Valkyria Chronicles Remastered - Review

Valkyria Chronicles Remastered - Review

03 Ιουνίου 2016 09:08
Ένα παραμυθένιο ταξίδι σε μία σκληρή εποχή πολέμου

Βρισκόμαστε στη μέση της πορείας των κονσολών της τωρινής γενιάς και εκτός των νέων τίτλων, το δρόμο για τα ράφια των καταστημάτων έχουν δει αρκετά παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς υπό την μορφή Remaster. Το λιθαράκι της στη λίστα αυτή έρχεται να βάλει η Sega με το Valkyria Chronicles Remastered. Ο τίτλος κυκλοφόρησε το 2008 αποκλειστικά για το PlayStation 3, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε διαθέσιμος και στο PC. Η εταιρία αναβάθμισε τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού και με την ιπποδύναμη του PS4 προσφέρει την ευκαιρία σε νέους και σε παλιούς παίκτες να ζήσουν για μία ακόμη φορά μία εκπληκτική RPG εμπειρία.

Η ιστορία του παιχνιδιού τοποθετείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Δύο υπερδυνάμεις (Imperial Alliance και Atlantic Federation) μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο ενός στοιχείου ονόματι, Ragnite. Πρόκειται για ένα είδος ορυκτού με πληθώρα χρήσεων πάνω σε καύσιμα, φάρμακα, όπλα κλπ. Ο πόλεμος συνεχίζει με τις απώλειες να πολλαπλασιάζονται δραματικά. Ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, την απλή καθημερινότητά τους απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Gallia, ζώντας ειρηνικά, χωρίς να απειλούν κάποιον με την παρουσία τους. Η Galli, όμως, αποτελεί την περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα του Ragnite και αυτό δεν περνά απαρατήρητο. Μέσα σε λίγες ώρες, η συνοριακή πόλη της Bruhl, δέχεται επίθεση, μεταμορφώνοντάς την από μία ειρηνική περιοχή, σε ένα σκληρό πεδίο μάχης. Τα τανκς και οι στρατιώτες ξεκινούν την εισβολή τους, αφαιρώντας τη ζωή οποιουδήποτε συναντήσουν στο διάβα τους, χωρίς οίκτο.

Εδώ έρχεται ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, Welkin Gunther, γιος ενός ήρωα πολέμου ο οποίος θέλει να αφιερώσει τη ζωή του μελετώντας τη φύση και τα μαγευτικά μυστικά της. Ο στόχος του, ή καλύτερα, το όνειρό του, φαίνεται να μπαίνει στην άκρη, καθώς κατά την διάρκεια της επίθεσης, ο Welkin, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια διαφόρων ατόμων, καταφέρνει μετά από λίγη τύχη και ικανότητα να αποκρούσει την επίθεση και να δραπετεύσει, σημαδεύοντας εκείνη την στιγμή ταυτόχρονα το μέλλον του ως στρατιώτης. Λίγο αργότερα ο γιος του ήρωα, αποφασίζει να καταταχθεί στο στρατό της Gallia, έτσι ώστε να βοηθήσει και αυτός να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο και τις συνέπειές του. Έχοντας πλέον το βαθμό του υπολοχαγού και κάτω από τον έλεγχό του τη δική του ομάδα (Squad 7), ο Welkin προσπαθεί συνεχώς να αποκρούσει τις ενέργειες του εχθρού με έξυπνες τακτικές, ενώ ταυτόχρονα δεν ξεχνά και την ασφάλεια της ομάδας του.

Την ιστορία του παιχνιδιού, καθώς και την εξέλιξή της, τη βρήκα ενδιαφέρουσα, καθώς παρείχε πολλές φορές τα απαραίτητα plot twists και τον κατάλληλο ρομαντισμό. Η απόδοσή της πραγματοποιείται με πληθώρα από cutscenes, τα οποία δυστυχώς ομολογώ πως αρκετές φορές με κούρασαν. Θυσίες, προδοσίες, ζήλια, συνδυάζονται όλα μαζί και πολλές φορές καταφέρνουν μέχρι και να "γονατίσουν" τον παίκτη. Το Valkyria Chronicles προβάλλει τη χαρά του σύμπαντός του και τα όμορφα τοπία του, αλλά δεν παύει να υπενθυμίζει πως διανύουμε μία εποχή πολέμου και τα πράγματα είναι σοβαρότερα. Επιπροσθέτως, εκπληκτικό θεωρώ το γεγονός πως καθώς πορεύεστε στην ιστορία του παιχνιδιού, η ομάδα με τους στρατιώτες που έχετε στον έλεγχό σας ωριμάζει και αρχίζει να "δένεται" εξαιτίας των καταστάσεων, σχηματίζοντας μία μικρή οικογένεια. Κάθε χαρακτήρας έχει μία δική του ιστορία, μαζί με τα δικά του προβλήματα, κάνοντας τον παίκτη να ενδιαφέρεται και να θέλει να μάθει περισσότερα για αυτά.

