LEGO Star Wars: Skywalker Saga – Η απόλυτη παιδική χαρά για fans όλων των ηλικιών | Review

LEGO Star Wars: Skywalker Saga – Η απόλυτη παιδική χαρά για fans όλων των ηλικιών | Review

22 Απριλίου 2022 11:02
Παιδικό στο μάτι, μεγάλο στην ψυχή -και το περιεχόμενο

Πόσο περιεχόμενο μπορεί να χωρέσει ένα πακέτο όσο τεράστιο όσο του The LEGO Star Wars: The Skywalker Saga; «Ναι» είναι η memeable απάντηση που θα έδινα. Πράγματι απορώ ακόμα μετά από τόσες ώρες στον τίτλο πως έχει ακόμη πάρα μα πάρα πολύ ψωμί να δώσει σε όποιον αποφασίσει να βουτήξει στον κόσμο του. Η TT Games που εδώ και δεκαετίες βγάζει σαν τίμιος εργάτης τα LEGO Star Wars παιχνίδια παραδίδει το απόλυτο πακέτο για κάθε Star Wars fan ανεξαρτήτου ηλικίας, στοιβάζοντας κυριολεκτικά 9 ταινίες του Skywalker Saga με περιληπτικό και ουσιαστικό τρόπο, με το LEGO περιτύλιγμα που σε κάνει να λιώνεις.

Είναι αστείρευτο το μεράκι και ο τρόπος που περνάει αυτό το αυτοσαρκαστικό αλλά ποτέ χωρίς σεβασμό στο πρωτότυπο υλικό, χιούμορ που είναι το κερασάκι στην τούρτα του ύφους των LEGO παιχνιδιών. Εδώ δε μπορείς να κράξεις το γεγονός ότι ο Palpatine κάνει σαρδάμ και δίνει την εντολή για το...Order 67 με τους Clone Troopers να ξεκινούν να χορεύουν λες και βρίσκονται στη disco. Μπορεί να μοιάζει παιδική η προσέγγιση αλλά κάθε άλλο παρά πανέξυπνη είναι η κάθε σκηνή που διακωμωδεί από τις ταινίες του George Lucas, τις οποίες εμείς ως fans λαμβάνουμε πιο σοβαρά από όσο θα έπρεπε κάποιες φορές. Είναι περιττό να αναφέρω πως το Skywalker Saga είναι ένα ονειρεμένο δώρο για οποιονδήποτε έχει μεγαλώσει με Star Wars ή θεωρείται die-hard fan.

Το παιχνίδι σου δίνει διαθέσιμες τις τρεις τριλογίες και μπορείς να ξεκινήσεις από όποια θες -αμαρτία βέβαια να μην το κάνεις με τη σειρά είτε την χρονολογική είτε με την SW timeline. Κάθε επεισόδιο της κάθε τριλογίας είναι μια σχετικά σύντομη περίληψη χωρίς ίχνος φλυαρίας της εκάστοτε ταινίας Star Wars. Η πλοκή τους προχωράει από το ένα μεγάλο plot point στο επόμενο σε ολόκληρους πλανήτες hubs που μπορείς να εξερευνήσεις ελεύθερα μετά από λίγο και να χαθείς στον κάθε ψηφιακό Star Wars παιδότοπο που έχει φτιάξει η TT Games.

Είναι πραγματικά απολαυστικό το πόσα easter eggs, κρυμμένα puzzles, collectibles και αποστολές έχει το κάθε ημι-open world hub και μπορούσα να γράφω πολλές ακόμα αράδες και παραδείγματα, αλλά δε θα ήθελα να σας στερήσω την ευκαιρία της ανακάλυψής τους. Ένα από τα ατού του παιχνιδιού είναι πως μπορείς, για παράδειγμα, να μιλάς στα NPCs του Tatooine -κάτι που το καταφέρνουν μόνο τα Protocol Droids που είναι μεταφραστές- και να ανακαλύπτεις νέα side missions, τα οποία όλο και κάποιον γνωστό χαρακτήρα ξεκλειδώνουν.

Η ελευθερία, η απόλαυση και η πυκνότητα του χάρτη σε αποστολές φέρουν μια ισορροπία που η Ubisoft θα ζήλευε στους δικούς της χάρτες. Το ότι είναι LEGO τουβλάκια δε σημαίνει ότι είναι και απλουστευμένα όλα ή μονοδιάστατα. Θα εκπλαγείτε με τα πόσα διαφορετικά μονοπάτια, συμπεριφορές ή διαλόγους ανοίγουν εάν αλληλεπιδράτε με τον σωστό χαρακτήρα στο σωστό σημείο. Και ναι, μπορείτε να αλλάζετε κυριολεκτικά με δυο κουμπιά από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο και να κάνετε μάλιστα αλλαγές στο ρόστερ τους on-the-fly όσο παίζετε. Αυτό φυσικά για να ενισχυθεί το κομμάτι της ανακάλυψης και τον εκατοντάδων περιβαλλοντικών puzzles που ευτυχώς έχουν μια ικανοποιητική ποικιλία και θα ομολογήσω πως δεν είναι τόσο εύκολα όσιο θα νομίζατε.

