F1 24 Review – Racing υψηλών οκτανίων

F1 24 Review – Racing υψηλών οκτανίων

12 Ιουνίου 2024 15:23
Μια ματιά στο φετινό κεφάλαιο της σειράς

Η τελευταία μου επαφή με τη σειρά των F1 παιχνιδιών ήταν με το F1 22, το οποίο ήταν η δεύτερη κυκλοφορία της σειράς από τη στιγμή που άλλαξε «στέγη». Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, το 2021 η EA ένταξε στο δυναμικό της την βρετανική Codemasters, σε ένα deal ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πως είναι, λοιπόν, η σειρά σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια υπό την κατεύθυνση της EA; Σε γενικές γραμμές, σε καλή κατάσταση, αλλά συγχρόνως και κάπως βαλτωμένη.

Θα ξεκινήσω με την κυριότερη προσθήκη του φετινού τίτλου, το νέο Driver Career. Στο F1 24 πέρα από το career που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος με τον δικό του custom χαρακτήρα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μεταξύ διαφόρων πραγματικών οδηγών του αθλήματος, όπως οι πασίγνωστοι Max Verstappen, Charles Leclerc και Lewis Hamilton, αλλά και μεταξύ θρύλων από το παρελθόν, όπως ο Michael Schumacher και ο Jacques Villeneuve. Πρόκειται σίγουρα για μια πάρα πολύ ελκυστική προσθήκη για τους fans που πλέον έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με τα αγαπημένα τους ονόματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο Driver Career φέρνει και αρκετές ακόμη αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα το νέο Recognition σύστημα. Όπως προδίδει και το όνομά του, το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των δύο οδηγών της ομάδας για αναγνώριση, για να διεκδικηθεί η προτεραιότητα στις αναβαθμίσεις. Παράλληλα και το σύστημα των αντιπάλων έχει αλλάξει και έτσι ο παίκτης μπορεί πλέον να έχει κόντρα με έως και τρεις αντίπαλους οδηγούς κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Οι αλλαγές δε σταματούν εκεί όμως, αφού οι παίκτες έχουν να διαχειριστούν και τους Specialists μέσα από ένα σύστημα πόντων και στόχων που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα boosts, ανάλογα πάντα με την απόδοση στους αγώνες. Μάλιστα, υπάρχουν μέχρι και μυστικές συναντήσεις με αντιπροσώπους άλλων ομάδων για κάποια πιθανή μεταγραφή στο μέλλον, αφού ο απώτερος στόχος είναι η προσωπική εξέλιξη και άνοδος του ίδιου του οδηγού.

Νομίζω πως για τους περισσότερους παίκτες το νέο Driver Career είναι και η ουσία του φετινού παιχνιδιού, αφού ομολογουμένως προσφέρει μια πιο φρέσκια και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το ίδιο δεν μπορώ να πω και για το My Team Career, το οποίο προς έκπληξή μου διαπίστωσα πως είναι σχεδόν ολόιδιο με αυτό του προηγούμενου F1 παιχνιδιού που είχα παίξει, δύο χρόνια πριν. Αυτή είναι γενικότερα μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλά ετήσια franchises και την οποία δεν αποφεύγει και το F1 24. Το παιχνίδι δίνει ως ένα βαθμό την αίσθηση ότι είναι copy-paste της προηγούμενης χρονιάς, με κάποιες μικρές προσθήκες και νέα μενού. Αυτό δεν αναιρεί τον μεγάλο όγκο του διαθέσιμου περιεχόμενου βέβαια, αφού υπάρχουν και οι δέκα ομάδες με τα μονοθέσιά τους, πολλοί παλιοί και νέοι οδηγοί, πρακτικά όλες οι πίστες και πολλές multiplayer επιλογές. Ωστόσο, είναι σίγουρα ένα μειονέκτημα. Αν κάποιος για παράδειγμα δεν είναι ιδιαίτερα fan του νέου Driver Career και έχει το περσινό ή ακόμη και το προ-περσινό παιχνίδι, δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να επενδύσει πάλι €80.

Αφήνοντας τα διαθέσιμα modes στην άκρη, η ουσία ενός driving παιχνιδιού είναι η οδήγηση αυτή καθ’ αυτή. Φέτος, η EA και η Codemasters υπόσχονται μια πολύ βελτιωμένη οδηγική εμπειρία, χάρη στο λεγόμενο ‘EA SPORTS Dynamic Handling’. Το νέο αυτό σύστημα χειρισμού θεωρητικά αυξάνει τον ελέγχο, χάρη στο νέο tyre model, που εξομοιώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια και παρέχει περισσότερες πληροφορίες από ποτέ για τα ελαστικά, στο βελτιωμένο aero simulation και στα νέα suspension motions, engine και set-up options. Προσωπικά βρήκα όντως την οδήγηση κάπως βελτιωμένη, σε πιο casual επίπεδο, χωρίς όμως να μιλάμε για επαναστατική αλλαγή. Για παράδειγμα, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος αν με απατά η μνήμη μου, θεωρώ ότι οι στροφές παίρνονται κάπως πιο εύκολα στο νέο F1, με το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου να έχει περισσότερο έλεγχο. Για τους hardcore παίκτες και ειδικά για όσους έχουν πρόθεση να ριχτούν στις online αρένες πάντως, έχω τις αμφιβολίες μου, αφού πολλά σχόλια από την κοινότητα επισημαίνουν πως το νέο handling μοντέλο είναι στην πραγματικότητα χειρότερο απ’ ότι πέρυσι.

