Αφιέρωμα: The Lion King
Θυμάμαι τις Κυριακές που πήγαινα στα ξαδέρφια μου και νοικιάζαμε κάθε φορά (σε βιντεοκασέτα εννοείται) το Lion King. Θυμάμαι επίσης ότι όλοι μαζί μετά από τις πρώτες 3-4 προβολές είχαμε μάθει και λέγαμε όλους τους διαλόγους από την ταινία. Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ότι κάθε φορά ένιωθα το ίδιο δέος, την ίδια ανατριχίλα και την ίδια συγκίνηση βλέποντας την (όπως και πρόσφατα που την ξαναείδα). Δεν ξέρω πως αλλιώς να περιγράψω αυτήν την εμπειρία μου με το έργο της Disney. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι μέχρι τώρα δεν με έχει αγγίξει έτσι άλλη ταινία κινουμένων σχεδίων. Το Lion King κυκλοφόρησε το 1994 από την Walt Disney Animation Studios. Αποτελεί την 23η ταινία μεγάλου μήκους της σειράς "Τα Κλασικά της Ντίσνεϋ". Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο λιονταριών στην Αφρική και είναι επηρεασμένη από το μυθιστόρημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ.
Η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές, που την επαινούσαν για τη μουσική της, την ιστορία της και το σχεδιασμό της. Τελείωσε τις προβολές της ως η μεγαλύτερη σε εισπράξεις ταινία του 1994. Επανακυκλοφόρησε στις αίθουσες το 2011 σε μορφή 3D, με έσοδα πάνω από 987 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως! Έως το 2011, είναι η ταινία κινουμένων σχεδίων παραδοσιακού σχεδιασμού (όλη η ταινία σχεδιασμένη στο χέρι εκτός από κάποιες σκηνές που χρησιμοποιήθηκε υπολογιστής) με τις περισσότερες εισπράξεις στην ιστορία, η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις στις ΗΠΑ ως ταινία κινουμένων σχεδίων, η τέταρτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών και η 24η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών. Απέσπασε δύο βραβεία όσκαρ για τη μουσική της και Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία "Καλύτερη Ταινία - Μιούζικαλ ή Κωμωδία" (ξέρετε, την κατηγορία του…The Martian).
Ο Βασιλιάς των Λιονταριών διηγείται την ιστορία του Σίμπα, ενός μικρού λιονταριού που θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Μουφάσα, ως βασιλιάς της σαβάνας. Το έπος του Σίμπα, το οποίο στις βαθιές ρίζες του έχει κάτι από Ελληνική τραγωδία και σίγουρα τον Άμλετ, είναι μια εμπειρία εκμάθησης αλλά και ψυχαγωγίας. Κατηγορήθηκε ότι στοιχεία της ταινίας έφερναν ομοιότητες με το Ιαπωνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων του 1960, “Ο Αυτοκράτορας της Ζούγκλας” (γνωστό ως Κίμπα, το Λευκό Λιοντάρι στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Κίμπα, Σίμπα”…do the math), με χαρακτήρες να έχουν όμοιες αναλογίες και διάφορες σκηνές να μοιάζουν. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης του Βασιλιά των Λιονταριών ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε το εν λόγω πρόγραμμα. Η ταινία γνώρισε δυο sequel, το 1998 και το 2004 χωρίς όμως να συγκρίνονται με το αρχικό.
Περνώντας στην εκπληκτική μουσική με ένα εξαιρετικό soundtrack του πολύ καλού και γνωστού Hans Zimmer, ο οποίος επιλέχτηκε με κριτήριο τη δουλεία του σε δυο ταινίες που διαδραματίζονταν στην Αφρική έχει συμπεριλάβει στην σύνθεση του παραδοσιακή Αφρικανική μουσική και στοιχεία χορωδίας. Επίσης στο soundtrack συμβάλει μουσικά και ο εξαιρετικός Elton John με υπέροχα μουσικά κομμάτια όπως τα "Circle of Life" - "Κύκλος της ζωής" , "Hakuna Matata" - "Χακούνα Ματάτα", "Can You Feel the Love Tonight" - "Αγάπη Νιώσε στη Νυχτιά". Όμως προσωπική επιλογή πάνω από όλα αυτά βρίσκεται το “This Land” του Hans Zimmer. Ακούστε το και θα καταλάβετε. Νιώθω ικανοποίηση που στην συλλογή των CD μου με OSTs δε λείπει αυτό του Lion King.
