The Walking Dead: The Final Season Review

The Walking Dead: The Final Season Review

28 Μαρτίου 2019 12:28
Ετοιμάστε για πολλά…σκουπιδάκια στο μάτι

Η παραγωγή της τελευταίας σεζόν δε πέρασε απλά από 40 κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί, από 40 perfect storms πέρασε και εν τέλει τα κατάφερε. Όπως λέει και ο τίτλος πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο που κλείνει οριστικά την ιστορία της Clementine που πρωτογνωρίσαμε το 2012 και συνάμα αποτελεί το κύκνειο άσμα της συνολικής προσφοράς της Telltale Games στο χώρο των video games. Το πρώτο εκ των τεσσάρων προγραμματισμένων επεισοδιών κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2018. Η Telltale ύστερα από τα παράπονα για την μη επαρκή συμμετοχή της Clementine στο A New Frontier, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην αγαπημένη χαρακτήρα των fans, δίνοντάς τους αυτό που επιθυμούν. Για το λόγο αυτό επιστράτευσαν τον συγγραφέα της πρώτης σεζόν και του prequel 400 Days (Gary Whitta), παγώνοντας ότι άλλο project είχαν ξεκινήσει. Ωστόσο τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα και οι λάθος επιλογές στη διαχείριση επέφεραν τον Σεπτέμβριο του 2018 την ανακοίνωση πως το στούντιο βάζει λουκέτο, αφήνοντας ενεργούς μόλις 25 ανθρώπους με σκοπό να τελειώσουν τη Final Season.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση κυκλοφορούν το δεύτερο επεισόδιο, όμως τα οικονομικά για την Telltale πήγαν από το κακό στο χειρότερο, αδυνατώντας να βρει τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωση του project. Αυτό είχε ως συνέπεια οι ιθύνοντες να προβούν στο κατέβασμα του season pass απ’ όλα τα stores, με το μέλλον της σειράς να φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ. Για καλή μας τύχη ο δημιουργός των comic books The Walking Dead και ιδρυτής της Skybound Games, Robert Kirkman, παρενέβει αγοράζοντας τα δικαιώματα από την Telltale προκειμένου να ολοκληρώσει τα δυο τελευταία επεισόδια και να δώσει το πολυπόθητο φινάλε στην αγαπημένη σειρά των fans. Ο Kirkman κρίνοντας πως πρέπει να δουλέψει με τους αρχικούς δημιουργούς του παιχνιδιού, πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής για το σκοπό ομάδας με μέλη πρώην εργαζόμενους της Telltale. Το εγχείρημα της συγκρότησης φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο. Από τη μία κάποια μέλη είχαν ήδη απορροφηθεί από άλλα στούντιο του χώρου και κάποια άλλα που δεν είχαν βρει ακόμα δουλειά έπρεπε να ταξιδέψουν από τη βάση της Telltale στο San Francisco, στη βάση της Skybound στο Los Angeles.

Η αγάπη όμως των εργαζόμενων για το «παιδί» τους τελικά κατέρριψε τα εμπόδια και η ομάδα «Still Not Bitten» έγινε πραγματικότητα για να μας παραδώσει μια από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες και ιστορίες που έχει γνωρίσει η σειρά. Γνωρίζω πως αρκετοί από εσάς πιστεύετε πως τίποτα δε μπορεί να ξεπεράσει το συναίσθημα που βιώσαμε στο τέλος του πρώτου κύκλου και το αντίκτυπο που είχε στη ψυχολογία μας ο δεσμός ανάμεσα στον Lee και τη μικρή Clementine. Κατά μια έννοια έχετε δίκαιο. Μπορεί ο δεύτερος κύκλος και το A New Frontier να μην είχαν την ίδια δυναμική με τον πρώτο, όμως δε πρέπει να ξεχνάμε πως όσο αφορά το storytelling, οι άνθρωποι της Telltale είναι «μάγοι». Συνεπώς τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ότι βιώσατε και ότι απόφαση πήρατε στους προηγούμενους κύκλους διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Clementine.

