Train to Busan Movie Review

Καλωσορίσατε σε ένα δρομολόγιο χωρίς επιστροφή στο τρένο των ζωντανών-νεκρών!
06 Αυγούστου 2018 12:47
Train to Busan Movie Review

Βολέψου σε ένα από τα βαγόνια του καθαρόαιμου ασιατικού τρόμου, όμως μην νομίσεις ούτε στιγμή ότι θα κάτσεις αναπαυτικά στην θέση σου σε τούτη την αμαξοστοιχία! Ο δημιουργός Yeon Sang-ho αναλαμβάνει καθήκοντα “μηχανοδηγού” στην θανατηφόρα, μεταποκαλυπτική διαδρομή του Train to Busan, η οποία δεν χάνεται με τίποτα! Ο εν λόγω σκηνοθέτης που αρχικά δοκίμασε να εξερευνήσει το ταλέντο του σε animated μυθοπλασίες όπως το The King of Pigs του 2011 και το The Fake του 2013, αποφάσισε τελικά να εντρυφήσει στον χώρο και των live-action κινηματογραφικών αφηγήσεων, με την επιλογή του αυτήν να δικαιώνεται με το παραπάνω μέσα από το προαναφερθέν δυστοπικά φουτουριστικό φιλμ.

Το εν λόγω project πραγματοποιώντας ένα αξιόλογο πέρασμα αρχικά από το Φεστιβάλ των Καννών στις 13 Μαΐου του 2016, συνέχισε την ακάθεκτη πορεία του προς την επιτυχία, καταφέρνοντας στις 7 Αυγούστου του ίδιου έτους να γίνει η πρώτη νοτιοκορεάτικη ταινία που κατέγραψε ρεκόρ εισιτηρίων με περίπου 11 εκατ. θεατές σε εθνικό επίπεδο, ενώ στο παγκόσμιο box office άγγιξε σε εισπράξεις τα $93,1 εκατομμυρίων. 

Ο βασικός άξονας του έργου περιστρέφεται γύρω από τον Seok-woo (Gong Yoo) έναν διαζευγμένο χρηματιστή, εργασιομανή και εν μέρει απόντα πατέρα ο οποίος όντας απίστευτα απορροφημένος από την δουλειά του δεν δείχνει την αφοσίωση που θα έπρεπε στην κόρη του, την Su-an( Kim Su-an). Και ενώ συνήθως παραβλέπει να της κάνει το χατίρι να την συνοδεύσει πηγαίνοντας μαζί μία επίσκεψη στην μητέρα της στην πόλη Busan, κάποια μέρα αποφασίζει να τηρήσει την υπόσχεσή του αυτή. Οι δυο τους λοιπόν μεταβαίνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ, προκειμένου να ανέβουν στον συρμό που θα τους οδηγήσει στον τελικό προορισμό τους. Στο μεταξύ παρατηρούν ότι απροσδόκητα αρχίζουν να συμβαίνουν βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα της χώρας τα οποία γρήγορα εξαπλώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, με ένα από αυτά τα περιστατικά να λαμβάνει χώρα λίγο πριν αναχωρήσει η υπερταχεία τους.

Αιτία όλων των συνακόλουθων αναταραχών είναι το ξέσπασμα ενός άκρως μεταδοτικού και θανάσιμου ιού που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή ζόμπι. Για κακή τους τύχη, ο Seok-woo και το παιδί του έρχονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο κρούσμα καθώς είναι καθ’ οδόν. Σταδιακά κάποιοι επιβάτες μολύνονται και ο κίνδυνος να έχουν ανάλογη κατάληξη ο ήρωας και η μικρή του μαζί με όσους υγιείς συνανθρώπους τους έχουν απομείνει, είναι τόσο κοντά όσο η απόσταση που τους χωρίζει από το επόμενο κουπέ!

Μπορεί τώρα να σκέφτεσαι ότι έχεις ξαναδεί μία πλειάδα ζόμπι-Αποκαλύψεων με χιλιοειπωμένες θεματικές, φθηνά jump scares και άφθονο αιματοκύλισμα. Όμως το Train to Busan έρχεται με απίστευτη άνεση και πρωτοτυπία να κάνει την διαφορά ανάμεσα σε άλλα παραπλήσια δείγματα του είδους του. Προς μεγάλη σου έκπληξη δηλαδή, διαπιστώνεις ότι απέχει πολύ από τις τραβηγμένες από τα μαλλιά υπερβολές και τα εντυπωσιοθηρικά κλισέ που θα μπορούσαν να το «εκτροχιάσουν».  Ως προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο παίζει το σφιχτό και ευρηματικό σενάριο που επιμελήθηκε ο Park Joo-suk δομώντας μία πλοκή γεμάτη αμεσότητα και αγωνία, κάτι που σου το χτίζει χωρίς βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις.

