Glass Onion: A Knives Out Mystery Review – Ένα τίμιο sequel της ταινίας «Στα Μαχαίρια»

Η επιστροφή του δαιμόνιου ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ
26 Δεκεμβρίου 2022 12:25
Glass Onion: A Knives Out Mystery Review – Ένα τίμιο sequel της ταινίας «Στα Μαχαίρια»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ο Miles Bron, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας "Alpha" με έδρα το Μανχάταν, προσκαλεί στο ιδιωτικό του νησί στην Ελλάδα, 5 παλιούς φίλους. Τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρίας, Lionel Toussaint, την κυβερνήτη Claire Debella, την σχεδιάστρια μόδας Birdie Jay, τον διάσημο streamer Duke Cody και την πρώην συνεργάτιδά του Cassandra "Andi" Brand. Μαζί τους, από 1 πρόσκληση παίρνουν ο ντετέκτιβ Benoit Blanc, όπως και η φίλη του Duke, Whiskey, αλλά και η Peg, προσωπική βοηθός της Birdie. Η πρόσκληση ισχύει για ένα Σαββατοκύριακο και σκοπό έχει την εξιχνίαση της επικείμενης δολοφονίας του.

Ο Rian Johnson επιστρέφει στο επιτυχημένο σύμπαν του Knives Out, κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη και γράφει ένα τίμιο sequel, πιο απελευθερωμένο και παραδομένο στα διασκεδαστικά κομμάτια της ιστορίας, έχοντας δίπλα του ένα υπέρλαμπρο cast ηθοποιών. Ο Daniel Craig ως Benoit Blanc, Kathryn Hahn ως Claire Debella, ο Dave Bautista ως Duke Cody, η Janelle Monae ως Cassandra Brand, η Jessica Henwick ως Peg, ο Leslie Odom Jr. ως Lionel Toussaint, η Kate Hudson ως Birdie Jay, και η Madelyn Cline ως Whiskey, δίνουν μία εξαιρετική παράσταση.

Πράγματι, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας που έκαναν τις 2 αυτές ταινίες να ξεχωρίζουν είναι ότι, όλοι, πίσω και μπροστά από τις κάμερες, φαίνεται πως έχουν αφιερώσει τους εαυτούς τους στο project και το διασκεδάζουν όσο περισσότερο μπορούν. Οι ερμηνείες των προαναφερθέντων ηθοποιών είναι απολαυστικότατες.

Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι έχουν ένα κείμενο στα χέρια τους, κομμένο και ραμμένο για εκείνους, παρουσιάζοντας στις οθόνες μας ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν στιγμές που σκηνές και διάλογος, εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τρόπο που θα τα υποστηρίξουν, και το κάνουν κάθε φορά με την ίδια επιτυχία.

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι χαρακτήρες μένουν στάσιμοι όσον αφορά την εξέλιξή τους στην ιστορία, και κάποιοι άλλοι μοιάζουν να επαναλαμβάνουν συνεχώς την ίδια συμπεριφορά απέναντι στα γεγονότα της πλοκής. Το κεντρικό πρόσωπο όμως, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ, Benoit Blanc, συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του με την ίδια επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι πάνω στην περσόνα του μπορεί να στηριχθεί ένα ολόκληρο franchise.

Βέβαια, μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει η πένα του Johnson αλλά και το όραμα που ο ίδιος έχει για το σύμπαν που έχει δημιουργήσει, ο οποίος τοποθετεί με χαρακτηριστική άνεση δίπλα του, καινούργιους χαρακτήρες, χτίζοντας πάντα ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες δυναμικές μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο έξυπνος τρόπος που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα σενάριά του, έχει ως αποτέλεσμα να αφηγείται την ιστορία, αλλά και να αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία της πλοκής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βρίσκει πάντα ένα ευφυές σεναριακό εύρημα το οποίο ιντριγκάρει συνεχώς τον θεατή να βυθιστεί στα στοιχεία και ενδείξεις που παρουσιάζονται στην ταινία.

Οι ανατροπές, ο ιδιαίτερα καυστικός κοινωνικοπολιτικός σχολιασμός του, οι σπαρταριστές ατάκες και η σπιρτάδα, είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν και αυτή την φορά την διαφορά. Μπορεί να χάνει λιγάκι στον ρυθμό και στην συνοχή του προκατόχου του, κερδίζει όμως στον μύθο και στην περσόνα του πανούργου ντετέκτιβ.

Ο Rian Johnson, λοιπόν, με την νέα του ταινία μυστηρίου-μαύρη κωμωδία, Glass Onion: A Knives Out Mystery, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας άξιος εκπρόσωπος των whodunit ιστοριών στον 21ο αιώνα.

Συνεχίζει να ακολουθεί με συνέπεια τις συμβάσεις που απαιτεί το συγκεκριμένο είδος, παίζοντας παράλληλα μαζί με αυτές, αλλά και τις προσδοκίες των θεατών, με τρόπο που μοιάζει φρέσκος, και καινοτόμος. Αν και δεν μπορεί να ξεπεράσει την επιτυχία της προηγούμενης ταινίας του, εξακολουθεί να παρουσιάζει διασκεδαστικές, ακριβές και ποιοτικές παραγωγές τοποθετώντας έτσι τον εαυτό του αρκετά ψηλά στον χώρο του σινεμά του μυστηρίου και του νουάρ αφηγήσεων.