Dragon Quest Builders 2 Review – Ένα πιο «τετράγωνο» Action RPG

Dragon Quest Builders 2 Review – Ένα πιο «τετράγωνο» Action RPG

16 Ιουλίου 2019 11:29
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Αρκετός κόσμος ξαφνιάστηκε πίσω στο 2016, όταν η Square Enix κυκλοφόρησε το πρώτο τίτλο της σειράς Dragon Quest Builders. Πρόκειται για μια κίνηση που αρκετοί έσπευσαν να κατακρίνουν, όντας ένας τίτλος ο οποίος μπαίνει για τα καλά στα χωράφια του θηρίου που ακούει στο όνομα Minecraft. Όμως μην ξεγελιέστε. Το νέο επεισόδιο του Dragon Quest Builders δεν είναι εδώ για να πάρει τη δόξα από κανένα άλλο παιχνίδι της αγοράς. Μπορεί η τετράγωνη αισθητική του να παραπέμπει στον προαναφερθέν τίτλο, ο οποίος έφερε τα πάνω κάτω στη βιομηχανία, αλλά τελικά, τα πράγματα που το διαφοροποιούν είναι αυτά που το κάνουν και να ξεχωρίζει.

Τα γεγονότα του παιχνιδιού ξεκινούν με το χαρακτήρα μας, ένα μαθητευόμενο “χτίστη”, να βρίσκεται φυλακισμένος στο αμπάρι ενός πλοίου που έχει καταληφθεί από πλάσματα και γνωστούς εχθρούς της σειράς Dragon Quest. Ωστόσο, αυτό δε θα διαρκέσει για πολύ, καθώς οι ικανότητές μας ως Builders θα φανούν χρήσιμες στο πλήρωμα, πράγμα βολικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο μας παρουσιάζει και ο ίδιος ο τίτλος έστω και με αργά βήματα το σύστημα χειρισμού, χτισίματος, δημιουργίας αντικειμένων και μάχης.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του Tutorial, καλούμαστε να διορθώσουμε ορισμένα ρήγματα στο αμπάρι του πλοίου, τα οποία προκλήθηκαν από μία παράξενη καταιγίδα που ξέσπασε ξαφνικά. Μία καταιγίδα η οποία είναι ικανή όπως φαίνεται να διαλύσει εξ ολοκλήρου το μεταφορικό μας μέσο και να μας ξεβράσει στις όχθες του Isle Of Awakening, ενός εκ των νήσων που λαμβάνει χώρα η περιπέτειά μας.

Κάπου εδώ να αναφέρω ότι τα γεγονότα του Dragon Quest Builders 2 ακολουθούν, όπως θα διαπιστώσουμε και αργότερα, αυτά του Dragon Quest 2 που κυκλοφόρησε το 1987 σε Famicon και NES. Γνωστά ονόματα δίνουν κι εδώ το παρών, όπως ο διάσημος σχεδιαστής χαρακτήρων Video Games και Manga, Akira Toriyama, γνωστός από την πασίγνωστη σειρά Anime και Manga Dragon Ball, καθώς και από αρκετά γνωστά βιντεοπαιχνίδια,  όπως φυσικά την ίδια τη σειρά Dragon Quest, αλλά και τα Chrono Triger, Blue Dragon και πολλά άλλα.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η σχεδίαση των χαρακτήρων όχι μόνο ακολουθεί το μοτίβο σχεδιασμού του ίδιου του καλλιτέχνη, αλλά λόγο του ότι το ίδιο το παιχνίδι όπως είπα και προηγουμένως συνυπάρχει με τα γεγονότα του Dragon Quest 2, θα συναντήσουμε και γνώριμους χαρακτήρες κατά το ταξίδι μας στην Torland.

Θα έλεγα ότι ο τίτλος ακροβατεί με μεγάλη ευκολία και ισορροπία μεταξύ της ίδιας του της φύσης, είτε ως «τίτλος δημιουργίας κόσμου» είτε ως Action RPG. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε με τον τίτλο έχει να κάνει καθαρά με το πόσο δημιουργικοί είμαστε ή τι θέλουμε να είμαστε και εν τέλει να γίνουμε.

Όντας, λοιπόν, ένας τίτλος δημιουργίας κόσμου με γερές βάσεις RPG παιχνιδιού, ο τρόπος που εξελίσσεται η ιστορία μας δε διαφέρει αρκετά από ότι έχουμε λίγο πολύ συναντήσει στο genre. Χαρακτήρες από τις περιοχές και τα νησιά που θα ταξιδέψουμε είναι εκεί για να μας δώσουν τα απαραίτητα quests, τα οποία θα μας ανταμείψουν με συνταγές κατασκευής αντικειμένων, κτηρίων, και όπλων για εμάς και τους ακόλουθούς μας.

Οι αποστολές που λαμβάνουμε από τους NPCs μας προτρέπουν στην κατασκευή κτισμάτων, από ένα απλό σπίτι με τέσσερις τοίχους και τρία στρώματα μέχρι και την ανακατασκευή ενός ολόκληρου οικισμού. Αποστολές οι οποίες προσπαθούν να δώσουν απλά το έναυσμα στον παίκτη και να τον παροτρύνουν να ακολουθήσει το δρόμο της δημιουργικότητας χωρίς περιορισμούς, πράγμα που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι παίκτες έχουν ασχοληθεί με παιχνίδια του είδους στο παρελθόν.  

