F1 2020 Review - Από τη σκοπιά ενός αρχάριου πιλότου

F1 2020 Review - Από τη σκοπιά ενός αρχάριου πιλότου

21 Ιουλίου 2020 12:48
Είστε έτοιμοι για μια λαμπρή καριέρα στην Φόρμουλα 1;

Το βρετανικό στούντιο και publisher πολλών παιχνιδιών που ακούει στο όνομα Codemasters, εδρεύει στο Southam της Αγγλίας και ιδρύθηκε από τα αδέρφια Richard και David Darling τον Οκτώβριο του 1986. Η δημοφιλής ομάδα ανάπτυξης θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα βρετανικά στούντιο παιχνιδιών και το 2005 αναδείχθηκε το καλύτερο ανεξάρτητο στούντιο για παιχνίδια από το περιοδικό Develop. Στο ιστορικό του έχει αμέτρητους racing τίτλους που έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στο χώρο, ενώ παράλληλα η ομάδα ανάπτυξης έχει αναλάβει και το επίσημο βιντεοπαιχνίδι της Φόρμουλα 1. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έρχεται μέσα στο κατακαλόκαιρο για να προσφέρει μια νέα εμπειρία για τους λάτρεις της Formula με το F1 2020, ενώ παράλληλα εργάζεται σκληρά και στο πέμπτο κεφάλαιο του Dirt.

Ομολογώ πώς έχω να ασχοληθώ με F1 τίτλο αρκετά χρόνια και όταν ανέλαβα να κάνω το review του νέου παιχνιδιού ένιωσα να με πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Ωστόσο, σαν μικρό παιδί (ναι, πέρασαν τόσα χρόνια) έλιωνα ασταμάτητα racing παιχνίδια, όπως είναι τα F1, Test Drive, φυσικά τα Need for Speed και αργότερα τα Forza Motorsport. Παρακάτω πρόκειται να διαβάσετε, μια άποψη από μία διαφορετική σκοπιά, αυτή ενός αρχάριου «πιλότου», καθώς και το τι νέο έχει να προσφέρει στους σκληροπυρηνικούς του είδους ή και μη το F1 2020.

Καταρχάς θέλω να ξεκινήσω από τον οπτικοακουστικό τομέα που πιστεύω ότι η Codemasters έχει «ξεζουμίσει» τις κονσόλες. Από την άσφαλτο, τη λεπτομέρεια στις πίστες, το περιβάλλον, τα δέντρα, μέχρι και τους χαρακτήρες, έχει γίνει εκπληκτική δουλειά στο σύνολο, αλλά το κοινό στο background δείχνει αρκετά “ψεύτικο” όπως συμβαίνει σε πολλά παιχνίδια τόσο racing όσο και αθλητικά, όπως τα FIFA, PES κ.τ.λ. αν και δεν είναι σημείο το οποίο αξίζει να σταθώ. Έπαιξα το παιχνίδι στο απλό PlayStation 4 σε 1080P και πιστεύω ότι η ομάδα ανάπτυξης δύσκολα να φέρει το επόμενο F1 με καλύτερα γραφικά στην τωρινή γενιά, γιατί όπως προανέφερα, νομίζω τα έχει δώσει όλα και τη διαφορά -που πιστεύω θα ρίξει σαγόνια- θα τη δούμε με την άφιξη της νέας γενιάς που κοντοζυγώνει. Αυτό που όπως είναι προφανές, την παράσταση στα γραφικά κλέβουν τα μονοθέσια που είναι για εμένα ό,τι καλύτερο έχω δει ποτέ μου σε Formula 1 τίτλο, ενώ και τα physics είναι αψεγάδιαστα και πραγματικά κρατώντας το χειριστήριο νιώθεις ότι βρίσκεσαι όντως μέσα στο cockpit, ενώ παράλληλα νιώθεις τα G και την ταχύτητα να σε διαπερνούν.