Το gameplay επίσης μεταμορφώνεται ανάλογα τον χαρακτήρα πάντοτε στα LEGO του πλαίσια. Για παράδειγμα τα droids δεν είναι και οι καλύτεροι μαχητές αλλά ξεκλειδώνουν περάσματα, μιλούν με NPCs και ξεκλειδώνουν αποστολές. Οι του «Dark Side» ανοίγουν σεντούκια με Loot, οι Jedi έχουν τα mind tricks και γενικότερα άλλο σετ κινήσεων σε σχέση  π.χ. τον Han Solo ή τον Jango Fett που κουβαλάνε blasters. Παρά την απλότητά του ενσωματώνει ένα υποτυπώδες σύστημα combos, έχει και dodge και παικτικά δεν είναι άμυαλο, αλλά μελετημένο τόσο ώστε και να προσθέτει ένα αλατοπίπερο στην εμπειρία. Μέλημά του άλλωστε είναι η διασκέδαση στο έπακρο και τα καταφέρνει περίφημα στον στόχο του.

Η ποικιλία στους χαρακτήρες ενισχύει και το backtracking στους πλανήτες-επίπεδα-hubs του, καθώς αν θέλετε να τα πιάσετε όλα τα collectibles τουβλάκια θα κάνετε πολλά μπρος πίσω με διάφορα ρόστερ χαρακτήρων. Επίσης να έχετε υπόψιν ότι για το main story θέλετε περίπου 20 ώρες για να βγει "καρφωτά" και έπειτα όλος ο υπόλοιπος χρόνος που θα ξοδέψετε είναι στην εξερεύνηση και πιστέψτε με όταν σας λέω ότι θα εκπλαγείτε και δε θα χάσετε τον χρόνο σας αν ψαχουλευτείτε στα σοκάκια του Coruscant για παράδειγμα.

Γενικότερα όσο πιο πολύ βυθιζόμουν στον κόσμο του τόσο περισσότερο το LEGO Star Wars The Skywalker Saga έβγαζε και από έναν μικρό άσο από το μανίκι του. Θα μου πετούσε ένα easter egg το οποίο μιλούσε μέσα στην καρδιά μου, όντας προσωπικά ένας fan του Star Wars από μικρό παιδί. Στοιχείο το οποίο είναι ανάμεσα στα ατού του, το γεγονός ότι το καταφέρνει με τέτοια αμεσότητα. Ποικιλία έχει και στις ιδιαίτερες αποστολές που υπάρχουν διάσπαρτες στις τριλογίες, όπως για παράδειγμα όταν το gameplay μεταμορφώθηκε για λίγο σε tower defense κατά την υπεράσπιση του Naboo στο The Phantom Menace ή την μεταμόρφωσή του σε 2D puzzle platformer με την Rey στο Dark Side cave του The Last Jedi ή τις διάφορες αερομαχίες όπως το trench run στο Death Star ή πάνω από την ατμόσφαιρα του Coruscant. Αν και δεν είχα την ευκαιρία να το παίξω σε co-op, φαντάζομαι ότι θα είναι μια πολύ καλή περίπτωση επίσης για gaming καταστάσεις με τα παιδιά σας ή τους φίλους σας, μια και προσφέρει περισσότερο value στο σύνολο της εμπειρίας.

Η TT Games δεν επαναπαύτηκε με τα γραφικά και είναι ένας ακόμη τομέας που εξεπλάγην παίζοντάς το στην PS5 έκδοση. Δεν έχω ξαναδεί καλύτερο rendering πλαστικών τούβλων και επιφανειών σε κανένα άλλο παιχνίδι μέχρι σήμερα, τόσο απλά. Σε σημεία ξεγελούσαν το μάτι τα «γυαλίσματα» ή τα τραχύτητα που είχαν κάποιες επιφάνειές τους. Το ίδιο και με τους φωτισμούς των lightsabers που είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά και στον σχεδιασμό, τον ρεαλισμό και την πιστή αναπαράσταση στα εμβληματικά τοπία του Star Wars που προσφέρει.

Υπήρχαν κάτι frame drops σε ελάχιστα σημεία σε κάποια cutscenes και κάποιες φορές το παιχνίδι πάγωνε στα cutscenes κατά τη μετάβαση στα story missions, αλλά αυτά είναι bugs που τα αναφέρω τυπικά και θα διορθώνουν με ένα επόμενο update. Παρόλα αυτά είναι ένα LEGO χάρμα οφθαλμών που στέκεται στο ύψος του υπόλοιπου πακέτου. Η μουσική επίσης πιστή στο πεντάγραμμο των ταινιών αλλά λίγο στα voice overs με χάλασε ομολογώ το γεγονός πως δεν υπήρχαν οι αυθεντικοί ηθοποιοί για να δανείσουν τις φωνές τους, αλλά προσπαθεί να σώσει την κατάσταση επιστρατεύοντας voice actors των animated σειρών του Star Wars, οι οποίοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Συνοψίζοντας : Ειλικρινά και χωρίς υπερβολή είναι το απόλυτο πακέτο Star Wars παιχνιδιών με την Lego υπογραφή τους. Αφήνει τον παίκτη να εξερευνήσει το Skywalker Saga με τα πλαστικά τουβλάκια, πιο όμορφα και πιο αληθοφανή πλαστικά από ποτέ, δίνοντας την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων, αλλά και την ποικιλομορφία στο gameplay, διατηρώντας την παρωδιακή του κινηματογραφικότητα σε κάθε εμβληματική Star Wars σκηνή. Μια τίγκα σε περιεχόμενο, από 9 ταινίες, παιδική χαρά που θα χαρίσει δεκάδες ώρες διασκέδασης, νοσταλγίας και γέλιου είτε αν το παίξετε μόνοι είτε με παρέα σε co-op.
Box Art
Tested on : PS5
Developer : TT Games
Publisher : Warner Bros. Games
Available for : PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC
Release date : 05-04-2022