Journey (PS4) Review

Journey (PS4) Review

22 Ιουλίου 2015 06:39
Το αριστούργημα της Sony, επιστρέφει...

Έχεις σταθεί ποτέ ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που νιώθεις πως δεν ανήκεις; Που ενώ σε βλέπει, σε προσπερνά σαν να μην είσαι εκεί; Που του φώναξες όσο πιο δυνατά μπόρεσες και δεν σε άκουσε; Φυσικά και έχεις. Δεν είσαι, όμως, ο μόνος και σίγουρα δεν είσαι ο τελευταίος.

Είναι η έρημος που ξαφνικά συνειδητοποίησες ότι βρίσκεσαι, μια έρημος γεμάτη από κόκκους σπασμένων ονείρων, ευκαιριών, φοβιών και κατευθυνόμενων διδαχών του νοήματος της ύπαρξής σου. Βρίσκεσαι καθισμένος στη μέση της, σηκώνεσαι και κοιτάζεις γύρω. Μη φοβηθείς.Και μόνο το γεγονός ότι σηκώθηκες και δεν άφησες την άμμο της να σε καλύψει, είναι το πρώτο βήμα.

Αυτό που έχεις να κάνεις τώρα είναι να δεις τι υπάρχει για σένα πέρα απ' τον λόφο μπροστά σου. Θα καταλάβεις τι είναι, γιατί ως δημιούργημα της ίδια ύλης που απαρτίζει το σύμπαν ήταν πάντα κομμάτι σου, είναι το ίδιο κομμάτι που σου ψιθύριζε τα ανήσυχα βράδια σου. 

Είναι μια νέα πραγματικότητα. Δεν θα κάνεις τώρα πίσω, το ταξίδι έχει ήδη αρχίσει... και αξίζει τον κόπο... το νιώθεις. Ο προορισμός όμως δεν θα είναι ξεκάθαρος. Ποτέ δεν ήταν, ποτέ δεν είναι. Απλά μέσα σου το ξέρεις πως είναι σωστό. 

Είναι στο φως του μακρινού βουνού που βλέπεις να εκπέμπεται και σε ελκύει, είναι στ' αστέρια που έπεσαν, εκπληρώνοντάς σου την ίδια ευχή που έκανες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο ήχος του καυτού της αέρα που σε καλούσε πάντα. Αποφασιστικά θα κάνεις το βήμα μπροστά. Κι αν χάσεις την ελπίδα, ψάξε για το λουλούδι της ερήμου, θα είναι κάπου εκεί, για να σου δώσει κουράγιο και να σου υπενθυμίσει πως όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, η ζωή πάντα θα βρίσκει τρόπο. Θα μάθεις πως όλα είναι θέμα οπτικής.

Τότε θα δεις ότι η άμμος μπορεί να γίνει πανέμορφη, γιατί είναι κομμάτι δικό σου... είναι ότι σε έκανε αυτό που είσαι, είναι αυτό που σε έφερε εδώ που είσαι, είναι αυτή που θα σε κάνει πάλι φως στέλνοντάς σε στην αποθέωση. Είσαι έτοιμος; Tίναξε την σκόνη και σήκω.

Ότι και να πούμε για το Journey είναι λίγο. Το παιχνίδι είναι μοναδικό όχι μόνο για την θαυμάσια ποιότητα εικόνας που πλέον είναι διαθέσιμη στα 1080p/60fps και μουσικής, αλλά για το γεγονός πως το ταξίδι αυτό είναι αλληγορικό, αφήνοντας τον παίκτη να δώσει τη δική του ερμηνεία. Η ThatGameCompany έχει παραδώσει και στο παρελθόν ιδιαίτερα παιχνίδια όπως το Flow και το Flower, όμως στο Journey ξεπέρασε όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά έκανε και πολλές ακριβές υπερπαραγωγές να ντρέπονται. Τα τοπία από την λαμπερή έρημο μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορφές είναι σαν βγαλμένες από όνειρο.

Ο συνδυασμός δε με τη μουσική του Austin Wintory είναι ικανός να ταξιδέψει και να προκαλέσει έκρηξη συναισθημάτων στον παίκτη. Στο ταξίδι αυτό θα συναντήσεις και άλλους παίκτες που κάνουν το δικό τους ταξίδι προς το βουνό και είναι επιλογή σου αν θα είσαι συνοδοιπόρος με κάποιον από αυτούς ή θα κάνεις το ταξίδι μόνος σου.

Παρόλο που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, η ιδέα της προσπάθειας να επικοινωνείς βγάζοντας νότες, είναι μοναδική γιατί σε κάνει να βρίσκεις τρόπο, είτε θα είναι δυο νότες για “ναι” είτε θα είναι πολλαπλά πατήματα του κύκλου για “ακολούθησέ με”. Ωστόσο αν επιλέξετε να κάνετε το ταξίδι μαζί με κάποιον άλλον, ο δεσμός που θα νιώσετε να δημιουργείται με έναν στην ουσία εντελώς άγνωστο παίκτη, είναι κάτι που δεν πετυχαίνεται, ακόμα και σε παιχνίδια που παίζονται αποκλειστικά co-op.

Συνοψίζοντας : Ύστερα από απαίτηση πολλών παικτών στο forum της ThatGameCompany, η εταιρία επανακυκλοφορεί το παιχνίδι και στο PlayStation 4, με ανανεωμένα γραφικά που τρέχουν στα 1080p και 60fps με κρυστάλλινο DTS ήχο, κάνοντας τη διαδρομή του Journey ακόμα πιο μαγική. Μπορεί να έχετε παίξει αρκετά παιχνίδια στη ζωή σας. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι το Journey δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι μια εμπειρία που θα χαραχθεί στη καρδιά σας και δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Δεν έχει καμία σημασία η διάρκεια, μπροστά σε αυτό που θα αποκομίσετε όταν θα πέσουν οι τίτλοι τέλους. Κάντε αυτή τη χάρη στον εαυτό σας και ζήστε το. Αν κάποιο βιντεοπαιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως μορφή σύγχρονης τέχνης, τότε αυτό αναμφίβολα είναι το Journey.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : ThatGameCompany
Publisher : SCE
Available for : PS4
Release date : 2015-07-21