Από τη λεπτομέρεια στα λάστιχα, το εξωτερικό των μονοθέσιων, μέχρι και στο εσωτερικό τους έχει γίνει απίστευτη και λεπτομερέστατη δουλειά που θα σας κάνει να «τρίβετε τα μάτια σας» ειδικά αν το δείτε σε κάποια αναβαθμισμένη κονσόλα όπως το PS4 Pro και το Xbox One X. Βέβαια, αν έχετε και τιμονιέρα θα μεταμορφώσει  όλο το παιχνίδι -εσείς που έχετε σίγουρα καταλαβαίνετε τι εννοώ, αλλά δυστυχώς εγώ δεν είχα αυτή τη δυνατότητα και αρκέστηκα στο χειριστήριο του PlayStation 4. Στα του ήχου τώρα, θέλω να αναφέρω ότι έπαιξα τον τίτλο στο ηχοσύστημά μου (ένα ταπεινό 5.1 surround) και έπαθα πλάκα. Δεν γνωρίζω πόσο βελτιωμένο είναι σε αυτόν τον τομέα το F1 2020 από τα προηγούμενα παιχνίδια, πάντως σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό είτε αυτό αφορά τα γραφικά, είτε τα βουητά και τα "γρυλίσματα" των μηχανών των μονοθέσιων.

Ας περάσουμε τώρα στο gameplay που σίγουρα όσοι ασχολείστε χρόνια με Formula παιχνίδια ξέρετε σίγουρα τι να περιμένετε και δεν περιμένετε εμένα για να σας πω την άποψή μου όσον αφορά την οδήγηση του. Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες συνθέτουν ένα αβυσσαλέο αποτέλεσμα κάνοντας ακόμη και τον πιο μη φανατικό της Formula να «πορωθεί» και να μην αφήνει το χειριστήριο. Αυτό το έπαθα φυσικά και εγώ, αφού έπιανα τον εαυτό μου να παίζω ασταμάτητα είτε στο My Team mode, είτε online με άλλους παίκτες. Πιστεύω ακράδαντα πώς πρόκειται για τον απόλυτος racing τίτλο του καλοκαιριού που έχει άπειρο περιεχόμενο για να ασχοληθείτε, πόσο μάλλον εάν είστε fans του πρωταθλήματος της FIA. Ένα αμελητέο λάθος κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορεί να σας κοστίσει τη θέση, ακόμη και τη γενική κατάταξη εσάς και της ομάδας σας. Στο παιχνίδι υπάρχει φυσικά το Career mode όπου ξεκινάτε από την Formula 2 και παίζοντας τρεις αγώνες ανεβαίνετε κατάταξη για την Formula 1.

Ωστόσο η προσθήκη και όλο το ζουμί κατ’ εμέ είναι το My Team που είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το παιχνίδι φέτος. Εκτός από τη μεγάλη επιστροφή του, σε αυτό το “mode” δεν είστε απλά ο οδηγός μιας φόρμουλα που απλά τρέχει με 300χλμ την ώρα, αλλά διαχειρίζεστε εσείς -ως παίκτης- και όλη την ομάδα, που καλείστε να δημιουργήσετε από την αρχή του παιχνιδιού. Αυτό φυσικά σας ωθεί να βρείτε σπόνσορες για να ανεβάζετε το συνολικό budget σας, ώστε να κάνετε καλύτερη την ομάδα και το μονοθέσιό σας. Εκτός από τον κεντρικό χορηγό που θα ψάξετε μόνοι σας, μπορείτε αργότερα να ξεκλειδώσετε κι άλλους, κάτι που απαιτεί αρκετή προσοχή γιατί όπως είναι προφανές υπάρχουν και κάποιοι όροι, οι οποίοι μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκοί.

