A Plague Tale: Requiem Review | Χωρίς ποντικοφάρμακο…

A Plague Tale: Requiem Review | Χωρίς ποντικοφάρμακο…

24 Οκτωβρίου 2022 13:30
Μια ματιά στη νέα περιπέτεια του Hugo και της Amicia

Αν υπάρχει ένα ελπιδοφόρο πράγμα σε αυτή τη βιομηχανία είναι το γεγονός ότι μέσα στον ωκεανό από γνωστά brand names, μέσα στη θάλασσα των κολοσσών, μια στο τόσο θα εμφανίζονται από το πουθενά “άγνωστα” παιχνίδια, από “άγνωστους” δημιουργούς, που θα βάζουν τα γυαλιά στους μεγάλους παίκτες. Αν δείτε τις gaming χρονιές σφαιρικά, θα διαπιστώσετε ότι μέσα στους αναμενόμενους τίτλους, πάντα υπάρχουν μερικοί που αποτέλεσαν έκπληξη. Είναι ελπιδοφόρο, λοιπόν, να νιώθεις ότι κάποιος, κάπου, φτιάχνει ένα παιχνίδι που θα σε αγγίξει, αλλά εσύ δεν το ξέρεις.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν το A Plague Tale: Innocence, ένα παιχνίδι που ήρθε από ένα “μικρό” στούντιο της Γαλλίας και προκάλεσε αίσθηση. Το δημιούργημα των Γάλλων της Asobo δίδαξε στους “δασκάλους” του, πώς φτιάχνεις μια ιστορία, πώς δομείς έναν κόσμο και πώς υλοποιείς μια ιδέα. Το Innocence ήταν “τέλειο”, με φανταστικό ρυθμό, ζυγισμένο σε όλους τους τομείς του και μια κλιμάκωση που σε…έπνιγε. Ήταν το παιχνίδι που μπορούσες να προτείνεις άφοβα στο φίλο σου, που προφανώς δεν γνώριζε καν την ύπαρξή του…

Μετά από χρόνια και κακουχίες ελέω πανδημίας, έρχεται το sequel, το A Plague Tale: Requiem, ένα παιχνίδι που έχει πλέον σαφέστατα μεγαλύτερες προοπτικές, μιας και η Asobo μετά από το “σχολείο” που ακούει στο όνομα Flight Simulator, είναι πιο έτοιμη από ποτέ. Το παιχνίδι, από την πρώτη κιόλας αποκάλυψή του, έδειξε πως πρόκειται για μεγαλύτερη και πολύ ακριβότερη παραγωγή που θα συστήνεται πλέον ως AAA δημιουργία.

Και πράγματι, το Requiem είναι ένα πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο πλούσιο παιχνίδι. Τα production values έχουν εκτιναχθεί και ειδικά τεχνικά, μιλάμε για ένα από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια της υπάρχουσας γενιάς. Ωστόσο, αυτή η τάση για “μεγαλύτερο” project, παραγκώνισε άλλους ζωτικής σημασίας πυλώνες που με κόπο είχε χτίσει το Innocence. Ο τίτλος χωλαίνει στην ανάπτυξη του gameplay και στο γεγονός ότι εξελίσσει ελάχιστα τη συνταγή του προκατόχου του. Εκτός από μερικές προσθήκες που προσπαθούν να δώσουν έναν φρέσκο αέρα στους μηχανισμούς, η βασική ραχοκοκαλιά έχει παραμείνει ίδια και επαναλαμβάνεται για πολλές ώρες.

Το stealth στοιχείο του, το οποίο είναι πρωταγωνιστικό, εν έτει 2022 μοιάζει απαρχαιωμένο, παρόλο που έχουν γίνει μερικές προσπάθειες για να εμπλουτιστεί. Το παιχνίδι έχει μια μετριότατη ΑΙ, που στο Innocence μπορούσες να προσπεράσεις, εδώ όμως, μετά από χρόνια και μετά από τέτοια μεγέθυνση του συνολικού project, δυστυχώς δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη. 

Και τα προβλήματα δε σταματούν στο gameplay. Το Requiem έχει θέμα και με το σενάριο, το οποίο αργεί υπερβολικά να πάρει μπροστά. Η πλοκή κάνει έντονες κοιλιές που γκρεμίζουν πολύ το όποιο μομέντουμ προσπαθεί να φτιαχτεί και εν τέλει μπερδεύουν τον παίκτη. Ακόμη και το ύφος του τίτλου, δεν είναι συγκεντρωμένο προς μία κατεύθυνση, μιας και οι Γάλλοι προσπάθησαν να εισαγάγουν στοιχεία από διάφορα παιχνίδια που αποτελούν σταθμό στο είδος τους, όπως επί παραδείγματι το Uncharted. Το Requiem δοκιμάζει αρκετές φορές να γίνει ένα blockbuster action παιχνίδι, αλλά κατά την άποψή μου αποτυγχάνει. Το προτιμούσα πιο αφοσιωμένο στο θέμα του, λιγότερο φλύαρο και πιο απελευθερωμένο από τις τάσεις της εποχής μας.

Βέβαια, όπως προανέφερα, η παραγωγή έχει ανέβει πολλά επίπεδα, οπότε το σίγουρο είναι ότι θα δείτε ένα παιχνίδι που οπτικοακουστικά μπορεί να σας συναρπάσει. Τα γραφικά είναι από τα καλύτερα που παίζουν εκεί έξω, ενώ και από την πλευρά των set pieces, το sequel έχει πολλές συγκινήσεις να χαρίσει. Ο ήχος και ιδιαίτερα η μουσική, είναι κατ’ εμέ, το πιο δυνατό σημείο, σε βαθμό που το soundtrack πολλές φορές καλύπτει τις έντονες αδυναμίες στο σενάριο.

Εμείς ετοιμάσαμε ένα αναλυτικό, εκτενές video review για το A Plague Tale: Requiem, οπότε αν θέλετε μια πολύ πιο αναλυτική ματιά στα του sequel, τσεκάρετε οπωσδήποτε τον player παρακάτω.

Συνοψίζοντας : Το A Plague Tale: Requiem είναι ένα παιχνίδι με έντονη σύγχυση και κρίση ταυτότητας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είχε το Innocence. Το sequel προσπαθεί να γίνει κάτι που δε μπορεί και που, τουλάχιστον εγώ, δε θα ήθελα να γίνει. Δεν είναι κακό παιχνίδι και σίγουρα θα χαρίσει μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια σε όσους ασχοληθούν, αλλά δυστυχώς δεν κάνει εκείνο το βήμα που περιμέναμε να κάνει ο διάδοχος του φανταστικού Innocence. Δεν τελειώνουμε εδώ όμως. Έχουμε μέλλον με το franchise και εγώ μόνο θετικές σκέψεις θέλω να κάνω…
Box Art
Tested on : Xbox Series X
Developer : Asobo Studio
Publisher : Focus Entertainment
Available for : PS5, Xbox Series X|S, PC, Nintendo Switch
Release date : 18-10-2022