Forza Motorsport 7 Review

Forza Motorsport 7 Review

06 Οκτωβρίου 2017 14:02
Lucky Number 7…

Forza Motorsport, ένα όνομα που πριν από 12 χρόνια χρειαζόταν την ατάκα “Το Gran Turismo του Xbox” για να χαρακτηριστεί. Στο χώρο των racing games, το GT είχε το μονοπώλιο στα on-track racers καθώς ό,τι κι αν έμοιαζε σε αυτό, κατευθείαν χαρακτηριζόταν “κλώνος”, “αντιγραφή”, “κακέκτυπο” και άλλα τέτοια…όμορφα. Οι καιροί, όμως, άλλαξαν και η ψαλίδα μεταξύ των “αιωνίων” άρχισε να ανοίγει, ενώ νέοι διεκδικητές έμπαιναν στην μάχη, βλέποντας τον ένα (Motorsport) να ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο και τον άλλο (GT) να έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Όμως το σωτήριο έτος 2017 ήρθε και η παλιά φλόγα όχι μόνο αναζωπυρώθηκε, αλλά πάει να κάψει τα πάντα στο racing genre. Έτσι Τurn10 και Polyphony Digital κυκλοφορούν το έβδομο παιχνίδι των σειρών που τις έκαναν αυτές που είναι, με το Forza Motorsport 7 να φτάνει πρώτο στα χέρια μας.

Εκ πρώτης όψεως το FM7 έχει μία φρέσκια αισθητική, σε σχέση με το παρελθόν, καθαρά επηρεασμένη από τη σειρά Horizon. Η ατμόσφαιρα που υπάρχει στο παιχνίδι ξεφεύγει από τη σοβαρότητα και την πρεμούρα προηγούμενων παιχνιδιών και υιοθετεί μία ανάλαφρη και πιο “badass” αισθητική. Τα ορχηστρικά και minimal μουσικά θέματα με την “αποστειρωμένη” αισθητική στα μενού, έρχονται να αλλάξουν ηλεκτρικές κιθάρες και η προσοχή πάνω στον οδηγό και το δυναμισμό του. Η καριέρα δεν είναι πλέον μία λίστα αγώνων και event, αλλά έχει μία γραμμικότητα με αρχή-μέση-τέλος, με τον παίκτη να έχει σκοπό την κατάκτηση 6 πρωταθλημάτων κλιμακωτής δυσκολίας φτάνοντας στην κατάκτηση του Forza Driver’s Cup. Η μεγαλύτερη προσθήκη στο παιχνίδι είναι ο ορισμός όλων των collectibles του παιχνιδιού ανά σπανιότητα και o ρόλος των αυτοκίνητων στο παιχνίδι, καθώς πλέον ο τρόπος εξέλιξης του παιχνιδιού είναι άρρητα συνδεδεμένος με τον αριθμό των οχημάτων.

Τα collectables τα οποία είναι τα Mods, Badges, Driver Gear (στολές για τους οδηγούς) και τα αυτοκίνητα πλέον κατηγοριοποιούνται σε Common, Uncommon, Rare, Super Rare και Legendary. Αυτό που πρέπει να προσέχει ο παίκτης είναι το Tier της συλλογής οχημάτων του παίκτη, το οποίο ορίζεται ως το άθροισμα του σκορ κάθε οχήματος (κάθε όχημα έχει ένα ξεχωριστό σκορ), αυξανόμενο ανάλογα με τη σπανιότητά του. Αυτός ο νέος μηχανισμός εξέλιξης είναι μία ευχάριστη αλλαγή, καθώς ανανεώνει το μουντό Career Mode του παρελθόντος, αλλά προσθέτει μία περιττή πολυπλοκότητα στο παιχνίδι, κάτι το οποίο θα ήθελα να κρατήσετε ως κρατούμενο.