Η ομορφιά του The Walking Dead είναι πως από το 2012 που τη πρωτοσυναντήσαμε ως ένα μικρό και φοβισμένο κοριτσάκι, την είδαμε να μεγαλώνει και να αποκτά μέσω των επιλογών μας το ήθος και τις αξίες που της διδάξαμε. Την είδαμε να ωριμάζει, να αφήνει πίσω την παιδικότητά της και να μεταμορφώνεται σε μια ικανή έφηβη που όπως όλοι, προσπαθεί να επιβιώσει σε  μια κοινωνία τεράτων. Είτε ζωντανών είτε νεκρών. Είναι μια ιστορία μυθοπλασίας που αν προσέξεις λίγο περισσότερο θα δεις αρκετές ομοιότητες με τη πραγματική ζωή. Αυτό άλλωστε που πραγματικά μετρά σε έναν τόσο τρελό και τρομακτικό κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν καθημερινό αγώνα επικράτησης της ανθρωπιά μιας. Η Still Not Beaten Team έσκυψε με αγάπη πάνω απ’ το project, άκουσε τον κόσμο, το έφερε πιο κοντά στα μέτρα του πρώτου κύκλου κι αυτό φαίνεται σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Από το πρώτο λεπτό μέχρι το συγκινητικό του φινάλε.

Μπορεί το φινάλε της προηγούμενης σεζόν να άφηνε ξεκάθαρες υπόνοιες πως το σενάριο θα συνεχίσει αμέσως μετά από εκείνο το σημείο, ωστόσο κάτι τέτοιο (προφανώς εξαιτίας της κατάστασης της Telltale) δεν έγινε. Η ομάδα έπρεπε να βρει άλλο τρόπο να κλείσει την ιστορία της Clementine. Έτσι η ιστορία του The Final Season μεταφέρεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του A New Frontier, με τον AJ να έχει μετατραπεί σε ένα μικρό ατίθασο αγόρι και η Clementine σε μια δεκαεξάχρονη έφηβη που έχει αναλάβει τη κηδεμονία και την διαπαιδαγώγησή του. Η ιστορία ξεκινά βρίσκοντας τα δυο παιδιά να περιπλανιούνται με ένα αυτοκίνητο στο δρόμο στη προσπάθειά τους να βρουν φαγητό. Ο δρόμος θα τους βγάλει σε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό τραίνου κι ύστερα από κάποια γεγονότα θα ενωθεί με εκείνον μιας ομάδας παιδιών που ζουν στα ερείπια ενός ειδικού σχολείου για προβληματικούς νέους.

Τα παιδιά μην έχοντας βγει ποτέ παραέξω από τα στενά σύνορα του σχολείου από τότε που ο κόσμος κατέρρευσε και το ενήλικο προσωπικό τα εγκατέλειψε στη μοίρα τους, θα εντυπωσιαστούν από τις ικανότητες των πρωταγωνιστών μας και θα τους προσφέρουν στέγη καθώς και την ευκαιρία να ενταχθούν στην ομάδα, με αντάλλαγμα τις πολύτιμες γνώσεις επιβίωσης της Clementine. Η ίδια από την άλλη θα βρει ένα ασφαλές περιβάλλον που τόσο απεγνωσμένα έψαχνε για τον AJ. Το σχολείο έδειχνε το ιδανικό μέρος που έψαχναν. Τίποτα όμως καλό δεν κρατά για πάντα… Περισσότερα άτομα σημαίνει και περισσότερα στόματα. Η μείωση ψαριών στο ποτάμι και κυνηγιού στο δάσος, έχει ήδη ξεκινήσει πριν τον ερχομό τους να αποτελεί πρόβλημα, αναγκάζοντας τα παιδιά να βγουν έξω από την ασφαλή ζώνη που είχε θέσει ο αρχικά ο αρχηγός τους. Κάτι που λόγο της απειρίας τους στη μάχη στοίχισε αρκετές ζωές συμμαθητών τους. Η Clementine με δική της πρωτοβουλία, παρακούοντας τους κανόνες του αρχηγού θα αναζητήσει έξω από τα σύνορα τροφή κι’ αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη μικρή κοινωνία του σχολείου. Ένα γκρουπ ενηλίκων με αρχηγό ένα γνώριμο πρόσωπο του πρώτου κύκλου, θα τους εντοπίσει και θα τους ακολουθήσει μέχρι το σχολείο ξεκινώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση δυσάρεστων γεγονότων που θα κλονίσει τόσο την ασφάλεια των παιδιών όσο και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Η παιδική αθωότητα στον σκληρό κόσμο του The Walking Dead, είναι απλά μια πέτρα ανάμεσα στα συντρίμμια των θεμελίων που κάποτε στήριζε την κοινωνία πριν καταρρεύσει. Μοιάζοντας σαν να έχει περάσει αιώνας πλέον από τότε που η Clem ήταν εκείνο το μικρό κοριτσάκι στο δεντρόσπιτο, είναι συγκινητικό να τη βλέπουμε να πορεύεται με τις διδαχές που της μάθαμε ως  Lee στη ζωή της. Πόσο μάλλον να προσπαθεί να κάνει το ίδιο και για τον μικρό. Η Clem μπορεί να ωρίμασε απότομα όμως και η ίδια είναι ακόμα παιδί. Οι εσωτερικές της συγκρούσεις και η προσπάθεια να καταφέρει να διατηρήσει την ανθρωπιά της  διδάσκοντας παράλληλα στον μικρό αξίες οι οποίες είχαν ήδη χαθεί όταν γεννήθηκε, είναι που κάνει το παιχνίδι τόσο ενδιαφέρων. Ο μικρός απορροφά σαν σφουγγάρι ότι λέμε και μιμείται ότι κι αν κάνουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο δίνουμε αγώνα να βρούμε τη ισορροπία που του επιτρέπει να επιβιώσει έξω και παράλληλα να διατηρήσει την παιδικότητά του, είναι τόσο όμορφα υλοποιημένος που σε στιγμές κατά τις οποίες με ανάγκασε το παιχνίδι να πάρω αποφάσεις ένιωσα ότι ασφυκτιούσα. Μέσα σε ένα κοινότυπο κατά τ’ άλλα σενάριο που θέλει να βρίσκεις ένα μέρος που μπορείς να αποκαλείς σπίτι, να γνωρίσεις κάποιους φίλους και να προσπαθήσεις να τους υπερασπιστείς από εξωτερικές απειλές, οι σχέσεις, οι προσωπικές ιστορίες και το δέσιμο με τους χαρακτήρες, οι διαφορετικές εμπειρίες και οπτική ανάμεσα στους ανθρώπους πάντα θα κεντρίζει το ενδιαφέρων και θα δείχνει το ταλέντο των δημιουργών. Σε ένα δυστοπικό κόσμο που ωθεί τους ανθρώπους να πάρουν φρικτές αποφάσεις προκειμένου να επιβιώσουν, η Still Not Bitten team επένδυσε πολύ στις σχέσεις και στα κίνητρα των παιδιών. Το έκανε καλύτερα από κάθε άλλη φορά όντας μάλιστα ρεαλιστικά σκληρή απέναντί τους, σε σημεία που θεωρώ άγγιξε την ποιότητα της πρώτης σεζόν.

