Heave Ho Review – Η ψυχή του πάρτι!

Heave Ho Review – Η ψυχή του πάρτι!

10 Νοεμβρίου 2019 21:59
Καμιά φορά η διασκέδαση κρύβεται στο απλό

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση «Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο». Αυτό είναι κάτι που συνειδητοποίησα και εγώ έμπρακτα σχετικά πρόσφατα. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ με μια σύντομη ιστορία. Αυτόν τον Αύγουστο είχα τη δυνατότητα  να επισκεφτώ τη Gamescom 2019 στην Κολωνία της Γερμανίας. Κρυμμένο προς το πίσω μέρος της Business Area της έκθεσης ήταν το περίπτερο της Develover Digital. Στον πανέμορφα διακοσμημένο χώρο υπήρχαν περιμετρικά οθόνες και διαθέσιμα για δοκιμή διάφορα υπό ανάπτυξη παιχνίδια. Από το βάθος άκουσα γέλια. Εκείνη ήταν η στιγμή που γνώρισα το Heave Ho.

Το παιχνίδι μου φάνηκε απίστευτα, απλό βλέποντας τα γραφικά του και δεν μπορούσα να καταλάβω εκ πρώτης όψεως πως γίνεται να είναι τόσο διασκεδαστικό. Λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκα με έναν Ιταλό και δύο Ισπανούς από αντίστοιχα μέσα του εξωτερικού, να παίζουμε μαζί το παιχνίδι σε co-op και να κάνουμε αρκετή φασαρία -ίσως και περισσότερη από ότι πριν- με τα γέλια και τις φωνές μας. Τότε ήταν που κατάλαβα πως είχα βιαστεί και πως πράγματι δεν πρέπει να κρίνεις το “βιβλίο” από το εξώφυλλο.

Το Heave Ho, λοιπόν, είναι κατά βάση ένα co-op παιχνίδι για έως τέσσερις παίκτες, το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει και μόνος του. Ο στόχος είναι εξαιρετικά απλός. Πρέπει απλά να φτάσεις σε ένα σημείο του χάρτη και να μην πέσεις στο κενό. Ο κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός γλυκού, μικροσκοπικού χαρακτήρα που πρακτικά είναι μια μπάλα με χέρια. Με το μοχλό μπορεί να κουνήσει τα χέρια και με το δεξί και αριστερό bumper μπορεί να σφίξει αντίστοιχα το δεξί του ή το αριστερό του χέρι.

Ναι, υπάρχουν μόλις τρία inputs. Αυτό κάνει τη συνταγή εξαιρετικά απλή και συνάμα απίστευτα προσβάσιμη. Μέσα σε δευτερόλεπτα έχεις μάθει το μοντέλο χειρισμού και μπορείς να ξεκινήσεις να παίζεις. Αυτό σημαίνει πως το Heave Ho μπορεί πανεύκολα να γίνει η ψυχή του πάρτι και τα χειριστήρια να αλλάζουν διαρκώς χέρια. Εξάλλου, για να φτάσεις στον τερματισμό πολλές φορές θα χρειαστεί να πιαστείς από το σώμα ή το χέρι του φίλου σου. Αυτό σημαίνει πως είναι παιχνίδι εμπιστοσύνης και συνεννόησης. Ιδανικό, δηλαδή, για παρέες. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πλάκα, αφήνοντας ‘κατά λάθος’ κάτω τον φίλο σου, ενώ από την άλλη η αποτελεσματική συνεργασία είναι απλά μαγευτική. Προσωπικά δοκίμασα το παιχνίδι με αρκετές παρέες και κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Χαμόγελα, φωνές, γέλια, διασκέδαση. Κανείς δε δυσκολεύτηκε να μάθει το παιχνίδι και όλοι πέρασαν καλά. Πραγματικά συνειδητοποιείς ότι καμιά φορά η διασκέδαση βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα.

