Warcraft III: Reforged Review - Κοιτώντας πέρα από την κατακραυγή

Warcraft III: Reforged Review - Κοιτώντας πέρα από την κατακραυγή

13 Φεβρουαρίου 2020 13:08
Μια ματιά στη νέα προσπάθεια της Blizzard

H Blizzard είναι αναμφίβολα μία εταιρία που έχει γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, με τίτλους που αποτέλεσαν ορόσημα για την εποχή που κυκλοφόρησαν και σημεία αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερα δημιουργούς. Η σειρά Warcraft και πιο συγκεκριμένα το Warcraft ΙΙΙ δεν αποτέλεσε απλά τη συνέχεια ενός επιτυχημένου franchise ή ένα ακόμα καλό real time strategy τίτλο. Έθεσε τις βάσεις μεγάλου μέρους του σύγχρονου gaming, αφού μέσω του map editor που πρόσφερε δημιουργήθηκε ο χάρτης της DOTA που στη συνέχεια έγινε αυτοτελές παιχνίδι, γέννησε τα eSports, ανταγωνιστές του εμπνεύστηκαν από αυτό και δημιούργησαν το free to play μοντέλο παιχνιδιών, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.

Στο παρόν άρθρο, όμως, δεν θα κάνουμε μάθημα ιστορίας, αλλά θα μιλήσουμε για τη remastered έκδοση του Warcraft III που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες με υπότιτλο Reforged και ουσιαστικά αποτελεί μία βελτιωμένη, κατά κύριο λόγο οπτικά, έκδοση του κλασσικού παιχνιδιού, του Reign Of Chaos, καθώς και του expansion του, Frozen Throne, που κυκλοφόρησαν πριν 18 περίπου χρόνια.

Δυστυχώς λόγω της καθυστερημένης παραλαβής του review αντιτύπου γνωρίζω ότι οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτή τη στιγμή το κείμενο, είτε έχετε παίξει το παιχνίδι είτε όχι, έχετε ήδη μία εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στο Internet και τα όσα σκληρά λόγια έχουν ειπωθεί, τις συγγνώμες που ζητήθηκαν (ή δεν ζητήθηκαν) και τις marketing επιλογές που “πλήγωσαν”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τους παίκτες που αγάπησαν και αγαπούν τη σειρά. Το να αξιολογήσει αντικειμενικά το Reforged κάποιος που έχει παίξει το κλασσικό Warcraft III φαντάζει δύσκολη υπόθεση δεδομένου του θορύβου και της σύγχυσης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες γύρω από το όνομά του.

Στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα από όσο ενδεχομένως φαντάζεται ένας εξωτερικός παρατηρητής, για παράδειγμα ένας παίκτης που κρατάει ουδέτερη στάση και προσπαθεί μέσα σε αυτό το συρφετό από κριτικές και απόψεις να καταλάβει αν αξίζει να ασχοληθεί με το παιχνίδι ή όχι. Ευτυχώς για κάποιους, δυστυχώς για κάποιους άλλους το Reforged δίνει από μόνο του και από πολύ νωρίς μια ξεκάθαρη απάντηση στο ποιος αξίζει να ασχοληθεί μαζί του, σε ποιους απευθύνεται και τι αλλαγές φέρνει τελικά;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου σε ότι αφορά τα πριν της κυκλοφορίας, το marketing της Blizzard, τις υποσχέσεις και την προώθηση του τίτλου. Γκρίνια περί περσινών παρουσιάσεων, κομμένων cutscenes, πολιτικών επιστροφών, bans και δικαιωμάτων πάνω στους custom χάρτες θεωρώ ότι δεν ανήκουν στη σφαίρα αξιολόγησης του παιχνιδιού και αν και πολύ σωστά σαν καταναλωτές διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε δίκαιη μεταχείριση από τις εταιρίες, πρέπει και να προστατεύουμε τα παιχνίδια από όσους προσπαθούν να μαυρίσουν την εικόνα τους, εκμεταλλευόμενοι εξωγενείς παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με την ποιότητα του προϊόντος. Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι το αν πρόσφερε day one επιστροφές η Blizzard δεν θα έκανε καλύτερο ή χειρότερο παιχνίδι το Reforged. Ας ξεχωρίζουμε, λοιπόν, ποια παράπονα σχετίζονται με το προϊόν και ποια με τον developer, τον publisher κλπ.