Εκεί που φαίνεται ότι έχει δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του παιχνιδιού είναι ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού. Χρησιμοποιώντας σαν βάση το FM6, το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει στα γραφικά είναι, ρίχνει σαγόνια και αρχίζει να θολώνει τα νερά μεταξύ της έννοιας του ρεαλισμού με την πραγματικότητα. Συνεχίζοντας τη σταθερή πορεία βελτίωσης της μηχανής γραφικών, το οπτικό αποτέλεσμα πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο, που όσο υπερβολικό και κλισέ ακούγεται, «αγγίζει την τελειότητα». Ψεγάδια που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν πλέον εξαλειφθεί και η εικόνα έχει δεχτεί ένα φινίρισμα που σε σημεία θα αναρωτηθείς αν αυτό που βλέπεις είναι παιχνίδι ή φωτογραφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πειστικότητας είναι το στο cockpit της GT2 RS και το πόσο αληθινό φαίνεται το ανθρακόνημα και το αλκαντάρα.

Σημείο αναφοράς είναι ο φωτισμός του παιχνιδιού καθώς έχει αλλάξει την εικόνα δίνοντάς της μία πιο γήινη αισθητική που σε συνδυασμό με το ανασχεδιασμένο μοντέλο κάμερας δίνουν μία νέα προοπτική η οποία αναδεικνύει την καθαρότητα της εικόνας. Για εμένα αυτό που κλέβει την παράσταση  είναι η κάμερα η οποία μέσω μικρών αλλαγών στις γωνίες της θέσης δίνει μία κινηματογραφική αίσθηση στο παιχνίδι, ειδικά με τον τρόπο εναλλαγής θέσης (το εφέ κατά τη μετάβαση θα σας κάνει που να εθιστείτε σε αυτό), δένει και αναδεικνύει το οπτικό σύνολο. Στα του ήχου και εδώ έχει γίνει δουλειά παρόμοια με αυτή των γραφικών, καθώς έχει γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο ως προς την αλληλεπίδραση του ήχου μεταξύ οχήματος-περιβάλλοντος και γωνίας θέασης του παίκτη. Αυτή τη φινετσάτη εικόνα την απολαμβάνω μέσω του πρώτου Xbox One σε 1080p με 60FPS και ανυπομονώ να δω πόσο καλύτερη μπορεί να είναι στο Xbox One X.

Όμως όταν μιλάμε για Forza ένα πράγμα είναι το Α και το Ω: η οδήγηση. Η Turn10 εδώ και χρόνια έχει βρει τη χρυσή τομή στο χειρισμό, μεταξύ Αrcade και ρεαλισμού, δημιουργώντας ένα μοντέλο χειρισμού το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα των παικτών, από τους πιο άπειρους μέχρι τους πιο σκληροπυρηνικούς. Η μετάφραση των βοηθημάτων οδήγησης μέσω των Assists και το μοναδικό μοντέλο προσομοίωσης με τη χρήση ΑΙ που έχει δημιουργήσει για το χειρισμό είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, με μεγάλη διαφορά. Το σύστημα αυτό όμως ικανοποιεί στο FM7; Η απάντηση είναι όχι. Βλέπετε στα προηγούμενα FM ο παίκτης ανάλογα με τη χρήση των Αssists πέραν της προσωπικής ευχαρίστησης και επιβράβευσης, είχε και την in-game επιβράβευση με Credits. Στο FM7 αυτό το σύστημα δεν υφίσταται πλέον και ο μόνος τρόπος για αυξημένα CR είναι η ρύθμιση στο επίπεδο δυσκολίας των Drivatars. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, το καλό του παιχνιδιού είναι ότι ο καθένας παίζει όπως θέλει, αλλά δυσκολεύει κάπως τη ροή εξέλιξης, κάτι που θα ήθελα κρατήσετε σαν ένα δεύτερο κρατούμενο για αργότερα.

