Total War: Three Kingdoms Review - Mία από τις σπουδαιότερες προσθήκες στην ιστορία του franchise

Total War: Three Kingdoms Review - Mία από τις σπουδαιότερες προσθήκες στην ιστορία του franchise

20 Μαΐου 2019 13:55
Το παιχνίδι που νέοι αλλά και βετεράνοι παίκτες ζητούσαν χρόνια

Κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου έναν καινούργιο Total War τίτλο δίνω τον ίδιο ιερό όρκο πριν ξεκινήσω να παίζω. Ορκίζομαι ότι δε θα με πιάσει η ασθένεια του “Ας παίξω ακόμα ένα γύρο”, ορκίζομαι ότι έχω φίλους και οικογένεια που πρέπει να συνεχίσω να βλέπω και μια δουλειά που αν συνεχίσω να πηγαίνω έχοντας κοιμηθεί λιγότερο από 2 ώρες μάλλον θα τη χάσω. Κάθε φορά ορκίζομαι και κάθε φορά πατάω τον όρκο μου.

Βλέπετε, τα παιχνίδια αυτής της σειράς έχουν κάτι μαγικό και όσοι ασχολείστε χρόνια το γνωρίζετε καλά. Οι στρατηγικές επιλογές είναι αμέτρητες και με τεράστιο βάθος. Ανά τα χρόνια οι διάφοροι τίτλοι της σειράς πρόσθεσαν ή αφαίρεσαν περιεχόμενο τόσο στο turn based κομμάτι τους όσο και στις real time μάχες. Πάντα όμως το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά πλούσιο και περίπλοκο. Συγκριτικά με τις προηγούμενες προσθήκες στο franchise, το Three Kingdoms φέρνει μία τέλεια ισορροπία ανάμεσα στα διαφορετικά κομμάτια που απαρτίζουν το οικοδόμημα ενός Total War τίτλου.

Πριν πάμε όμως στο παιχνίδι ας δούμε λίγο το ενδιαφέρον ιστορικό του υπόβαθρο. Το Three Kingdoms μας μεταφέρει στη μαγευτική Αρχαία Κίνα, η οποία μετά την πτώση της Δυναστείας των Χαν διασπάται στα τρία μεγάλα βασίλεια Cao Wei, Shu Han και Dong Wu. Ξεκινώντας, καλείστε να διαλέξετε ένα στρατηγό ενός εκ των τριών βασιλείων με στόχο να ενώσετε ξανά τη χώρα. Το σενάριο βασίζεται αφενός σε πραγματικά γεγονότα μιας και η Περίοδος των Τριών Βασιλείων δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά υπαρκτό κομμάτι της σπουδαίας ιστορίας της Κίνας που διαδραματίζεται κατά τα 220-280 μ.Χ.

Η δεύτερη πηγή έμπνευσης της ιστορίας του παιχνιδιού είναι η ομώνυμη νουβέλα Romance of the Three Kingdoms που γράφτηκε τον 14ο αιώνα και εξιστορεί τις ζωές και τις περιπέτειες των αυτοκρατόρων εκείνης της περιόδου, με την προσθήκη φυσικά του παραμυθένιου στοιχείου. Κάτι όπως τη δική μας Ιλιάδα του Ομήρου. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε στο παιχνίδι αποτελούν μία όμορφη μίξη αληθινής ιστορίας και μυθοπλασίας. Προσωπικά πιστεύω ότι από όλες τις ιστορίες που μας έχει διηγηθεί μέχρι στιγμής η Creative Assembly, αυτή είναι μακράν η πιο ελκυστική τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.