Σε εισάγει κατευθείαν στον πυρήνα των εξελίξεων από την αφετηρία μέχρι και τον τερματικό σταθμό του εφιάλτη-δρομολογίου που θα κάνεις, θέλοντας ενίοτε από την μία να πατήσεις το φρένο, και από την άλλη να βάλεις στο τούρμπο της μηχανές για να μην σε πιάσουν! Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και εσύ απομένεις να παρακολουθείς σοκαρισμένος τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στην μεγάλη οθόνη, με τα μηνίγγια σου να σφυροκοπούν από την ένταση! Τα δυνατά σκηνικά που εκτυλίσσονται ενώπιον σου διατηρούν στο μέγιστο τους ρυθμούς της καταιγιστικής δράσης, με την κλειστοφοβική, σχεδόν ασθμαίνουσα ατμόσφαιρα και το σασπένς να δηλώνουν έντονα την παρουσία τους μέχρι τον επίλογο.

Πρόκειται για ένα θέαμα που δεν αναλώνεται στο να σου πλασάρει ένα ηδονοβλεπτικά άγριο και κτηνώδες χάος με “νεκραναστημένα” σαρκοβόρα πτώματα ακολουθώντας την πεπατημένη, αλλά αντιθέτως ξεφεύγει από αυτήν με μία όλως παραδόξως πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Σου προσφέρεται η δυνατότητα να εμβαθύνεις περισσότερο στους χαρακτήρες τόσο στους κύριους όσο και στους δευτερεύοντες, συνειδητοποιώντας τις διαφορετικές δυναμικές μεταξύ τους αλλά και το πόσο οικείες μπορεί να φαντάζουν στα μάτια σου ορισμένες φιγούρες ώστε ακόμη και να ταυτιστείς με αυτές. Επιπρόσθετα, είναι ιδιαίτερα καινοτόμο το πόση βαρύτητα δίνεται στο να καταστεί σαφές ποιός αντιπροσωπεύει τον ‘καλό’ και ποιός τον ‘κακό’ της υπόθεσης, πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων, πέρα από τους ορατούς εχθρούς.

Στην εξαιρετική αυτήν αλληγορία sci-fi δράματος και επιβίωσης τα ενδιαφέροντα κοινωνικά σχόλια που αρθρώνονται έμμεσα, ξεπηδώντας από τα διάφορα συμβάντα που σημειώνονται, διατυπώνονται πολύ εύστοχα και παραστατικά ανάμεσα σε ποικίλες συμβολικές επιστρώσεις. Τόσο η απώλεια όσο και το πηγαίο ένστικτο του ατόμου να επιζήσει φιλτράρονται μέσα από οριακές καταστάσεις, με το πλεονέκτημα άλλοτε να το έχουν τα αδηφάγα και χωρίς σκοπό περιφερόμενα πλάσματα, και άλλοτε η παραλυμένη από τον φόβο υποψήφια λεία τους που είναι ταμπουρωμένη πίσω από τις γυάλινες πόρτες των βαγονιών. Και κάπου εκεί με ένα πολύ επιδέξιο μανουβράρισμα φανερώνεται η αδυναμία του αντιπάλου τους.

Ωστόσο, παρόλο που περιμένεις να υπερτερεί μία γκριζάδα, μία μουντή και σκοτεινή αύρα στα πλάνα, και εκεί θα εκπλαγείς! Η ζωηρή σε αποχρώσεις παλέτα των εικόνων που επιλέγει να αποδώσει με την σκηνοθετική του μανιέρα ο Yeon Sang-ho σε σύγκριση με το παραπάνω σύνηθες μοτίβο, έρχεται με ένα πολύ ευφάνταστο τρόπο να σε ξαφνιάσει. Επιπλέον, η υποβλητική μουσική επένδυση του Jang Young-gyu και η επιμέλεια της φωτογραφίας από τον Lee Hyung-deok οπωσδήποτε συνηγορούν στο να απογειώσουν αισθητικά στο σύνολό του τον μύθο ο οποίος σε συνεπαίρνει για τα καλά μέχρι το καθηλωτικό του φινάλε.

Συν τοις άλλοις, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι οι ερμηνείες τόσο των πρωταγωνιστών, δηλαδή του Gong Yoo  και της γλυκύτατης Kim Su-an, όσο και του υπόλοιπου cast που τους πλαισιώνει, απαρτιζόμενο από τους: Ma Dong-seok, Jung Yu-mi, Kim Eui-sung, Choi Woo-shik και την Ahn So-hee, υπήρξαν πειστικότατες, με το δεκάχρονο κοριτσάκι να κερδίζει αβίαστα την συμπάθειά σου.

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών του οποίου η πρεμιέρα είναι δρομολογημένη στην Ελλάδα για τις 9 Αυγούστου του 2018, σε προσκαλεί σε ένα ανατριχιαστικό ταξίδι με συνεπιβάτες σου τον αγνό τρόμο του μακάβριου, την φρίκη και την κλιμακούμενη αβεβαιότητα για αυτό που καιροφυλακτεί στην γωνία, σέρνοντας πένθιμα το κουφάρι του λίγο πριν σε καταλάβει.

Βρείτε την ταινία στο IMDB