Συνολικά όμως, πέρα από κάποια μικρά προβλήματα που βρήκα στην AI των αντίπαλων οδηγών, όπως για παράδειγμα μια κακή συνήθεια να κολλάνε ο ένας πίσω από τον άλλο σχηματίζοντας κάτι σαν κομβόι, ομολογουμένως η οδήγηση του F1 είναι πολύ διασκεδαστική και μεταφέρεται πολύ ρεαλιστικά στο χειριστήριο. Σε αυτό βοηθάει και ο τεχνικός τομέας που είναι φανταστικός.

Η έκδοση που δοκίμασα ήταν αυτή του PS5 που προσφέρει δύο modes, ένα στα 4K 60FPS που δίνει προτεραιότητα στην οπτική απεικόνιση και ένα των 120FPS που δίνει έμφαση στην απόδοση, υποβαθμίζοντας τα γραφικά για μια πιο responsive εμπειρία, γι’ αυτούς που έχουν τις οθόνες/τηλεοράσεις που μπορούν να το υποστηρίξουν. Προσωπικά έπαιξα στο πρώτο mode, με την ποιότητα των γραφικών να είναι φανταστική. Η απεικόνιση είναι πολύ κοφτερή, ενώ απίστευτη δουλειά έχει γίνει φέτος στα μοντέλα χαρακτήρων των οδηγών που είναι σχεδόν ολόιδιοι με την πραγματική ζωή. Οι σκιάσεις και οι φωτισμοί είναι επίσης πανέμορφοι, οι πίστες και το τριγύρω περιβάλλον είναι γεμάτα λεπτομέρειες, με τις Silverstone, Circuit de Spa-Francorchamps, Jeddah Corniche Circuit και Lusail International Circuit πίστες να έχουν ανανεωθεί στο F1 24, ενώ τα μονοθέσια εξακολουθούν να κλέβουν την παράσταση. Η ομάδα ανάπτυξης κάνει μάλιστα χρήση μερικών εντυπωσιακών τεχνολογιών στα μενού, στα replay και στις σκηνές πριν τους αγώνες, με ray traced σκιές, ambient occlusion, αντανακλάσεις και dynamic diffuse global illumination (DDGI). Το ray tracing σταματά όταν πατιέται το γκάζι, αλλά είναι μια θυσία που βρίσκω λογική, αφού η απόδοση είναι άψογη με ακατέβατα 60FPS.

Κλείνοντας, να αναφέρω πως παιχνίδι εξακολουθεί να διαθέτει και Battle Pass σύστημα, παρόλο που έχουμε να κάνουμε με full price κυκλοφορία και όχι με free to play μοντέλο διανομής. Πρόκειται για το οικείο Podium Pass, το οποίο είναι στα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει από την AAA βιομηχανία. Με απλά λόγια είναι ένας μηχανισμός ειδικά σχεδιασμένος για να αποσπά σε σταθερή βάση χρήματα από τους παίκτες και τον οποίο μπορώ να δικαιολογήσω στα δωρεάν παιχνίδια, αλλά όχι εδώ.

Συνοψίζοντας : Δε χωρά καμία αμφιβολία πως το F1 24 είναι ένα πολύ πλούσιο και ολοκληρωμένο παιχνίδι. Η μεγάλη προσθήκη φέτος είναι το ανανεωμένο Driver Career, το οποίο μάλιστα δίνει την επιλογή στους παίκτες να δημιουργήσουν χαρακτήρα ή να επιλέξουν μεταξύ γνωστών και θρυλικών οδηγών, από τον Verstappen μέχρι τον Schumacher. Φυσικά, επιστρέφει το My Team Carrer, το F1 World και τα διάφορα multiplayer modes. Σε αυτά τα modes υπάρχουν μερικές άστοχες σχεδιαστικές αποφάσεις και πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί καλύτερα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αδυναμία του φετινού κεφαλαίου είναι η ομοιότητά του όχι απλώς με τον περσινό, αλλά και με τον προ-περσινό τίτλο που ήταν ο τελευταίος που είχα παίξει, αφού ούτε το νέο υποτιθέμενο μοντέλο οδήγησης αλλάζει δραματικά την εμπειρία. Προσωπικά θα πρότεινα το παιχνίδι μόνο στους παθιασμένους fans της Formula 1, και αυτό με την επιφύλαξη ότι παίρνουν ένα παιχνίδι που μοιάζει πολύ με τα προηγούμενα που ίσως έχουν ήδη αγοράσει.
Box Art
Tested on : PS5
Developer : Codemasters
Publisher : EA
Available for : PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Release date : 31-05-2024