Το κινέζικο στοιχείο είναι αναμενόμενα έντονο σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού. Από τις υπέροχες μελωδίες που ακούγονται στο ρυθμό από άλλοτε γρήγορες και άλλοτε πιο βαριές κινέζικες κλίμακες, τον πανέμορφο κεντρικό χάρτη που σφύζει από έντονα χρώματα και ζωή, με τα πανύψηλα βουνά του, τα καταπράσινα δάση και τα τεράστια σε μήκος ποτάμια όλα αποτυπώνουν την ασύλληπτη φυσικά ομορφιά της Κίνας εκείνης της εποχής. Αμέτρητες είναι και οι κινούμενες λεπτομέρειες που έχουν προστεθεί στο χάρτη και μπορείτε να απολαύσετε κάνοντας zoom in. Βαγόνια που ταξιδεύουν, ζωάκια που κυνηγιούνται στο δάσος, νερό που τρέχει από τους καταρράκτες. Και όλα αυτά τα animations συνεχώς αλλάζουν όσο μεταβαίνετε από τη μία εποχή στην άλλη, δίνοντας τρομερή ποικιλία στα περιβάλλοντα.

Ο ανανεωμένος χάρτης είναι χάρμα οφθαλμών και είμαι σίγουρος ότι θα αφιερώσετε αρκετό χρόνο απλά ψάχνοντας μικρές λεπτομέρειες μέσα σε αυτόν. Ενδιαφέρον επίσης βρήκα το γεγονός ότι το terrain στο οποίο κάνετε τις μάχες μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που βλέπετε στο ίδιο σημείο στο κεντρικό χάρτη, κάτι το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε και ορισμένες στρατηγικές επιλογές για την τοποθέτηση των μονάδων σας πριν ακόμα μπείτε σε combat mode.

Το παιχνίδι προσφέρει δύο ειδών τρόπους για να παίξετε. To Records mode και το Romance mode. Προσωπικά ασχολήθηκα και με τα δύο οπότε θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου και τις διαφορές που είδα μέχρι το σημείο που έφτασα, ελπίζοντας να μην υπάρχει στην πορεία κάτι που δεν πρόλαβα να δω, μιας και μιλάμε για ένα εξ’ ορισμού τεράστιο σε διάρκεια παιχνίδι. Το Records Mode απευθύνεται στη μερίδα του κοινού που αγαπάει την παραδοσιακή, σκληροπυρηνική συνταγή των Total War.

Είναι αρκετά πιο δύσκολο, οι μάχες κρατάνε πολύ περισσότερο και απαιτούν καλή προετοιμασία και άριστη στρατηγική. Οι στρατιώτες φοράνε τις παραδοσιακές, αυθεντικές πανοπλίες της εποχής και ο σχεδιασμός των όπλων είναι ιστορικά ακριβής. Στο πεδίο της μάχης οι leaders προστατεύονται κάθε δευτερόλεπτο από τους φρουρούς τους, οι οποίοι μάχονται σε έναν κύκλο γύρω από τον αρχηγό τους. Εν κατακλείδι, το Records Mode είναι η ιστορικά ακριβής Total War εμπειρία που γνωρίσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς (εξαιρούνται τα Warhammer).

Το Romance Mode είναι το ακριβώς αντίθετο και ταιριάζει με την πιο ρομαντική προσέγγιση που έδωσε στους αρχηγούς των κρατών η νουβέλα των Τριών Βασιλείων. Εδώ οι leaders είναι κυριολεκτικά θεοί. Είναι πιο μεγάλοι σε μέγεθος από τους απλούς στρατιώτες, μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες μονάδες αντιπάλων μόνοι τους και έχουν δικές τους abilities. Φυσικά τα όπλα και οι εμφανίσεις των πολεμιστών δεν είναι σε καμία περίπτωση ιστορικά σωστές, μιας και είναι επηρεασμένες από το αρχικό υλικό της νουβέλας, η οποία γράφτηκε αιώνες μετά τα πραγματικά γεγονότα και περιέγραφε τα παραπάνω με έναν τελείως διαφορετικό και “εκτός εποχής” τρόπο. Σε αυτό το mode θα βρείτε μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη για το franchise των Total War.

Όταν οι αντίπαλοι leaders βρεθούν στο πεδίο της μάχης τότε ξεκινάει ένα duel μεταξύ τους. Τα duels των αρχηγών έχουν μοναδικά animations που μπορείτε να απολαύσετε κάνοντας zoom in στο πεδίο της μάχης. Φαίνεται ότι δουλεύει άψογα ο μηχανισμός αυτός, καθώς προσθέτει την απαραίτητη κινηματογραφικότητα κατά τη διάρκεια μιας μάχης και την κάνει πιο ζωντανή και πειστική. Τα duels τελειώνουν όταν ο ένας από τους δύο leaders πεθάνει ή κάνει retreat και τότε τα στρατεύματά του χάνουν ηθικό τους, οπότε πολεμάνε χειρότερα και πεθαίνουν πιο εύκολα ή εγκαταλείπουν γρηγορότερα το πεδίο της μάχης.