Στη συνέχεια έρχεται το εθιστικό gameplay του παιχνιδιού. Όσοι τρέφετε κάποια ιδιαίτερη αγάπη προς τα turn-based παιχνίδια, θεωρώ πως το Valkyria Chronicles δεν πρόκεται να σας απογοητεύσει. Το tactical role-playing του παιχνιδιού, το ιδιαίτερο turn-based σύστημά του, σε συνδυασμό με το third-person shooting συνδυάζεται άψογα και προσφέρει την κατάλληλη δόση στρατηγικής και δράσης. Πριν από κάθε αποστολή, θα πρέπει να επιλέξετε τους στρατιώτες και τα class που πιστεύετε πως θα σας ευνοήσουν περισσότερο. Scouts, Shocktroopers, Lancers, Snipers και τανκς βρίσκονται στη λίστα με τις επιλογές, με το κάθε ένα από αυτά να φέρει τα δικά του πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Μαζί με αυτά έρχονται και διάφορες αναβαθμίσεις, τόσο στα όπλα και στις πανοπλίες, όσο και στα τανκς, τα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε επισκεπτόμενοι τη βάση σας.

Πολλές φορές ομολογώ πως περίμενα με ανυπομονησία την επόμενη μάχη για να συνδυάσω συγκεκριμένες τακτικές που είχα στο μυαλό μου και να δω το αποτέλεσμα στην οθόνη μου. Επιπροσθέτως, τον τομέα της δυσκολίας το βρήκα εξαιρετικό, καθώς ενστερνίζεται την φιλοσοφία του trial and error, δηλαδή, πολύ σπάνια κατάφερα να φέρω εις πέρας την οποιαδήποτε αποστολή με την πρώτη φορά και έπρεπε να μελετήσω προσεκτικά τα λάθη μου και να μάθω από αυτά. Ακόμη, σωστό και εύκολο βρήκα και το επεξηγηματικό tutorial του παιχνιδιού, δείχνοντας στον παίκτη να καταλάβει ακριβώς την λειτουργία του, χωρίς να τον μπερδεύει με άσκοπα σχόλια.

Μετά έχουμε τον οπτικοακουστικό τομέα, αλά Remaster. Η CANVAS Engine με τα ανανεωμένα φίλτρα είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το εξαιρετικό και ιδιαίτερο artwork. Η ανάλυση αγγίζει τα 1080p, ενώ τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μεταμορφώνουν τον τομέα της δράσης του παιχνιδιού σε ένα αριστούργημα. Κάποια άλλη αλλαγή όσον αφορά τον οπτικό τομέα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Επίσης, κατά τη διάρκεια ενασχόλησής μου με τον τίτλο, δεν παρατήρησα κάποιο bug, ή frame drop. Ακόμη, ευχάριστο αποτελεί το γεγονός πως οι λάτρεις του english subbed θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν τον τίτλο και στα Ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Δεν μπορώ να πω πως παρατήρησα κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τομέα του ήχου. Σε κάθε σημείο του παιχνιδιού, είτε είναι μάχη, ή απλά μία ευχάριστη ιστορία, ο ήχος κατάφερνε και "έντυνε" σωστά την ατμόσφαιρα. Τέλος, το Valkyria Chronicles Remastered εκτός από όλες τις οπτικές αλλαγές, φέρει μαζί του και τα DLC που κυκλοφόρησαν στην προηγούμενη γενιά για να παραδώσει ένα πιο δελεαστικό πακέτο αγοράς τόσο στους παλιούς, όσο και στους νέους που ενδιαφέρονται να προβούν στην αγορά του.

Συνοψίζοντας : Το Valkyria Chronicles Remastered περιλαμβάνει ένα "ευχάριστο" ταξίδι σε μία εποχή πολέμου, ενώ τρέφει τον κατάλληλο σεβασμό τόσο στο παίκτη, όσο και στους χαρακτήρες του. Οι αλλαγές που φέρει ο οπτικός τομέας ελέω remaster, σε συνδυασμό με τα DLC δημιουργούν το πιο ολοκληρωμένο πακέτο αγοράς, ειδικά για ένα παίκτη ο οποίος δεν βρήκε την ευκαιρία στο παρελθόν να ασχοληθεί μαζί του. Τώρα, όσοι έχετε απολαύσει το πόνημα της Sega στην εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε μαζί με το επιπρόσθετο περιεχόμενο του, η αναβάθμιση της ανάλυσης και των καρέ δεν νομίζω πως αρκεί για να σας πείσει να επενδύσετε για μία ακόμη φορά τα χρήματά σας σε αυτό.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Sega
Publisher : Sega
Available for : PS4
Release date : 2016-05-17