Τελειώνοντας με το χειρισμό, περνάμε στον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού, τα αυτοκίνητα, που για ακόμη μία φορά κάνουν την εμφάνισή τους τα ίδια ατοπήματα. Ο αριθμός των οχημάτων είναι κάπου στα 700+, αριθμός εντυπωσιακός για το FM, λίγη όμως ανάλυση μαρτυρά μία άλλη εικόνα. To ρόστερ οχημάτων αποτελείται 96% από το ρόστερ του Forza Horizon 3, 2% από τα DLC οχήματα του FM6 και 2% από τα Forza Edition οχήματα, “ειδικές εκδόσεις” οχημάτων που υπάρχουν ήδη στο παιχνίδι και προσφέρουν κάποια in-game bonuses. Το πρόβλημα δεν είναι η αυτούσια μεταφορά οχημάτων από παιχνίδι σε παιχνίδι, αυτό είναι φυσικό και πολλές φορές θεμιτό, το πρόβλημα είναι η επιλογή και η χρήση αυτών. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης Off-Road οχημάτων σε ένα παιχνίδι που ασχολείται κατεξοχήν σε ασφάλτινες διαδρομές, όπως είναι λάθος να υπάρχει κατηγορία Nostalgic Drag Racers και να μην υπάρχει σωστή αξιοποίηση αυτού του τύπου των αγώνων. Νομίζω ότι θα μπορούσε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό στη σειρά. Το αξιοσημείωτο του πράγματος είναι ότι παλιότερα το Forza είχε ένα χαρακτηριστικά μικρό και προσεγμένο ρόστερ σε σχέση με το μαύρο χάλι του Gran Turismo, αλλά φαίνεται πως εν έτη 2017 οι ρόλοι αναστράφηκαν.

Και φτάνουμε στο μήλον της έριδος, αυτό το οποίο έχει αναστατώσει την κοινότητα του Forza όσο τίποτε άλλο, τα Lootboxes. Tα Lootboxes στο FM7 είναι ένας τρόπος για τον παίκτη να αποκτήσει τα collectibles του παιχνιδιού Driver Gear, Badges, Mods και αυτοκίνητα. Όμως ο περισσότερος κόσμος επικεντρώνεται στα Lootboxes, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, γι’ αυτό θα ήθελα να ξεκινήσουμε με λίγο ιστορία. Η Turn10 δεν είναι ένα studio που πάει με το σταυρό στο χέρι, οι ρίζες του κακού ξεκινούν από το FM4 όταν ο παίκτης μπορούσε να χρησιμοποιήσει Microsoft Points για να αγοράσει αυτοκίνητα εντός παιχνιδιού, συνεχίστηκε στο πρώτο Horizon, ενώ στα FM5, FH2, FM6 και FH3 το σύστημα αυτό αντικαταστάθηκε από τα Tokens, τον “νέο” τρόπο αγοράς in-game περιεχομένου με πραγματικά χρήματα.

Για αρχή ας αναλύσουμε την in-game οικονομία των Forza Motorsport. Η αρχή της είναι “παίξε-κέρδισε-ξόδεψε-παίξε”, ο παίκτης όσο πιο πολύ παίζει, κερδίζει Credits τα οποία ξοδεύει σε ένα μόνο πράγμα, τα αυτοκίνητα, για να παίξει περισσότερο. Το κάθε αυτοκίνητο έχει μία τιμή η οποία ορίζεται από τις επιδόσεις του (Performance Points) και τον συνδυασμό της σπανιότητας και της τιμής του στην πραγματικότητα, μία “απόπειρα” ρεαλισμού από την Turn10. Σε κάθε παιχνίδι Forza (Motorsport και Horizon) αν κάποιος παρατηρήσει την πορεία των τιμών, θα δει ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι υπάρχει μία αύξηση, όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα. Θεωρώντας ότι οι τιμές αυξάνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι, το ίδιο γίνεται και με τον τρόπο απόκτησης Credits, είτε προσθέτοντας events, είτε εισάγοντας εργαλεία διευκόλυνσης (Mods), είτε ρυθμίζοντας τους υπάρχοντες μηχανισμούς του παιχνιδιού (Assists). Γιατί σας τα εξηγώ όλα αυτά; Για να σας δώσω μία ιδέα για το πώς δούλευε το σύστημα έως τώρα και τι αλλαγές έχουν γίνει.