Αν θα μπορούσα να θυμηθώ ένα μεγάλο μειονέκτημα σχεδόν κάθε Total War τίτλου που έχω παίξει στη ζωή μου, αυτό θα ήταν τα προβληματικά UI και τα κακοσχεδιασμένα μενού. Από τη μία λόγο της πολυπλοκότητας και του μεγάλου βάθους των συστημάτων τους είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί τόση πολύ πληροφορία με εύκολο τρόπο. Αλλά όταν σε ένα παιχνίδι στρατηγικής δε μπορώ να βρω άμεσα όχι μόνο τι σημαίνει ένα σύμβολο ή ένα ειδικό weather condition, αλλά δε μπορώ να καταλάβω ούτε που βρίσκεται το tutorial που μου το εξηγεί (βρίσκεται κάπου αλλά είναι καλά κρυμμένο) τότε κάτι έχει σχεδιαστεί λάθος από μεριάς των UI designers.

Θα τολμήσω να πω ότι στο Three Kingdoms έγινε μία τίμια προσπάθεια να οργανωθεί όλη η απαραίτητη πληροφορία σε λίγο πιο εύχρηστα μενού και υπομενού, αλλά ακόμα θέλει δουλειά. Κάποια νέα μενού όπως τα Reforms που ξεκλειδώνετε είναι σε μορφή δέντρου που μεγαλώνει σιγά σιγά όσο παίρνετε upgrades, με τα κλαδιά του skill tree να είναι τα πραγματικά κλαδιά του δέντρου του οποίου τη μορφή τελικά καθορίζεται εσείς με τις επιλογές σας. Ωστόσο όταν θα χρειαστεί να βρείτε μία σημαντική πληροφορία και θα κάνετε ένα κλικ στο εικονίδιο info, δεξί κλικ στις υποκατηγορίες και θα πρέπει μετά να επιλέξετε να δείτε ένα βίντεο που σας εξηγεί πως λειτουργεί ο μηχανισμός μάλλον θα με θυμηθείτε.

Με τα Warhammer η Creative Assembly έκανε τα πρώτα της βήματα σε μία γενικότερη φιλοσοφία που ήθελε να υιοθετήσει για τους leaders και τους playable, σε tactical επίπεδο, χαρακτήρες. Αντί να αποτελούν ξύλινα πιόνια που τα μετακινείς σε μία σκακιέρα και καθένα έχει μόνο μία κίνηση, θέλησε να τους κάνει πιο ανθρώπινους, με ταυτότητα και χαρακτήρα. Και τι μας καθορίζει περισσότερο σαν όντα από τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους; Στο Three Kingdoms αυτή η συνταγή των social networks είναι πολύ πιο δουλεμένη και με το απαραίτητο βάθος, καθώς μπορείτε να δείτε όχι μόνο τις σχέσεις σας με τους δικούς σας συμμάχους αλλά και τις σχέσεις των συμμάχων σας με άλλους, ενδεχομένως και εχθρούς σας. Αυτές οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να δυναμώσουν ή να εξασθενίσουν ανάλογα με τις ενέργειές σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γνωριμίες σας για να κερδίσετε επιπλέον συμμάχους μέσω των φίλων σας ή να στρέψετε άλλους εναντίον των εχθρών σας, αλλάζοντας γρήγορα και δυναμικά το πολιτικό σκηνικό της Κίνας. Προσοχή όμως γιατί σε αυτό το παιχνίδι δεν είστε μόνοι σας. Ό,τι δολοπλοκία στήνετε εσείς, άλλο τόσο μπορείτε να πέσετε θύμα προδοσίας από κάποιον φίλο σας. Οτιδήποτε παραπάνω πω γι’ αυτόν τον μηχανισμό θα είναι spoiler, γι’ αυτό θέλω να σας αφήσω να το χαρείτε μόνοι σας όταν έρθει η ώρα.