Το R&D tree στο My Team δηλώνει το παρόν και μπορείτε μέσα από αυτό να αναβαθμίσετε τον κινητήρα και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε για να εξελίξετε τον οδηγό και το μονοθέσιό σας. Βέβαια, δεν είστε μόνο εσείς ο χαρακτήρας ολόκληρης της ομάδας σας, αφού θα πρέπει με το εν λόγω budget που θα έχετε να επενδύσετε προσεκτικά και σε ένα δεύτερο οδηγό με σκοπό να μαζεύετε πόντους μετά από κάθε αγώνα και να ικανοποιείτε τον μεγάλο -και όχι μόνο- χορηγό που σας έχει τιμήσει με τα χρήματά του. Εν ολίγοις, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι θα πρέπει να προσέξετε πολύ τον χορηγό και την ομάδα σας σε όλη την καριέρα σας στο My Team, θέλει πολύ σκέψη, τακτική, προπόνηση, καλό χτίσιμο στις εγκαταστάσεις σας και πολύ ίδρωτα μέχρι να φτάσετε στην κορυφή.

Το online κομμάτι του τίτλου είναι αυτό που περιμένετε και καλείστε μέσα από rank ή και unranked matches να κατακτήσετε το υψηλότερο βάθρο και να γίνετε ελίτ οδηγοί παγκοσμίως. Μπορεί να μην είχα την ίδια τύχη στις online αναμετρήσεις με αυτούς που ασχολούνται με τον τίτλο εδώ και χρόνια και παρά το ότι έβγαινα…. 14ος το ευχαριστιόμουν κάθε φορά και ο λόγος είναι το στιβαρό και «κολλητικό», ας μου επιτραπεί η έκφραση, gameplay που έχει αποδώσει η Codemasters.

Αλλά όταν λέω ότι ο τίτλος έχει άπειρο περιεχόμενο πραγματικά το εννοώ. Μετρήστε μαζί μου: εκτός από τα My Career και My Team, υπάρχουν διαθέσιμα τα Grand Prix, Championships, Time Trial, Weekly Events στο online, διάφορα Leagues, ranked και unranked online ματσάκια, καθώς υπάρχει και η δυνατότητα για LAN παιχνίδι και split-screen. Οπότε, μέχρι το F1 2021 θα έχει έχετε άπειρες ώρες στη διάθεσή σας για να διασκεδάσετε είτε μόνοι σας, είτε με φίλους, είτε online.

Τέλος, το F1 2020 εμπεριέχει -προφανέστατα- όλες τις επίσημες ομάδες και οδηγούς που έχετε αγαπήσει από το πρωτάθλημα της FIA και πάνω από 20 διαφορετικά στάδια για να αναμετρηθείτε, συμπεριλαμβανομένων και των Hanoi και Zandvoort πιστών που εντάχθηκαν τώρα.

Συνοψίζοντας : Το F1 2020 καταφέρνει να κρατήσει επάξια το όνομα της δημοφιλούς σειράς, ενώ παράλληλα εκτός από τους hardcore φανατικούς του, απευθύνεται και σε νέους παίκτες που δεν έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία με το franchise -αν και στην αρχή θα τα βρουν σκούρα. Το πλούσιο περιεχόμενο, το My Career και οι προσθήκες που κατέφθασαν φέτος το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του καλοκαιριού για να περνάτε όμορφα τα απογεύματά σας. Χωρίς να είμαι μεγάλος γνώστης της Formula 1, ομολογώ πως με κράτησε και ανέβασε την αδρεναλίνη μου στα ύψη κάθε φορά που άνοιγα την κονσόλα μου να παίξω. Ο οπτικοακουστικός τομέας έχει πιάσει «ταβάνι» και αναμένω να δω πόσα τεχνικά σκαλιά θα ανέβει στη νέα γενιά κονσολών. Αν λατρεύετε το franchise ή θέλετε να ασχοληθείτε για πρώτη φορά με ένα τέτοιο τίτλο ή ψάχνετε για ένα καλό και διασκεδαστικό racing παιχνίδι σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, άλλωστε σε ειδικές περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεσαι για να ομορφύνει λίγο η μέρα σου από τη ρουτίνα είναι να διασκεδάζεις.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Codemasters
Publisher : Codemasters
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 10-07-2020