Ο αγώνας του να διατηρήσει ο πρωταγωνιστής μέσα σε ένα τόσο αφιλόξενο setting την ανθρωπιά του και παράλληλα να τη μεταδώσει μέσα από σκληρές επιλογές στους άλλους, σίγουρα δεν έχει γίνει ξανά τόσο έντονα στο παρελθόν της σειράς. Αν και τα δυο πρώτα επεισόδια φαντάζουν λίγο φλύαρα και χωρίς ιδιαίτερη δράση, το στούντιο επιτηδευμένα κινήθηκε έτσι ούτως ώστε να γνωρίσουμε πρωτίστως τους νέους χαρακτήρες και να μας κάνει να νοιαστούμε γι’ αυτούς, χτίζοντας κατ’ επέκταση τη βάση για τα καταιγιστικά και συγκλονιστικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν μέχρι το αποστομωτικό φινάλε. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι τα πρώτα επεισόδια δεν είναι γεμάτα από στιγμές που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό ή ότι δε θα σας δυσκολέψουν όταν κληθείτε να πάρετε κάποια απόφαση. Ωστόσο από το τρίτο επεισόδιο καλό θα ήταν να δέσετε τη ζώνη σας και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά γιατί η Still Not Bitten team έχει σκοπό να αφήσει σημάδι στη καρδιά σας και πιστέψτε με το κάνει χωρίς κανένα περιορισμό ή αναστολές.