Για το τέλος άφησα το χτίσιμο των πόλεων και των στρατών. Εδώ τα πράγματα γυρνάνε σε γνώριμα μονοπάτια μιας και η δημιουργός εταιρία αποφάσισε πως είναι χρησιμότερο να μπορούμε να φτιάξουμε πόλεις που εξειδικεύονται σε μία αλυσίδα από κτήρια και εξυπηρετούν ένα σκοπό, παρά να μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα σε μία πόλη. Αυτή η προσέγγιση με βρίσκει σύμφωνο, αν και παρατήρησα ότι ο αριθμός των κτηρίων που μπορούν να χτιστούν είναι αισθητά μικρότερος. Ωστόσο, το περαιτέρω customization σε αυτά είναι πιο πλούσιο. Είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρία ακόμα προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή στο κομμάτι του city building και γι’ αυτό δοκιμάζει διαφορετικές συνταγές σε αντίθεση με το κομμάτι των real time μαχών, στο οποίο είχε ήδη αγγίξει το τέλειο και απλά το εμπλουτίζει με μικρές πινελιές.

Τα δύο βασικά resources του παιχνιδιού είναι τα χρήματα και το φαγητό. Παραδοσιακά χρειάζεστε τα χρήματα για να συντηρείτε τον στρατό και να μπορείτε να αναβαθμίζετε τα κτήρια, ενώ το φαγητό καταναλώνεται από το λαό των πόλεων και πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει σε αφθονία. Αν περισσεύει φαγητό αυτό μετατρέπεται σε επιπλέον εισόδημα και όσο μεγαλώνει η πόλη τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες για τροφή. Ξεχωριστά από κάθε πόλη μπορείτε να καταστήσετε και τις γύρω βοηθητικές περιοχές όπως φάρμες, λιμάνια, ορυχεία τα οποία αλλάζουν από το ένα region στο άλλο και θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε προς πια αλυσίδα θα χτίσετε την κάθε πόλη. Οι αναβαθμίσεις σε πιο προχωρημένες αλυσίδες κτηρίων γίνονται μέσω του εμπορίου εξειδικευμένων πρώτων υλών, μερικές από τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι τεχνικά προβλήματα δεν αντιμετώπισα και γενικά το παιχνίδι το ευχαριστήθηκα στα 30 fps σταθερά ακόμα και στις πιο βαριές μάχες. Πρόκειται ωστόσο για PC game οπότε η απόδοση θα εξαρτηθεί και από το setup σας. Είναι γενικά βαρύ παιχνίδι οπότε προτείνω να ακονίσετε καλά τις κάρτες γραφικών σας.

Συνοψίζοντας : Το Total War Three Kingdoms είναι μία από τις σπουδαιότερες προσθήκες στην ιστορία του franchise και το παιχνίδι που νέοι αλλά και βετεράνοι παίκτες ζητούσαν τόσα χρόνια. Προσφέρει τα πάντα. Υπέροχο setting βασισμένο στην Κινέζικη κουλτούρα, άρτιο τεχνικό τομέα, επιλογές για παραδοσιακό/δύσκολο ή πιο ανάλαφρο και story-based gameplay, νέες προσθήκες σε υπάρχοντες μηχανισμούς όπως τα social networks που προχωράνε τη συνταγή σε πολύ υψηλά επίπεδα και ολοκληρωτικά νέους μηχανισμούς όπως τα Duels στις real time μάχες. Τι άλλο να ζητήσουμε; Ότι ήταν άψογο παρέμεινε άψογο, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της συνταγής κάνανε το παραπάνω βήμα που χρειαζόταν η σειρά και το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Πιστεύω ότι έχουμε όχι μόνο ένα από τα καλύτερα 4X strategy games της σειράς, αλλά και μία πολύ καλή πρόταση για τη μύηση κάποιου στους κόλπους των παιχνιδιών στρατηγικής.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Creative Assembly
Publisher : SEGA
Distributor : Zegetron S.A.
Available for : PC
Release date : 20-05-2019