eFootball: Άλλαξε ο Μανωλιός και έβγαλε τα μάτια του αλλιώς...και χειρότερα | Review

eFootball: Άλλαξε ο Μανωλιός και έβγαλε τα μάτια του αλλιώς...και χειρότερα | Review

04 Οκτωβρίου 2021 18:53
Έπιασε πάτο το άλλοτε ιστορικό Pro Evolution Soccer

Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να δημιουργούνται ελπίδες πως κάτι θα αλλάξει και πως μια καλύτερη μέρα θα ξημερώσει, όταν αυτή έρχεται για να αποκαλυφθούν μόνο τα…αποκαΐδια. Κάπως έτσι κατέληξαν οι ελπίδες που έχτισε η Konami για την αναγέννηση του Pro Evolution Soccer όταν ανακοίνωνε πως θα επιστρέψει με την Unreal Engine 4 για μηχανή γραφικών. Κανείς δε περίμενε πως θα καταντούσε…έτσι.

Και τι εννοώ με το «έτσι»; Πραγματικά θα μπορούσα να το περιγράψω με μια λέξη ως απαράδεκτο ή unplayable γιατί είναι και να κλείσει εδώ το “review” τρόπον τινά. Η Konami που λέτε είχε μια ιδέα πριν από δύο χρόνια να φέρει μια επανάσταση και να οραματιστεί το PES ως ένα service τύπου παιχνίδι αλά Fortnite. Τι πιο τίμιο σαν ιδέα όταν συνήθως χρεώνονται 70άρια για ένα roster update και μερικές μικρές βελτιώσεις στο gameplay;

Έτσι θα ήταν. Αλλά το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτης εδώ και μερικές μέρες που κυκλοφορεί το eFootball στις ψηφιακές υπηρεσίες με την κοινότητα του παιχνιδιού να έχει διασύρει -και απολύτως δίκαια- χωρίς καμία υπερβολή ένα παιχνίδι που δεν είναι καν…playable. Δυσκολεύομαι να σας περιγράψω σε τι βαθμό εκνευρίστηκα όταν άρχισαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μου όλα τα memes που κυκλοφορούσαν για αυτό στα social media.

Λέω από μέσα μου «έλα υπερβάλλουν ως συνήθως, δε γίνεται να είναι τόσο κακό». Στο δεύτερο αγώνα μου μόλις πέτυχα μια κατάσταση όπου ο παίκτης σε ένα σουτ τηλεμεταφερόταν πέρα από τη μπάλα σουτάροντας στον αέρα, σαν ζεϊμπέκικο, και η μπάλα δεν έφυγε ποτέ από τα πόδια του. Ήταν μόλις ένα από τα πολλά στιγμιότυπα που κατέγραψα παίζοντας το…ακατονόμαστο. Γιατί το να έχεις μια κληρονομία πίσω που λέγεται Pro Evolution Soccer και να την πυροβολείς έτσι, καλύτερα να εμφανιστείς με άλλο όνομα.

Ωστόσο, επειδή ουσιαστικά για τη συνέχεια των PES μιλάμε ας μη γελιόμαστε, δυστυχώς το παίρνει η μπάλα. Κάτι το οποίο οι παίκτες στο eFootball σπανίως κάνουν, δηλαδή να δεχτούν τη πάσα σου, να καταλάβουν ότι βγαίνεις στην επίθεση, να στηθούν σωστά στο χώρο. Τίποτα απολύτως, η ΑΙ είναι σα να τη πήρανε από κάποιο πολύ παλιό παιχνίδι εποχής PS2 και να τη κολλήσανε πάνω στην Unreal Engine.

Γενικότερα, παικτικά, για να καταλάβετε το δράμα που είναι το eFootball πρόκειται για ένα προϊόν που όχι μόνο δε συνεχίζει τον gameplay πυρήνα της PES Productions, αλλά τον πηγαίνει κυριολεκτικά δεκαετίες πίσω. Το μαρκάρισμα δουλεύει 1/8 περιπτώσεις διότι είτε θα γλιστρήσουν τα κορμιά, είτε θα βρεθείς να κάνεις φάουλ ή γιατί απλά δε δουλεύουν οι βασικοί πυλώνες του gameplay σωστά.

Χώρια το ότι τα physics είναι ανύπαρκτα είτε έχουμε να κάνουμε με τα τζαρτζαρίσματα και τις διεκδικήσεις, με στενά μαρκαρίσματα ή τη μπάλα που είναι μια του ύψους μια του βάθους και μετατρέπεται από πατάτα σε αερόμπαλα όποτε της καπνίσει. Επειδή πραγματικά είχα εκνευριστεί με το θράσος της Konami κυκλοφορήσει το προϊόν που τόσο πολύ διαφήμιζε ως κάτι επαναστατικό και μια νέα εποχή για τα ποδοσφαιράκια της, άρχισα να παίρνω στη πλάκα τα όσα τραγελαφικά εξελισσόντουσαν μπροστά μου. Αν δεν πιστεύετε κατεβάστε το και εσείς και θα δείτε ότι δεν υπακούει σε απλές εντολές το παιχνίδι.

Περιττό να πω ότι και σαν περιεχόμενο είναι demo αλλά αυτό είναι κάτι που έστω το είχε παραδεχτεί η Konami εξαρχής. Μόλις 9 ομάδες και ουσιαστικά ένα kick off mode σε offline και online εκδόσεις και….τέλος. Με μελλοντικό update θα έρθουν τα τουρνουά και τα υπόλοιπα modes που γνωρίζαμε από τις εποχές του PES.

To μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισα, όμως, είναι πως πρόκειται για τόσο θεμελιώδεις αστοχίες που δύσκολα θα διορθωθεί στο προσεχές μέλλον η κατάσταση με μερικά updates.

Το άλλοτε ένδοξο PES μας συντρόφευε στα ίντερνετ καφέ, παίζαμε παρέες και έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες τα σχολικά και φοιτητικά μας χρόνια, σε άλλους έκανε παρέα στις πιο δύσκολες στιγμές τους, σε άλλους τους βοήθησε να κάνουν παρέες. Το να βλέπω αυτή τη κατάντια πραγματικά με θλίβει και μόνο που γράφω αυτές τις γραμμές.

Συνοψίζοντας : Μόνη της η Konami βγάζει τα μάτια της -για πολλοστή φορά- και καταστρέφει τη φήμη ενός ιστορικού ποδοσφαιρικού franchise. Δεν πρόκειται για ένα playable παιχνίδι και στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να θεωρείται technical alpha με τα προβλήματα που παρουσιάζει. Μάλιστα είναι τόσο βασικά τα προβλήματα, τόσο θεμελιώδη που δύσκολα θα ανατραπεί άμεσα η κατάσταση του eFootball με τα επόμενα updates που έρχονται σε μερικές εβδομάδες. Πραγματικά ντροπή...
Box Art
Tested on : PS5
Developer : PES Productions
Publisher : Konami
Available for : PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC
Release date : 30-09-2021