Το gameplay κινείται σε γνώριμα μονοπάτια. Τα QTE’s αν και περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν δίνουν ξανά το παρόν. Ωστόσο υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία προσέγγισης στις μάχες με τους εχθρούς που αφήνουν τον παίκτη να επιλέξει το δρόμο που θα κινηθεί, καθώς και τον τρόπο που θέλει να επέμβει σε μια μάχη. Για παράδειγμα μπορεί είτε να τραυματίσει τον εχθρό στο πόδι (όπως μας έμαθε ο Lee) να τον αφήσει, να τον σκοτώσει ή να μη μπλεχτεί καν σε μάχη (αν είναι εφικτό) αποφεύγοντας με μανούβρες τους εχθρούς. Δεν είναι και η ανακάλυψη φυσικά του τροχού, αλλά τουλάχιστον αυτές οι μικροεπιλογές δίνουν ένα τόνο ελευθερίας που δεν υπήρχε παλιά. Μη ξεχνάμε εξάλλου πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που είναι καθαρά narrative adventure και στο τομέα του διαπρέπει. Αν είχατε Telltale λογαριασμό και είχατε ανεβάσει τα saves από τους προηγούμενους κύκλους, (ανεξάρτητα σε ποια πλατφόρμα είχατε παίξει) θα μπορέσετε να τα κατεβάσετε και να συνεχίσετε την ιστορία σύμφωνα με όλες τις επιλογές που είχατε κάνει. Διαφορετικά αν δεν έχετε πρόσβαση, το παιχνίδι ξεκινά με ένα σύντομα αφηγηματικό βίντεο που εξιστορεί την περιπέτεια της Clem αφήνοντάς σε καίρια σημεία με τις επιλογές σας να διαμορφώσετε την ιστορία.

Ως προς τα γραφικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Για πρώτη φορά στη σειρά χρησιμοποιήθηκε η αναβαθμισμένη έκδοση της Telltale Tool μηχανής που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Batman: The Telltale Series. Η «Graphic Black» όπως την ονομάζει το στούντιο βελτιώνει τον δυναμικό φωτισμό και το rendering style, προφέροντας ακόμα πιο κόμικ αισθητική στο παιχνίδι. Ομολογούμενος τα γραφικά (τα οποία έρχονται με υποστήριξη 4K ανάλυσης) δείχνουν πιο όμορφα από ποτέ όχι μόνο γενικά στα The Walking Dead αλλά σε ότι παιχνίδι έχει φτιάξει η Telltale. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως δε συνάντησα το παραμικρό bug, glitch ή έστω κάποιο κόλλημα στο lip sync. Το παιχνίδι στο PS4 Pro τουλάχιστον που το δοκιμάσαμε έτρεξε καθ’ όλη τη διάρκεια εντελώς απροβλημάτιστα. Στον ήχο έχει εξίσου γίνει εξαιρετική δουλειά. Οι φωνές των ηθοποιών έχουν αποδοθεί άψογα και η ερμηνεία τους ειδικά σε κάποιες πολύ συναισθηματικές στιγμές θα σας λυγίσει. Τα εύσημα ωστόσο θα πρέπει να δοθούν και στον Jared Emerson-Johnson, τον συνθέτη που έχει επιμεληθεί όλο το soundtrack των The Walking Dead. Κανείς νομίζω δε μπορεί να ξεχάσει το μουσικό θέμα του πρώτου κύκλου, το οποίο εκτός ότι δίνει ξανά το παρόν και εδώ, ο συνθέτης έχει επιπλέον εμπλουτίσει το OST του παιχνιδιού με country θέματα και τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για το φινάλε με σκοπό φυσικά να σας διαλύσουν την ψυχολογία και να τα αγαπήσετε.  

Συνοψίζοντας : Το The Walking Dead: The Final Season ύστερα από πολλές δοκιμασίες στη παραγωγή κατάφερε με τη πολύτιμη βοήθεια του δημιουργού του The Walking Dead σύμπαντος να ολοκληρωθεί και να κλείσει έτσι οριστικά ένα επταετές ταξίδι που αφορούσε την ιστορία ενός κοριτσιού που αγαπήθηκε και συγκίνησε όσο λίγοι χαρακτήρες στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Το μικρό φοβισμένο κοριτσάκι που συναντήσαμε το 2012 στο δεντρόσπιτο μεγάλωσε και με τα εφόδια που της δώσαμε ως Lee, έγινε μια ικανή κοπέλα που πάλεψε να επιβιώσει σε ένα μοναχικό και σκληρό σύμπαν νεκρών και ζωντανών τεράτων. Η Clementine μέσα σε αυτόν τον τρελό και τρομακτικό κόσμο που της στέρησε τόσο βίαια την παιδικότητά της, κατάφερε να διατηρήσει την ανθρωπιά της και να κάνει τους γύρω της να πιστέψουν, να μη φοβούνται και να προχωράνε πάντα μπροστά παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις απώλειες στις ζωές τους. Η ιστορία της μπορεί να έκλεισε οριστικά, όμως θα την θυμόμαστε πάντα με αγάπη και θα μείνει στη καρδιά μας ως μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις και συγκινητικές ιστορίες στο χώρο. Σ’ ευχαριστούμε Clem. Για όλα.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Telltale Games, Skybound Games
Publisher : Skybound Games
Available for : PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Release date : 26-03-2019