Wonka Review – Ένα ευχάριστα ζεστό μουσικό υπερθέαμα με μεγάλη καρδιά

Και πρωταγωνιστή τον Timothée Chalamet στον ρόλο του εκκεντρικού σοκολατοποιού
12 Δεκεμβρίου 2023 11:48
Wonka Review – Ένα ευχάριστα ζεστό μουσικό υπερθέαμα με μεγάλη καρδιά

Το Willy Wonka & the Chocolate Factory, του 1971 με πρωταγωνιστή τον Gene Wilder στον ρόλο του γνωστού σοκολατοποιού, είναι ένα από αγαπημένα μου μιούζικαλ. Μετά τον ταλαντούχο κωμικό Wilder, τον χαρακτήρα του Wonka έχει ερμηνεύσει ο Johnny Depp, στην ταινία του 2005, Charlie and the Chocolate Factory, ενώ φέτος και ο Timothée Chalamet σε μία νεότερη βερσιόν, σε σκηνοθεσία Paul King, γνωστός για τις ταινίες Paddington.

Το γλυκό αρκουδάκι με την μεγάλη καρδιά, Paddington, που θα βρίσκεται πάντα εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, ένα σάντουιτς με μαρμελάδα και θετική διάθεση, μπορούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Στον κόσμο που ταλαιπωρείται από ταραχές και αβεβαιότητα, χαρακτήρες σαν τον συμπαθητικό αρκούδο από το Περού, μπορούν και λειτουργούν ως σωσίβιο και μία μεγάλη ανάσα οξυγόνου. Μέσα στο πνεύμα αυτό κινείται και ο Wonka του Paul King. Ο βρετανός σκηνοθέτης ζωντανεύει μία αγαπημένη και ιδιαίτερη περσόνα από τον λογοτεχνικό κόσμο του Roald Dahl σε ένα κινηματογραφικό μουσικό υπερθέαμα που ακουμπάει όλες τις ηλικίες, ικανό να αιχμαλωτίσει τις καρδιές σας με τη ζεστασιά, το χιούμορ και την ακαταμάχητη γοητεία του. Επιπλέον, καταφέρνει να “πιάσει” μία από τις βασικότερες θεματικές της αρχικής ταινίας, την δύναμη της φαντασίας.

Η ταινία παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια του Willy Wonka ως σοκολατοποιό. Ένας νεαρός και φτωχός Wonka, που ονειρεύεται να ανοίξει ένα κατάστημα σε μια πόλη που φημίζεται για τη σοκολάτα της, που όμως ανακαλύπτει ότι η βιομηχανία της διοικείται από ένα καρτέλ άπληστων σοκολατοποιών. Η ταινία του King, χρησιμεύει και ως prequel της νουβέλας του Dahl, Charlie And The Chocolate Factory, και ακολουθεί τον Willy Wonka στα νιάτα του πριν από τα εγκαίνια του εμβληματικού εργοστασίου του.

Δίπλα στον Chalamet συμμετέχει ένα σπουδαίο cast όπως ο Rowan Atkinson (Mr. Bean), η υποψήφια για Όσκαρ, Sally Hawkins (The Shape of Water), η βραβευμένη με Όσκαρ, Olivia Colman και ο Hugh Grant σε ρόλο-έκπληξη καθώς παίζει ένα Oompa-Loompa.

Μία ιστορία πλούσια θεματικά, ενός αουτσάιντερ, που περιστρέφεται γύρω από τη δύναμη της φαντασίας, τις συνέπειες της απληστίας και τη σημασία της καλοσύνης, της ευγένειας, και της ταπεινότητας. Η ικανότητα της ταινίας να παρουσιάσει αυτά τα θέματα μέσα από το χιούμορ, το δράμα, την μουσική αλλά και τους εξαιρετικά γραμμένους χαρακτήρες, την μετατρέπουν ως μία από τις πιο χριστουγεννιάτικες και οικογενειακές ιστορίες που θα δείτε την φετινή χρονιά.

Φυσικά, σημαντικό βαθμό για την επιτυχία της παίζει η ερμηνεία του Timothée Chalamet ο οποίος πραγματικά ξεχωρίζει στον ρόλο του Willy Wonka, φέρνοντας παράλληλα μία νεανική ενέργεια και επιπλέον βάθος στον χαρακτήρα του. Υπέροχος στις μουσικές στιγμές αλλά και στα τραγούδια όπως αυτή του κλασσικού τραγουδιού της ταινίας του ’71, Pure Imagination.

Τα χορευτικά νούμερα και το αίσθημα απόδρασης από τους χαρακτήρες που ξεσπούν με τραγούδια και χορό για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, μπορούν να σας χαρίσουν έντονες στιγμές συγκίνησης και απόλαυσης. Αυτές οι στιγμές μέσα στην πλοκή, συμβάλλουν στο χτίσιμο του ιδιαίτερου και μαγικού κόσμου του Wonka.

Αν θέλαμε να βρούμε μερικές αδυναμίες της ταινίας, αυτές θα πρέπει να είναι οι στιγμές που ξεφεύγει από την βασική αφήγηση και αναλώνεται σε περιττές υποπλοκές που καταλήγουν να αφαιρούν λιγάκι από τον ρυθμό και την συνοχή της. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι μάλλον η ικανότητά της να επικοινωνεί με το κοινό όλων των ηλικιών. Τα παιδιά μαγεύονται από τις περιπέτειες του εκκεντρικού Wonka και των φίλων του, ενώ οι μεγαλύτεροι βρίσκουν παρηγοριά στη νοσταλγική ζεστασιά της ταινίας.

Το Wonka, λοιπόν, είναι must-watch για τους θαυμαστές του έργου του Roald Dahl και για όσους ενδιαφέρονται για την προέλευση του ονειροπόλου, Willy Wonka. Είναι μια ταινία που συνδυάζει αρμονικά τη μαγεία της φαντασίας, με υπέροχα μουσικά κομμάτια αλλά και δράμα για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο origin story.