Kung Fu Panda 4 Review – Τέλος χειμερίας νάρκης για το Kung Fu Panda

Το franchise μάλλον έχασε το punch του
15 Μαρτίου 2024 11:26
Kung Fu Panda 4 Review – Τέλος χειμερίας νάρκης για το Kung Fu Panda

Στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς animation franchise της DreamWorks και οκτώ χρόνια μετά την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, το αξιαγάπητο αρκουδάκι Po, επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη.

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, η απουσία του δεν είχε γίνει και πολύ αισθητή, καθώς τόσο το Prime όσο και το Netflix είχαν φροντίσει να καλύψουν το κενό στο μεταξύ, με τις σειρές “Kung Fu Panda: The Paws of Destiny” και “Kung Fu Panda: The Dragon Knight”. Στη δεύτερη μάλιστα, ο Jack Black ανέλαβε να δανείσει κι εκεί τη φωνή του, όπως παραδοσιακά κάνει και στο κινηματογραφικό franchise.


Τώρα, στην τέταρτη συνέχεια, λοιπόν, μετά από προτροπή του master Shifu, ο Po αποφασίζει να εξελιχθεί σε πνευματικό ηγέτη της κοιλάδας και να αφήσει πίσω τα καθήκοντα του πολεμιστή. Για να το κάνει αυτό, βέβαια, θα πρέπει να βρει και τον κατάλληλο διάδοχο για τη θέση του dragon warrior.

Και κάπως έτσι, ξεκινούν οι νέες περιπέτειές του, που καταλήγουν στο απαραίτητο πάντα ηθικό δίδαγμα, που εδώ έχει να κάνει με την αλλαγή και την εξέλιξη που περιμένει τον καθένα έξω απ’ το comfort zone του.


Αν και ξεκάθαρα η λιγότερο αγαπημένη μου στην σειρά, το “Kung Fu Panda 4”, παραμένει μια απολαυστική family movie που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους μικρούς σινεφίλ, χωρίς να κάνει και τους μεγάλους να πλήξουν αφόρητα. Είναι αισθητή πάντως, τουλάχιστον σε μένα, η πρόθεση των δημιουργών, αυτή τη φορά να επικεντρωθούν περισσότερο στο παιδικό κοινό. Το άλλοτε ευπρόσδεκτο χιούμορ του, εδώ φαίνεται να έχει “νερώσει” και να μην κάνει το ίδιο γκελ στους ενήλικους. Ταυτόχρονα, διέκρινα και μια καθυστέρηση στους ρυθμούς.

Η εισαγωγή, αυτή τη φορά, πήρε αρκετά περισσότερο χρόνο να μας βάλει στη δράση. Σαφώς, υπάρχουν πράγματα να θαυμάσεις κι εδώ. Πρώτα απ’ όλα το ευφάνταστο stylized animation, οι funny action σκηνές, η χημεία των χαρακτήρων που την υποστηρίζουν ιδανικά οι ηθοποιοί που χαρίζουν τις φωνές τους και φυσικά οι νέες προσθήκες, με αποκορύφωμα την Zhen και την Cameleonul.

Ειδικά οι μεταμορφώσεις της τελευταίας, προσφέρουν κι ένα απ’ τα πιο συναρπαστικά οπτικά treat της ταινίας.Το θέμα όμως είναι πως η saga του “Kung Fu Panda”, δείχνει να ξεμένει από ατμό στα γρανάζια της. Οι πλοκές της πια, μοιάζουν ελαφρά κουρασμένες κι επαναλαμβανόμενες και παίρνουν προβλέψιμες διαδρομές.

Όχι πως δεν υπάρχουν ακόμη καλές στιγμές, αλλά νιώθω πως ήρθε η ώρα όντως ο Po να συνταξιοδοτηθεί από dragon warrior και το franchise να πέσει σε χειμερία νάρκη μέχρι κάποια αναπόφευκτη επετειακή αναβίωσή του (20 χρόνια μου ακούγονται καλά). Και δεν το λέω με καμία κακία αυτό, αφού θεωρώ μια πολύ αξιοπρεπή προσθήκη και το τέταρτο. Ειλικρινά όμως, δεν θα ήθελα να δω αυτό το συμπαθές και συνεπέστατο μέχρι στιγμής animation να ξεπέφτει κάτω από αυτά τα όρια.


Στην ταινία δανείζουν τις φωνές τους ο Jack Black για τέταρτη φορά στον ομώνυμο ρόλο, o Dustin Hoffman, ο Bryan Cranston και o James Hong που επιστρέφουν, ενώ στο voice cast τώρα προστίθενται η Viola Davis στο ρόλο της Cameleonul και η Awkwafina στο ρόλο της Zhen. Όλοι φαίνονται να το διασκεδάζουν αρκετά χαρίζοντας το απαραίτητο πνεύμα στους χαρακτήρες τους, μα πιο πολύ απ’ όλους ο πρωταγωνιστής που με τη μπάντα του Tenacious D, στο φινάλε, μας δίνει και μια απολαυστική rocked-up διασκευή του “Baby One More Time”.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Μαρτίου και για τους πιο μικρούς φίλους κυκλοφορεί και σε ελληνική μεταγλώττιση με τις φωνές των Χρήστου Θάνου, Κατερίνας Τσάβαλου, Μαριάνθης Σοντάκη, Σπύρου Μπιμπίλα κ.α.