Για την ανάπτυξη του in-game οικονομικού συστήματος η Turn10 φαίνεται πως παρατήρησε τα μοντέλα άλλων παιχνιδιών, τα οποία βασίζονται στα micro-transactions (ένα μηχανισμό που έχει ήδη στα παιχνίδια) και το πώς μπορεί να τα εκμεταλλευτεί προς όφελός της. Έτσι για τη δημιουργία της in-game οικονομίας του FM7, ξεκίνησε περιορίζοντας τους τρόπους απόκτησης CR (βγάζοντας τη δυνατότητα αυτή από τα Αssists), αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του VIP προγράμματος, κατηγοριοποιώντας και “αναβαθμίζοντας” όλα τα Collectibles του παιχνιδιού σε κατηγοριοποίηση βάσει σπανιότητας και δημιουργώντας εξάρτηση της οικονομίας από το ίδιο το αγαθό της (σχέση Tier-αυτοκινήτου)! Στην τελική όμως αυτό τι νόημα έχει, γιατί να γίνονται όλα αυτά; Γιατί οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο και τα παιχνίδια.

Η μόδα είναι όλα τα παιχνίδια να αποκτήσουν ένα κομμάτι από την πίτα των eSports, κάτι που η σειρά έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο και με την επιτυχία την οποία έχει, να προσελκύσει νέο κόσμο, που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το franchise και για να τους κρατήσει πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τους παίκτες, πιο easy to play, πρέπει να έχει micro transactions, πρέπει να έχει grinding αλλά πιο σημαντικό πρέπει να έχει το “φάρμακο” του grinding, την ευκολία, τα Lootboxes. Προσωπικά αυτό το σύστημα το θεωρώ μία κακή εκτέλεση, μίας έξυπνης ιδέας.

Το κακό της σειράς για εμένα ήταν πάντα η έλλειψη κινήτρου από ένα σημείο και μετά, έπαιζα απλά για να παίζω χωρίς κάποιο στόχο. Το νέο αυτό σύστημα είναι περίπλοκο στην ανάλυσή του (ακόμη δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ 100%), αλλά σαν αρχή λειτουργίας καλύπτει ένα πρόβλημα που υπήρχε στα παιχνίδια, δημιουργώντας όμως άλλου τύπου προβλήματα στους φανατικούς της σειράς που έχουν συνηθίσει αλλιώς.

Συνοψίζοντας : Δεν θέλω όσοι διαβάσουν το review να φτάσουν έως εδώ νομίζοντας ότι το Forza Motorsport 7 είναι κακό παιχνίδι, κάθε άλλο είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Εκτελεί τον σκοπό του στο 100%, είναι καλύτερο από το προηγούμενο σε κάθε τομέα και εισάγει νέα στοιχεία και καινοτομίες όχι μόνο στο franchise, αλλά στο genre γενικότερα. Αυτή η στροφή που κάνει το παιχνίδι στη δομή σε ένα πιο ευρύ κοινό, σίγουρα βάζει τους πάντες σε σκέψη όσον αφορά το μέλλον της σειράς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η αγορά του είναι μονόδρομος ως το καλύτερο Racing game στο Xbox One χωρίς αμφιβολία. Για να δούμε αν θα είναι και το καλύτερο racing της χρονιάς…
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Turn 10 Studios
Publisher : Microsoft Studios
Distributor : Microsoft Hellas
Available for : Xbox One, Windows 10
Release date : 2017-10-03