Forza Horizon 3 Review

Forza Horizon 3 Review

20 Σεπτεμβρίου 2016 13:02
Ίσως το καλύτερο racing των τελευταίων χρόνων...

Η οδήγηση είναι κατά βάση μία πρακτική ευκολία που μας εξυπηρετεί στην καθημερινότητά μας. Θα τη χαρακτήριζα επίσης μία θετική εμπειρία, ειδικά όταν συνδυάζεται με σοβαρότητα και ευθύνη. Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και η διασκεδαστική πλευρά της. Η ευχαρίστηση που μπορεί να σου προσφέρει ένα καλό αυτοκίνητο ή μία μοτοσυκλέτα, ειδικά αν είσαι λάτρης των τροχών, είναι μοναδική. Παρότι δε χρειάζεται ένα αυτοκίνητο στου οποίου την τιμή θα περιέχονται πολλά μηδενικά για να ευχαριστηθείς την οδήγηση, αυτά όμως κυρίως, τα supercars όπως τα αποκαλούν, έχουν κατασκευαστεί για δυνατές συγκινήσεις. Επειδή όμως των περισσοτέρων οι τσέπες, αυτούς τους καιρούς περνάνε μια περίοδο “παρακμής”, έρχεται η Playground Games να μας λύσει το…πρόβλημα αυτό με το Forza Horizon 3.

Μια κλεφτή ματιά στην ιστορία, μας λέει πως το 2013 η Τurn 10 (υπεύθυνη για το Forza franchise) σε συνεργασία με την Playground Games, δημιουργούν το Forza Horizon και επεκτείνουν το σύμπαν του Forza στους ανοικτούς δρόμους με διάφορους αγώνες αντί αμοιβών. Τα δυνατά σημεία του Horizon ήταν η εξερεύνηση των μεγάλων περιοχών του και το μοναδικό soundtrack που περιείχε. Ακολούθησαν τα Forza Motorsport 5 στο Xbox One, το οποίο ήταν και ο πρώτος τίτλος Forza της τρέχουσας γενιάς, με νέα αναβαθμισμένα γραφικά και χαρακτηριστικά. Ακολούθησαν τα Forza Horizon 2 το 2014, με το expansion του Fast & Furious το 2015 και το Forza Motorsport 6 που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. H Turn 10 έχει κερδίσει επίσης τέσσερις φορές το βραβείο DICE για το καλύτερο Racing παιχνίδι της χρονιάς.

Και τώρα σειρά έχει το Forza Horizon 3. Ένας τίτλος που ήρθε για να ταράξει ξανά τα racing νερά της gaming βιομηχανίας. Ο τίτλος διαδραματίζεται στην Αυστραλία και περιέχει το μεγαλύτερο χάρτη που έχουμε δει σε Horizon παιχνίδι. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως ο χάρτης είναι διπλάσιος του Forza Horizon 2, με αμέτρητες διαδρομές και τοπία να ανακαλύψετε. Η Αυστραλία αποδεικνύεται ένας από τους ομορφότερους προορισμούς όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα το Horizon 3, μιας και μπορούμε να περιπλανηθούμε στα έξι διαφορετικά οικοσυστήματά της, όπως τη μεγάλη και απόκρημνη Outback, τους όμορφους ουρανοξύστες του Surfers Paradise, καθώς και σε πλούσια, άγρια δάση, αμμώδεις παραλίες και πολλά άλλα. Η ποικιλία των περιοχών είναι πραγματικά μοναδική και σε συνεργασία με τον εκπληκτικό τεχνικό τομέα, για τον οποίο θα σας μιλήσω παρακάτω, κάνουν το Forza Horizon 3 έναν από τους ομορφότερους τίτλους του Xbox One αλλά και γενικότερα.

Και μιας και μιλάμε για ποικιλία πρέπει να αναφέρουμε και το πιο χαρακτηριστικό σημείο του παιχνιδιού που δεν είναι άλλο από τα αυτοκίνητα. Στο παιχνίδι υπάρχουν περισσότερα από 350 διαφορετικά οχήματα για να διαλέξετε κάτι που το θέτει αυτομάτως ως το μεγαλύτερο τίτλο της σειράς. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό που νομίζω θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Supercars, buggies, αγωνιστικά, SUV, retro, καθημερινά αυτοκίνητα, θηριώδη 4x4, rally, τα πάντα υπάρχουν στη λίστα. Κατά την πρόοδό σας στο παιχνίδι θα αποκτήσετε σχεδόν όλα τα είδη μιας και κάθε αγώνας ή challenge, απαιτεί και το ανάλογο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, μερικές φορές θα χρειαστεί να τρέξετε και σε terrain μη συνιστάμενο για το αυτοκίνητο που θα διαθέτετε τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που ανεβάζει αισθητά το δείκτη της πρόκλησης. Αλλώστε η Lamborghini Centenario που κοσμεί το εξώφυλλο είναι για πρώτη φορά playable σε racing παιχνίδι.

