Sleeping Dogs: Definitive Edition Review

Sleeping Dogs: Definitive Edition Review

15 Οκτωβρίου 2014 00:01
Λουστραρισμένα «κοιμώμενα σκυλιά»

To Sleeping Dogs γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της σειράς True Crime που επιχείρησε να ένα από τα μεγάλα franchise της Activision, χωρίς όμως επιτυχία. Λίγο καιρό μετά, η ίδια ακύρωσε την ανάπτυξή του και η Square Enix μαζί με τη United Front Games απέκτησαν τα δικαιώματα της σειράς, όχι όμως και του «True Crime» brand, εξ ου και το σκέτο «Sleeping Dogs». O τίτλος, που πατούσε ξεκάθαρα στη συνταγή του Grand Theft Auto της Rockstar Games, απέσπασε πολύ καλές κριτικές στο σύνολό του και είχε μια εξίσου επιτυχημένη πορεία στην αγορά. Τώρα, που η τωρινή γενιά μάς βρίσκει με δύο νέα οικιακά και παντοδύναμα συστήματα, η Square Enix βρήκε την τέλεια ευκαιρία να κυκλοφορήσει το Sleeping Dogs: Definitive Edition, που αποτελεί το πληρέστερο πακέτο του τίτλου.

Πριν, όμως, αναφερθώ στα περιεχόμενα και τις βελτιώσεις της Definitive Edition να πω δυο λόγια για το υπόβαθρο του Sleeping Dogs. Πρωταγωνιστής, λοιπόν, του τίτλου είναι ο Wei Shen, ένας Κινεζοαμερικανός μυστικός αστυνομικός που αποστολή του είναι να διεισδύσει και να σκαρφαλώσει στην ιεραρχία της μαφίας ονόματι «Sun on Yee Triad» και να την καταστρέψει εκ των έσω. H πλοκή του Sleeping Dogs και οι χαρακτήρες του έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, το σενάριο γνωρίζει μερικές αξιοπρόσεκτες ανατροπές, ωστόσο δε θα έλεγα πως αποτελούν σημείο αναφοράς. Αυτό που ξεχωρίζει στο παιχνίδι της Square Enix είναι το «βάρβαρο» και καλοστημένο gameplay, που στηρίζεται στην εκπαίδευση του Shen σε αρχαίες πολεμικές τέχνες. Βίαια σκηνικά με κεφάλια να συνθλίβονται σε εξαερισμούς, κλειδώσεις και κόκκαλα να σπάνε σε slow motion και άφθονο αίμα, είναι στοιχεία που αποτελούν ρουτίνα στο Sleeping Dogs, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην τεράστια ποικιλία κινήσεων και χορογραφιών στις μάχες. Γενικά, έχει επιτευχθεί μία ένταση που δε συναντάς και κάθε μέρα σε παιχνίδια της κατηγορίας. Τέλος, όσον αφορά το sandbox στοιχείο και τοv διαθέσιμο προς εξερεύνηση χάρτη του Χονγκ Κονγκ, που αν και αποτελεί το 1/5 του Los Santos,  βρίθει από ζωντάνια και πολυκοσμία στις κεντρικές και λαϊκές αγορές της πόλης, ενώ προσφέρει ποικίλες γειτονιές και προοπτικές της χαοτικής κινεζικής μεγαλούπολης.

Σε γενικές γραμμές, ο τεχνικός τομέας του Sleeping Dogs δεν απογοήτευε, ωστόσο υπήρχαν κάποια παράπονα για τα χαμηλής ανάλυσης textures σε πολλά σημεία του παιχνιδιού. Η Definitive Edition ανεβάζει τον πήχη της ανάλυσης στην κρυστάλλινη 1080p απεικόνιση, ενώ διατηρεί την ανανέωση των καρέ της οθόνης στα 30 ανά δευτερόλεπτο. Η αλήθεια είναι ότι με λίγη προσπάθεια παραπάνω από πλευράς developers, με βάση αυτών που βλέπει ο παίκτης στο Sleeping Dogs, ενδεχομένως τα 60FPS να μην ήταν ακατόρθωτα. Η ανάλυση και η ποιότητα των textures έχει αυξηθεί, την ώρα που οι φωτισμοί και γενικότερα τα particle effects απεικονίζονται αισθητά καλύτερα.

Κερασάκι στην τούρτα, κατ’ εμέ, είναι οι εξαιρετικές αντανακλάσεις των βρεγμένων επιφανειών σε κτήρια, δρόμους οι οποίες σε συνδυασμό με τις neon λάμπες που φωταγωγούν το Χονγκ Κονγκ δύναται να χαρίζουν με μερικές εντυπωσιακές σκηνές. Πρέπει να αναφέρω ότι ένα μεγάλου ατού της ομορφιάς των γραφικών του Sleeping Dogs είναι η έντονη, σε βαθμό υπερκορεσμού, χρωματική παλέτα του, που τονίζει την ασιατική κουλτούρα αλλά και δίνει ένα πιο κόμικ ύφος. Γενικότερα, αν όλες αυτές οι βελτιώσεις, αν και σαφέστατα ευπρόσδεκτες και για πολλούς αναγκαίες, δε μεταμορφώνουν ολοκληρωτικά τον τεχνικό τομέα, ο οποίος συνεχίζει να δείχνει σε σημεία την προηγούμενης γενιάς καταγωγή του.

 

Το μεγάλο selling point της Definitive Edition του Sleeping Dogs εντοπίζεται στο περιεχόμενο του συνολικού πακέτου. Συγκεκριμένα, μαζί με το πλήρες παιχνίδι, οι κάτοχοι της εν λόγω έκδοσης, αποκτούν πρόσβαση στα 24 μικρά και μεγάλα DLC packs που διατέθηκαν μέχρι προσφάτως για τον τίτλο. Πέραν το ότι προσφέρουν νέα αντικείμενα, skins, όπλα και οχήματα, δίνεται μπόλικο επιπλέον story περιεχόμενο μέσω των τεσσάρων μεγάλων DLCs που μάλιστα χαρίζουν περισσότερη ποικιλία σε περιβάλλοντα και modes, όπως τα Year of the Snake και The Zodiac Tournament.

Συνοψίζοντας : Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Definitive Edition του Sleeping Dogs απευθύνεται ξεκάθαρα σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί προηγουμένως με τον τίτλο της Square Enix. Υπάρχουν τεχνικές βελτιώσεις, κάποιες εκ των οποίων εντυπωσιάζουν, υπάρχει όλο το επιπλέον υλικό που έχει διατεθεί για τον τίτλο μέσω των πολλών DLCs αλλά δε νομίζω πως όλα αυτά είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την αγορά γι’ αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το αρχικό παιχνίδι.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : United Front Games, Square Enix London
Publisher : Square Enix
Available for : Xbox One, PS4, PC
Release date : 2014-01-01