Ήδη από τις εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο πιστεύω πως έχετε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο όμως κάτι που ίσως να μην έχει γίνει ξεκάθαρο. Αν και πρακτικά σε όλες τις πίστες ο στόχος είναι ο ίδιος, να φτάσουν δηλαδή όλοι παίκτες στον τερματισμό, το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες. Πέρα από το εικαστικό, αυτό αλλάζει και τους gameplay μηχανισμούς ελαφρώς, προσθέτοντας ποικιλία. Τα αρχικά επίπεδα είναι απλά και εύκολα για παράδειγμα. Μετά θα συναντήσετε πίστες που θα είναι σβησμένα τα φώτα και θα πρέπει να ρισκάρετε. Πίστες με σχοινιά που θα απαιτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με την κίνηση των χαρακτήρων και εκμετάλλευση του μομέντουμ και ούτω καθεξής. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης δεν θα βαρεθείτε εύκολα, όσο απλό και αν είναι το παιχνίδι.

Πέρα από τα διαφορετικά επίπεδα, ένας ακόμη λόγος να επενδύσετε χρόνο είναι τα κοστούμια που μπορείτε να ξεκλειδώσετε. Το Heave Ho είναι ένα παιχνίδι της γαλλικής ομάδας ανάπτυξης Le Cartel Studio. Που κολλάει αυτό; Είναι οι δημιουργοί του Mother Russia Bleeds και για άλλη μια φορά συνεργάζονται με την Devolver Digital. Αυτό σημαίνει πως μέσα στα διάφορα κοστούμια που μπορείτε να ξεκλειδώσετε για τα πολύχρωμα ανθρωπάκια σας, θα βρείτε εμφανίσεις από αγαπημένους τίτλους της Devolver, όπως τo πρόσφατο My Friend Pedro, το Ruiner, το Enter the Gungeon ή το Katana Zero.

Να επισημάνω επίσης πως υπάρχουν και διάφορα mini games, όπως για παράδειγμα χορός ή μπάσκετ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε το μαγικό σχοινί που εμφανίζεται τυχαία σε διάφορες στιγμές. Επίσης, τυχαία μπορεί να περάσει ένα περιστέρι και να κουτσουλίσει την πίστα ή μια καμήλα που θα «την αμολήσει» γεμίζοντας την οθόνη με αέρια. Υπάρχει μάλιστα και κουμπί αφιερωμένο στην εκτόξευση αερίων, με το οποίο μπορείτε να σπρώχνεται τους φίλους σας. Ναι, καλά διαβάσετε. Το Heave Ho έχει κουμπί για να την αμολάτε κατά παραγγελία. Οι πινελιές αυτές δίνουν χαρακτήρα στο παιχνίδι, το οποίο οι γάλλοι έφτιαξαν εμφανώς με μεράκι.

Στα τεχνικά τώρα δεν έχω να κάνω ιδιαίτερα σχόλια. Το παιχνίδι χάρη στον εξαιρετικά απλό σχεδιασμό του τρέχει αψεγάδιαστα, με ευκρινέσταστη απεικόνιση. Δοκίμασα την έκδοση του Nintendo Switch και δε συνάντησα απολύτως κανένα πρόβλημα. Να σημειώσω εδώ πως το Switch είναι πραγματικά μια τέλεια πλατφόρμα για αυτόν τον τίτλο, καθώς μπορείτε να μοιράσετε τα δύο Joy-Cons που περιλαμβάνονται και να απολαύσετε κατευθείαν το παιχνίδι σε co-op, όπως και του αξίζει.

Συνοψίζοντας : Το Heave Ho μπορεί να γίνει πανεύκολα η ψυχή του πάρτι. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε τους φίλους σας, να συνεργαστείτε και να φτάσετε στον τερματισμό μαζί. Χωρίς υπερβολή, είναι ένα από τα διασκεδαστικότερα co-op παιχνίδια τεσσάρων παικτών που έχω παίξει. Ο χειρισμός του είναι πανεύκολος και μέσα σε λίγα λεπτά σας εγγυώμαι πως θα φωνάζετε, θα γελάτε και θα περνάτε καλά. Μην αφήσετε την απλότητά του να σας ξεγελάσει. Εξάλλου, καμιά φορά η διασκέδαση κρύβεται στα πιο απλά πράγματα.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Le Cartel Studio
Publisher : Devolver Digital
Available for : PC, Switch
Release date : 10-11-2019