Το αν θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε με το κτίσιμο του κόσμου είναι στο δικό μας χέρι. Μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε NPC του τίτλου στην επιδιόρθωση του οικήματός του, να χτίσουμε ένα μικρό σπίτι ή ένα μικρό χωριό, να επιλέξουμε να γίνουμε αγρότης, έχοντας μέχρι και το δικό μας κατοικίδιο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο ρυάκι δίπλα στο βουνό που μόλις σκαλίσαμε.  Είτε απλά να δεχτούμε να γίνουμε ένας ήρωας, ο οποίος θα αποκτά κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του, τους δικούς του ακόλουθους που θα τον βοηθούν στο πέρας κάθε αποστολής που αναλαμβάνει.

Κατά την περιπλάνηση μας στον κόσμο του Dragon Quest θα έχουμε δύο βασικούς χαρακτήρες. Τη Lulu που βρίσκετε μαζί μας από την αρχή του ταξιδιού στο πλοίο που ήμασταν αιχμάλωτοι, καθώς και τον Malroth. Αυτοί αρκετές φορές θα είναι η σανίδα σωτηρίας μας. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες όταν μας ακολουθούν είναι ικανοί να μας προσφέρουν πολλαπλάσιους πόρους και αντικείμενα από το περιβάλλον, όπως και πολύτιμη βοήθεια έναντι στα πλάσματα που κατοικούν στον κόσμο του παιχνιδιού, τους εχθρούς και τα αφεντικά.

Αν πρέπει να παρατηρήσω κάτι που μου έκανε αρνητική εντύπωση, τότε αυτό έχει να κάνει με τη δεύτερη φύση του τίτλου. Δυστυχώς πρόκειται για βασικό μηχανισμό και αυτός είναι η μάχη. Αρχικά, ο τίτλος παρουσιάζεται μέσα από δύο προοπτικές, αυτή του πρώτου προσώπου και αυτή του τρίτου προσώπου. Ως αποτέλεσμά αυτού, το Dragon Quest Builders 2 πέφτει στη γνωστή παγίδα όσων τίτλων υιοθετούν τη γνωστή αυτή τακτική απεικόνισης.

Το αποτέλεσμα είναι ο χαρακτήρας μας στην προοπτική τρίτου προσώπου να δείχνει περισσότερο ότι γλιστράει πάνω στο έδαφος, παρά ότι περπατάει. Και ως συνέχεια αυτού, τη στιγμή που οι χαρακτήρες μας επιτίθενται, τότε το οπτικό αποτέλεσμα μόνο ως ικανοποιητικό δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η βαρύτητα των όπλων και των χτυπημάτων δίνουν την εντύπωση ότι.. χτυπάμε αέρα.

Στα του οπτικού τομέα γενικότερα, ο τίτλος υιοθετεί την «Chibi» απεικόνιση με τους χαρακτήρες να εμφανίζονται περισσότερο ως καρτούν, με δυσανάλογου μεγέθους κεφάλια σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους. Όλοι τους γνωστοί, φίλοι κι εχθροί από τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, γεμάτοι με σχεδιαστικές λεπτομέρειες, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με το ύφος που έχει σχεδιαστεί το υπόλοιπο τετράγωνο περιβάλλον.

Μια αντίθεση που υπήρξε και στον προηγούμενο τίτλο της σειράς, καθιστώντας τον, από τη μία πιο παιδικό και από την άλλη πιο ευχάριστο και δημιουργικό στο μάτι του θεατή. Ευχάριστη έκπληξη κατά την άποψή μου και η μουσική επένδυση του τίτλου που πλέον χαρακτηρίζεται κλασική για τη σειρά, με γνωστά κομμάτια να εμφανίζονται και εδώ, όπως και τα περισσότερα εφέ ήχου που για ακόμα μία φορά να τα έχει επιμεληθεί ο Koichi Sugiyama.

Συνοψίζοντας : Το Dragon Quest Builders 2 είναι ένας τίτλος που ωθεί τον παίκτη στα όρια της δημιουργικότητας. Το πως θα επιλέξετε να ασχοληθείτε μαζί του είναι στο δικό σας χέρι, καθώς οι επιλογές και η ισορροπία μεταξύ της κατασκευής του κόσμου από το μηδέν και της ανέλιξής σας ως μαχητής, παρουσιάζονται με τρόπο ο οποίος αλληλοσυμπληρώνει και δεν εξουδετερώνει τον άλλο. Όλα αυτά συμβαίνουν στον αγαπημένο κόσμο του Dragon Quest, με χαρακτήρες σχεδιασμένους για ακόμα μια φορά από τον Akira Toriyama. Αν επιλέξετε να δείτε τον τίτλο ως Action RPG σίγουρα θα βρείτε τα μελανά του σημεία, όπως τη μάχη. Από την άλλη αν επενδύσετε ως Builders, τότε έχετε έναν ολόκληρο κόσμο μπροστά σας και όριο μόνο τη φαντασία σας για να χτίσετε οτιδήποτε με βάση τα γούστα σας. Ή να γκρεμίσετε. Η επιλογή είναι δική σας.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Omega Force, Square Enix
Publisher : Square Enix
Distributor : CD Media S.A.
Available for : PS4, Switch
Release date : 12-07-2019