Στις “φωνές” των πρωταγωνιστών συναντάμε μερικούς πολύ γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Μάθιου Μπρόντερικ (ναι αυτός που πέρασε στην αντίθετη λωρίδα με το αυτοκίνητο του και σκότωσε δύο ανθρώπους πληρώνοντας μόνο $175 πρόστιμο) ως Σίμπα, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ως Μουφάσα, Ρόουαν Άτκινσον (ο γνωστός μας Μίστερ Μπιν) ως Ζάζου, Γούπι Γκόλντμπεργκ ως Σένζι και ο Τζέρεμι Άιρονς ως Σκαρ. Αυτόν τον τελευταίο μπορούμε να τον δούμε ξανά στην ταινία ‘Ηρακλής’ ως το λιοντάρι…χαλάκι στο πάτωμα. Γενικά η Disney έχει αρκετές φορές προσθέσει κομμάτια από την ταινία της σε άλλες της παραγωγές.
Και επειδή βρίσκεστε στους Unboxholics να πούμε εδώ ότι μαζί με ταινία, κυκλοφόρησαν τρία διαφορετικά βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στον Βασιλιά των Λιονταριών από τη γνωστή Virgin Interactive τον Δεκέμβριο του 1994. Η Westwood Studios ανέπτυξε και κυκλοφόρησε τον τίτλο για προσωπικούς υπολογιστές, Commodore, Amiga και για κονσόλες SNES και Sega. Εγώ το έπαιξα στο SNES και πιστεύω ότι ήταν πολύ καλό platform για την εποχή του, με καλή και πιστή μεταφορά της ταινίας από τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου στον μαγικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Η συνέχεια της ταινίας ενέπνευσε αργότερα ένα άλλο παιχνίδι, το “Ο Βασιλιάς των Λιονταριών: Η Δυνατή Περιπέτεια του Σίμπα” (2000) για τις κονσόλες Game Boy Color και PlayStation. Επίσης στη σειρά παιχνιδιών Kingdom Hearts της Square Enix εμπεριέχεται ο Σίμπα. Αναφορά σε αυτόν βέβαια υπάρχει και σε μια άλλη ταινία ‘παρωδία’ που ακούει στο όνομα 'Kung Pow’…
Η ταινία έχει δουλευτεί με μεράκι και λεπτομέρεια, χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι για την διάρκειας δυόμιση λεπτών σκηνή της άτακτης φυγής, πέντε ειδικά εκπαιδευμένοι εικονογραφιστές και τεχνικοί, πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια δουλειάς! Κατά την γνώμη μου το Lion King έχει την καλύτερη εισαγωγική σκηνή σε ταινία κινουμένων σχεδίων και όχι μόνο. Θυμάμαι ακόμα την έκρηξη στο τέλος του εισαγωγικού κομματιού Circle of Life.
Η Disney κατάφερε κάτι σημαντικό και ταυτόχρονα δύσκολο: η ταινία να είναι κατάλληλη για ενηλίκους αλλά και για παιδιά, με μηνύματα για την αγάπη, την φιλία, την προδοσία, τους γονείς και εν τέλει την ίδια τη ζωή. Χαρούμενη, διασκεδαστική και ανάλαφρη αλλά και έντονα συναισθηματική-συγκινητική σε μια τέλεια ισορροπία. Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο. Πολλές φορές τα μεγαλύτερα νοήματα τα συναντάμε στα κινούμενα σχέδια. Και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία γιατί είναι πιο αθώα και απενεχοποιημένα. Είτε είσαι λάτρης των κινουμένων σχεδίων, είτε όχι, αν δεν την έχεις ήδη δει, ήρθε η ώρα.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.