Όσον αφορά το gameplay του Forza Horizon 3, τα πάντα είναι προσεγμένο και το όλο σύνολο είναι υποδειγματικό. Καταρχάς και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε racing sim, σαν τον μεγάλο αδερφό του, το Forza Motorsport. Τα Forza Horizon έχουν μια πιο χαλαρή και arcade διάθεση στο στυλ των Need For Speed και των Test Drive. Ωστόσο, υπάρχουν λεπτομέρειες, που τουλάχιστον «παικτικά» χαρίζουν αρκετά sim στοιχεία και μηχανισμούς.. Κάθε αυτοκίνητο έχει τη δική του οδηγική συμπεριφορά, που καθιστά το καθένα μοναδικό και προσφέρει επιλογές στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οδηγήσουμε. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις διαφορετικές διαδρομές (άσφαλτος, χώμα, λάσπη κλπ), κάθε αυτοκίνητο συμπεριφέρεται διαφορετικά και πρέπει λιγάκι να πειραματιστούμε για να βρούμε αυτό που ταιριάζει σε εμάς ή στον αγώνα. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα στο χέρι μας, μιας και κάθε διαδρομή απαιτεί διαφορετικό όχημα. Έτσι θα πρέπει να το «πειράξουμε» όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της εκάστοτε διαδρομής αλλά και στις δυνατότητές μας.

Στο μοναδικό θέμα που θα μπορούσαμε να γκρινιάξουμε, αν και αυτό συνεπάγεται με την πιο χαλαρή διάθεση του τίτλου, είναι το σύστημα καταστροφών. Ενώ μπορούμε οδηγώντας να πάρουμε σβάρνα πολλά αντικείμενα του χώρου (πινακίδες, στύλους, θάμνους, φράχτες, κτλ.) τα αυτοκίνητά μας μένουν σχεδόν ανέπαφα στις μεγάλες συγκρούσεις. Η οδηγική συμπεριφορά τους, όσο μεγάλη κι αν είναι η σύγκρουση, δεν επηρεάζεται. Βέβαια, όλα αυτά όσο η επιλογή στο μενού είναι στο "Cosmetic", γιατί αν ενεργοποιηθεί το "Simulation", τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Το δικό μου παράπονο έχει να κάνει με το ότι οι δημιουργοί δίνουν μόνο τα δύο άκρα.

Όσον αφορά τα modes, και εδώ η κατάσταση είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα και πλούσια. Ο βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να δημιουργείτε και να επεκτείνετε τα λεγόμενα «Horizon Festivals». Το κάθε φεστιβάλ λαμβάνει χώρα και σε διαφορετική περιοχή της ηπείρου με τις ανάλογες διαδρομές και αγώνες. Το Forza Horizon 3 προσφέρει πολλούς οδηγικές συγκηνίσεις, συμπεριλαμβανομένων των Danger Sign Jumps, Convoys και Drift Zones τα οποία είναι απίστευτα απολαυστικά. Κάθε επιτυχημένη προσπάθειά σας θα σας ανταμείβει με εμπειρία, χρήματα αλλά και fans, οι οποίοι είναι βασικοί για να μπορέσετε να αναβαθμίσετε και επεκτείνετε τα Horizon Festivals.

Ένα νέο χαρακτηριστικό που ενσωματώνει το Forza Horizon 3, είναι τα λεγόμενα Blueprints. Πρόκειται για σημεία στα οποία μπορείτε κατευθείαν να δημιουργήσετε τα δικά σας custom race events, championships και Bucket List challenges. Μπορείτε επίσης, να αναδείξετε τις οδηγικές σας ικανότητες παίζοντας τα Blueprints άλλων παικτών ανά τον κόσμο. Και εδώ η ποικιλία είναι μεγάλη και με τη φαντασία που διακατέχει την Forza κοινότητα, πιστεύω πως μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού θα παρουσιαστούν χιλιάδες μαγικά blueprints για να ασχοληθούμε. Και επειδή το Horizon 3 είναι και Xbox Play Anywhere τίτλος (αγοράζοντας μία φορά έχετε το παιχνίδι και στις δυο πλατφόρμες), αυτό σημαίνει πως τόσο οι παίκτες του Xbox One, όσο και αυτοί των PC (Windows 10) μπορούν να παίξουν μαζί, οπότε η εγκατεστημένη βάση, αυξάνεται δραματικά. Επιπροσθέτως, η Turn 10 έχει ανακοινώσει και το Forzathon το οποίο θα είναι μία σειρά εβδομαδιαίων προκλήσεων που θα αρχίσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο και εκεί οι παίκτες θα μπορούν να κερδίσουν βραβεία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στο παιχνίδι.

