True Detective: Night Country - Δράμα, μυστήριο και σκοτεινά μυστικά υπόσχεται η 4η σεζόν | Ep. 1 Review

Οι εντυπώσεις μας από την πρεμιέρα της σειράς
17 Ιανουαρίου 2024 16:25
True Detective: Night Country - Δράμα, μυστήριο και σκοτεινά μυστικά υπόσχεται η 4η σεζόν | Ep. 1 Review

Στις 2 Ιανουάριου του 2014, κάνει πρεμιέρα στο συνδρομητικό κανάλι του HBO μία σειρά που έμελλε να αλλάξει την ταυτότητα των μέχρι εκείνη στιγμή buddy cop σόου. Ο Nic Pizzolatto παρουσιάζει το True Detective, με πρωταγωνιστές τους Matthew McConaughey και Woody Harrelson, να παίζουν το αταίριαστο αστυνομικό δίδυμο που συναντάμε συνήθως στο είδος, μόνο που το μυαλό του Pizzolatto καινοτομεί, χαρίζοντας μας δυο από τους πιο σκοτεινούς, βαθιά ψυχικά τραυματισμένους, χαμένους μέσα στους βάλτους της Λουιζιάνα, χαρακτήρες της σύγχρονης τηλεόρασης.

Το σταδιακό χτίσιμο ενός κόσμου, τόσο σάπιου και σκληρού, τις δυσκολίες που υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις, το ψυχογράφημα που γίνεται σε όλους τους χαρακτήρες αλλά κυρίως στους δύο πρωταγωνιστές, τα ζητήματα που θίγει σχετικά με την ανθρώπινη φύση και την πάλη μεταξύ φως και σκοταδιού. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους υπέροχους διαλόγους και την επιβλητική σκηνοθεσία, έφτιαξαν κάτι που όμοιο του δύσκολο θα συναντήσουμε ξανά.

Οι επόμενες προσπάθειες του δημιουργού με τις σεζόν 2 και 3, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ακούμπησαν έστω και ελαφρά από τα παραπάνω στοιχεία. Ο πήχης ήταν – και συνεχίζει να είναι – τόσο ψηλά που κάθε φορά που η σειρά ανθολογίας επιστρέφει, σχεδόν αυτόματα το μυαλό μας θα γυρίζει πίσω στον χρόνο και στους δυο εκείνους ντετέκτιβ που κοιτάξανε βαθιά μέσα στην άβυσσο, λίγο παραπάνω από το επιτρεπτό.

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απουσίας, η 4η σεζόν του True Detective επιστρέφει για πρώτη φορά χωρίς τον Pizzolatto να λειτουργεί ως showrunner ή να έχει συμμετοχή στο σενάριο της, αλλά εξακολουθεί να ανήκει στην παραγωγή της. Η Issa López είναι αυτή που έχει αναλάβει το νέο πρότζεκτ, γράφοντας και σκηνοθετώντας όλα τα επεισόδια. Το πρώτο από τα 6 επεισόδια έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου ενώ το τελευταίο έχει προγραμματιστεί για τις 25 Φεβρουαρίου. Πρωταγωνιστεί η δις βραβευμένη με Όσκαρ, Jodie Foster (Σιωπή των Αμνών, The Accused), μαζί με την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του boxing, Kali Reis. H πλοκή διαδραματίζει στην φανταστική πόλη Ένις της Αλάσκας και ακολουθεί την έρευνα πίσω από την εξαφάνιση οκτώ ανθρώπων από έναν ερευνητικό σταθμό.

Μετά και το τελευταίο ηλιοβασίλεμα, οι κάτοικοι της μικρής πόλης αποχαιρετούν το φως της ημέρας και υποδέχονται την νύχτα για τις υπόλοιπες 60 μέρες. Το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να δράσουν οι χαρακτήρες της σειράς είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικό.

Η ιδέα της παγωμένης Αλάσκας βυθισμένη στο σκοτάδι με δυο ντετέκτιβ να ερευνούν την πιθανή δολοφονία μίας ομάδας ανθρώπων προσδίδει μία έντονα μυστηριακή ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με τον ρυθμό της, αργά αλλά σταθερά σε παίρνει συναισθηματικά μαζί της. Επιπρόσθετα, αυτό το σκηνικό έδωσε την ευκαιρία στην δημιουργό της να τοποθετήσει μερικά στοιχεία τρόμου στην ιστορία, κάνοντας της θέαση του πρώτου επεισοδίου ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Όσο αφορά τις δυο πρωταγωνίστριες, Foster και Reis, δίνουν μία εξαιρετική παράσταση στους ρόλους των ντετέκτιβ που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, μετά την εμβληματική της παρουσία ως πράκτορα του FBI, Clarice Starling στο αστυνομικό θρίλερ, The Silence of the Lambs, η Foster επιστρέφει στο είδος ως την ντετέκτιβ Liz Danvers, και καταφέρνει να προσθέσει βάθος και μία ξεχωριστή πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα της.

Οι δυναμικές μεταξύ των δυο, μέχρι στιγμής μοιάζουν λιγάκι βεβιασμένη, σαν να θέλουν πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται για τον θεατή να εμπλακεί κι αυτός συναισθηματικά μαζί τους, να θέσει τις βάσεις για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Αυτό, όπως και η στροφή της σειράς προς το υπερφυσικό, ίσως να είναι από τα στοιχεία που θα ξινίσουν κάποιους.

Ωστόσο, η πρεμιέρα του True Detective: Night Country, φαίνεται να έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις τόσο με την ατμόσφαιρα της όσο και με αφήγηση της. Αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη εισαγωγή σε έναν κόσμο γεμάτο μυστικά, μυστήριο και δολοφονίες, εξερευνώντας παράλληλα το δράμα και τα τραύματα του παρελθόντος των βασικών χαρακτήρων της ιστορίας. Έχει τοποθετήσει τις βάσεις που απαιτούνται για ένα ποιοτικό αστυνομικό θρίλερ, και το πιο σημαντικό, έχει αναδείξει ερωτηματικά τα οποία οι θεατές ανυπομονούν να τα δουν να ξετυλίγονται στα επεισόδια που έρχονται.