Signalis Video Review | Ένας survival horror θρίαμβος!

Signalis Video Review | Ένας survival horror θρίαμβος!

13 Νοεμβρίου 2022 21:48
Το μεγαλειώδες tribute, με το “μικρό σώμα“ και την “τεράστια ψυχή“!

Μέσα στο χάος των κολοσσιαίων κυκλοφοριών της περιόδου, αν ψάξεις θα βρεις και μικρές προσπάθειες που αναζητούν λίγη από την προσοχή των gamers. Η indie σκηνή, όπως έχω αναφέρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, είναι κατά την άποψή μου αυτή που κουβαλάει και θα κουβαλάει το μέλλον της βιομηχανίας στις πλάτες της. Όσο οξύμωρο κι αν δείχνει κάτι τέτοιο, αν το σκεφτείτε λιγάκι πιο ψύχραιμα ίσως συμφωνήσετε μαζί μου. Οι περισσότερες ιδέες, οι περισσότερες καινοτομίες και οι δημιουργίες που είναι απογυμνωμένες από επιβολές και τάσεις, βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα στη σκηνή των ανεξάρτητων developers.

Το Signalis είναι ο ορισμός του indie παιχνιδιού, μιας και φτιάχτηκε από ένα στούντιο που απαρτίζεται από δύο γυναίκες developers, οι οποίες γκρεμίζουν το στερεότυπο που θέλει το γυναικείο φύλλο να σκέφτεται μόνο ροζ χρώματα, λαγουδάκια, έρωτες και χαριτωμένα σκηνικά. Ο τίτλος που δημιούργησαν είναι σκοτεινός, βαθύς, δραματικός, σοκαριστικά ωμός ως προς το concept και αποτελεί ένα από τα πιο σκληρά σε πνευματικό επίπεδο παιχνίδια που θα βρείτε εκεί έξω αυτήν την περίοδο.

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες tribute στα survival horror παιχνίδια του 1990 και δει στα πρώτα Resident Evil και Silent Hill. Θα το χαρακτήριζα ως ένα retrotech sci-fi classic survival horror, με top down προσέγγιση στην κάμερα και παλιακό σύστημα μάχης, χωρίς όμως να κουβαλάει τα δίστροπα tank controls του τότε. Είναι, ωστόσο, “classic” σε όλα του, από τα limited resources, το απαιτητικό inventory management μέχρι τα safe rooms και τους γρίφους.

Εκεί που λάμπει το Signalis είναι στον κόσμο του, στην ατμόσφαιρα, στην αισθητική, στο σενάριο. Ο τίτλος διηγείται μια δραματική ιστορία, βυθίζει τον παίκτη σε μια κόλαση και τον πηγαινοφέρνει σε μια κατάσταση μεταξύ ονείρου, ανάμνησης και πραγματικότητας, με τρόπο που μπορεί να κάψει κάθε εναπομείναντα εγκεφαλικά κύτταρα. Το καλό είναι, πως παρά την μπερδεμένη του δομή, δε συγχύζει και δεν αποπροσανατολίζει τον παίκτη ως προς τα συναισθήματα που επιθυμεί να περάσει. Είναι μια βαθιά βουτιά σε κάτι πολύ σκοτεινό, πολύ ευαίσθητο και εν τέλει μελαγχολικά μοναχικό.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και το οπτικοακουστικό κομμάτι του Singalis, μιας και οι developers, χωρίς απολύτως κανέναν φόβο και με απόλυτη δημιουργική ελευθερία, παραδίδουν μια ιδιαίτερη μίξη παλιού, κλασικού PS1 τίτλου, με σύγχρονες πινελιές. Το παιχνίδι δε φοβάται να ανακατέψει το μείγμα με εικόνες που φαινομενικά δε ταιριάζουν, αλλά συνολικά «κουμπώνουν» τέλεια στο σύνολο. Εκπληκτικό και πιστό στο ύφος και στην…ιστορία και ο ήχος. Από sci-fi drones, μέχρι κλασσικό πεντάγραμμο από Μπετόβεν και Σοπέν επιστρατεύονται για να κάνουν τον παίκτη να νιώσει όλα εκείνα τα απόκοσμα και γεμάτο αντιθέσεις συναισθήματα.

Περισσότερα για το εξαιρετικό Signalis, θα βρείτε στο video review που ετοιμάσαμε, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως στο τέλος του βίντεο, υπάρχει και ένα κομμάτι που μιλάμε με spoilers, γι’ αυτούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει το παιχνίδι.

Συνοψίζοντας : Το Signalis αποτελεί έναν indie θρίαμβο, ένα μεγαλειώδες tribute στη χρυσή εποχή των survival horror, με «μικρό σώμα» αλλά «τεράστια ψυχή». Είναι παιχνίδι που θα βουτήξει τους παίκτες βαθιά σε σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και θα τους λούσει με συναισθήματα που θα τους αγγίξουν όσο λίγα παιχνίδια. Δεν πρέπει να το χάσετε!
Box Art
Tested on : PC
Developer : rose-engine
Publisher : Humble Games, PLAYISM
Distributor : Steam
Available for : PS5, Xbox Series S|X, PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Release date : 27-10-2022