Αν και η έκδοση που έπαιξα διόρθωνε αρκετά από τα προβλήματα που είχε στο launch το single player κομμάτι, δυστυχώς τα θέματα στο multiplayer που απασχολεί κατά βάση τους παλαιότερους παίκτες είναι πάρα πολλά και τα αντιμετώπισα κι εγώ. Μεγάλα queue times, απανωτά disconnects και πάρα πολλά visual bugs και glitches στο interface και τα μενού που καθιστούν ακόμα και την πιο απλή λειτουργία του να πατήσει ο παίκτης ένα κουμπί μαρτύριο. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την αφαίρεση του online matchmaking/ladder συστήματος, των custom campaigns και το γεγονός ότι η συγχώνευση των server του classic και του Reforged έσπασε τις πρώτες μέρες το online κομμάτι και στα δύο παιχνίδια νομίζω καταλαβαίνετε γιατί το ποτήρι ξεχείλισε.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από πλευράς Blizzard για το ότι στο online κομμάτι το προϊόν κυκλοφόρησε προκλητικά ημιτελές και τα παράπονα της κοινότητας εδώ είναι δικαιολογημένα. Εν κατακλείδι, οι παίκτες που όλα αυτά τα χρόνια ασχολούνται ενεργά με το κλασσικό παιχνίδι δεν έχουν να κερδίσουν, τουλάχιστον για την ώρα, τίποτα ουσιαστικό από αυτήν την επανακυκλοφορία μιας και φαίνεται ότι όχι απλά δεν τους προσφέρει κάτι καινούργιο, αλλά τους χαλάει και πράγματα που μέχρι πρότινος δούλευαν.

Αν πρέπει τώρα να μιλήσουμε για τους νέους παίκτες ή έστω τους παλαιότερους που ενδιαφέρονται μόνο για το single player, το τοπίο αλλάζει δραματικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για το Warcraft III, του οποίου την ιστορία οι περισσότεροι λατρέψαμε και αγαπήσαμε όσο λίγα παιχνίδια. Τόσο το Reign of Chaos όσο και το Frozen Throne έχουν εξαιρετικά καλογραμμένα campaigns και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να τα ξαναζήσετε είτε είστε παλιός παίκτης που έχετε χρόνια να ανοίξετε το παιχνίδι ή νεότερος και δε γνωρίζετε όχι μόνο την ιστορία του Warcraft III, αλλά τι σήμαινε και ποια ήταν η συνεισφορά του για την εποχή εκείνη στο gaming.

Οι μηχανισμοί του και το gameplay του είναι ασύλληπτα διαχρονικοί και καλοφτιαγμένοι, οι τακτικές εναλλαγές και η ποικιλία των primary, αλλά και των optional objectives σε κάθε αποστολή δίνουν στον παίκτη την ιδανική ισορροπία εξερεύνησης-ρίσκου-ανταμοιβής, ενώ το διαφορετικό gameplay καθενός από τα τέσσερα factions που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια των campaigns, κρατάει το παιχνίδι φρέσκο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Στην παραπάνω συνταγή βασικό συστατικό είναι η ίδια η ιστορία του παιχνιδιού που αποτελεί δείγμα εξαιρετικής γραφής με σπουδαίους χαρακτήρες, των οποίων τα αφηγηματικά τόξα μπλέκονται πολύ όμορφα γύρω από το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας και της αφήγησης, της πτώσης του στο απόλυτο σκοτάδι. Όλα τα παραπάνω που προφανώς αποτελούν χαρακτηριστικά του κλασσικού παιχνιδιού και όχι κάποια ουσιαστική ή αποκλειστική προσθήκη της remastered έκδοσης έρχονται να ενισχυθούν από μία νέα μηχανή γραφικών, μέσω της οποίας έχουν σχεδιαστεί ξανά όλα τα textures, skins, τα μοντέλα των χαρακτήρων, των κτηρίων και φυσικά τα levels και ο κόσμος του.

Το παιχνίδι δείχνει πολύ όμορφο και ανανεωμένο στη νέα μηχανή και κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι στο οπτικοακουστικό κομμάτι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, κάτι που με τη σειρά του καθιστά επιτακτική την ανάγκη να μην προσπεραστεί από τους νεότερους παίκτες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το παίξουν, αλλά και από τους παλαιότερους που θέλουν να ξαναζήσουν μία πολύ βελτιωμένη τεχνικά έκδοση ενός εκ των καλύτερων RTS όλων των εποχών.

Συνοψίζοντας : Εν τέλει, βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι όντως πολύ ξεκάθαρα και περιπτώσεις remastered εκδόσεων σαν το Reforged έχουμε δει πολλές στο παρελθόν. Είναι το ίδιο εξαιρετικό παιχνίδι που βιώσαμε πριν 18 χρόνια. Καλώς ή κακώς στο πλαίσιο ενός remaster δε μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα από άποψη περιεχομένου. Σε μια υπεραπλουστευμένη εκδοχή των πραγμάτων θα λέγαμε ότι είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι με ανανεωμένο τεχνικό τομέα. Έχει αξία αυτή η κυκλοφορία; Φυσικά και έχει άξια αν δεν έχετε παίξει ποτέ Warcraft III ή αν θέλετε να ξαναζείτε το εξαιρετικό single player campaign του. Το παιχνίδι ωστόσο ήρθε με πολλές και σημαντικές ελλείψεις στο multiplayer κομμάτι και αν αυτό είναι που ζητάτε, τότε θα χρειαστεί υπομονή έως ότου διορθωθούν όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν και στο κείμενο.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Blizzard Entertainment
Publisher : Blizzard Entertainment
Distributor : IGE S.A.
Available for : PC
Release date : 28-01-2020