Φυσικά, από ένα Forza δε θα μπορούσε να λείπει και το άπλετο Customization των οχημάτων. Εκτός από τη δημιουργία των δικών σας αγώνων μέσω των Horizon Blueprints, υπάρχει φυσικά και αμέτρητες παραμετροποιήσεις που μπορείτε να κάνετε στα τετράτροχά σας. Πλέον μπορείτε να επιλέξετε το χαρακτήρα του οδηγού σας, να δημιουργήσετε τις δίκες σας πινακίδες κυκλοφορίας, να προσθέσετε νέα body kits αλλά και να κατεβάσετε δημιουργίες και σχέδια άλλων παικτών, ακόμη και να επιλέξετε το δικό σας ήχο κόρνας. Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά ατέλειωτες. Multiplayer από το Forza Horizon 3 φυσικά και δε θα μπορούσε να απουσιάζει και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η δυνατότητα 12πλού multiplayer, αμέτρητα Clubs αλλά και ένα career online co-op τεσσάρων παικτών το οποίο θα γίνει διαθέσιμο κατά την κυκλοφορία του τίτλου. Και όπως είπαμε και παραπάνω όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσω του Xbox Play Anywhere, δηλαδή μεταξύ Xbox One και Windows 10.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του αγώνα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τις αγαπημένες σας μουσικές μέσα από τους οκτώ διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε αναμεσά στα Horizon Pulse, Horizon Bass Arena, Horizon Block Party, Epitaph, Future Classic, Hospital Records, Timeless FM και Vagrant, τα οποία το καθένα προσφέρει και διαφορετικό είδος μουσικής ή να δημιουργήσει το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, με τις δικές του επιλογές μέσω του Groove Music.

Επιστρέφει επίσης το Auction House και το Storefront καθώς και το νεοφερμένο Drone Mode. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Auction House για να βρουν σπάνια αυτοκίνητα και διάφορα έργα τέχνης, που έχει δημιουργήσει η ταλαντούχα κοινότητα του Forza, ενώ με το Storefront είναι ευκολότερο από ποτέ για τους παίκτες να αναδείξουν τα αριστουργήματά τους, αλλά και για αυτούς που θέλουν να βρουν το περιεχόμενο που πραγματικά ψάχνουν. Πριν περάσω στο Drone Mode θέλω να κάνω μια παρένθεση για το Menu και γενικά το UI του παιχνιδιού. Πραγματικά έχει γίνει καταπληκτική δουλειά σε αυτόν το τομέα. Τα menus δείχνουν όμορφα και φιλικά, χωρίς να σε απωθούν, κάτι που τελευταία έχουν ξεχάσει οι δημιουργοί ειδικά στα racing παιχνίδια.

Και επανέρχομαι στο Drone Mode το οποίο είναι πολύ διασκεδαστικό. Εκτός από το κλασσικό Photo Mode, οι παίκτες μπορούν να αφήσουν για λίγο το αυτοκίνητό τους και με τη βοήθεια ενός drone να εξερευνήσουν τον φανταστικό κόσμο του παιχνιδιού solo ή σε multiplayer. Και γιατί υπάρχει αυτή η προσθήκη; Γιατί δηλαδή να εξερευνήσουμε τις περιοχές με ένα drone; Μα φυσικά γιατί ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού κόβει την ανάσα!

Τα γραφικά του Forza Horizon 3 θα τα χαρακτήριζα ως ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Βασισμένο πάνω στην τεχνολογία του Forza Motorsport 6, η Turn 10 δημιούργησε έναν από τους ομορφότερους τίτλους που έχουν υπάρξει σε κονσόλες. Τα νερά και ο ουρανός με την βοήθεια της νέας HDR τεχνολογίας δείχνουν απίστευτα αληθοφανή και έχουν κινηματογραφηθεί κατευθείαν από την Αυστραλία το περασμένο έτος.

Ειδικά όσοι έχουν στην κατοχή τους το νέο Xbox One S και φυσικά HDR ready τηλεόραση ίσως γίνουν μάρτυρες του ομορφότερου παιχνιδιού στην ιστορία. Η απουσία aliasing, η απίθανη ευκολία να αποτυπώνεται τεράστιο draw distance, η ανατριχιαστική λεπτομέρεια στα αυτοκίνητα, οι εκθαμβωτικοί φωτισμοί και αντανακλάσεις και το dynamic σύστημα καιρού και νύχτας-μέρας, συνθέτουν ένα σύνολο που το κοιτάς και δεν πιστεύεις ότι “τρέχει” στο Xbox One.

Συνοψίζοντας : Το Forza Horizon έχει -πλέον- μεγάλη παράδοση και κουβαλάει ένα πολύ βαρύ όνομα. Ως επακόλουθο αυτού, είτε είστε λάτρεις της ταχύτητας και δει της racing κατηγορίας, είτε έχετε ή δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με κάποιο τίτλο του franchise, είναι αδύνατον να απογοητευτείτε με το Horizon 3. Είναι τόσο άρτιο τεχνολογικά αλλά και από πλευράς gameplay που δεν αφήνει περιθώρια γκρίνιας και προσφέρει στον παίκτη αγνή διασκέδαση.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Playground Games
Publisher : Microsoft Game Studios
Distributor : Microsoft Hellas
Available for : Xbox One, Windows 10
Release date : 2016-09-27