Ακούστε τον τρομακτικό ήχο μιας ηλιακής καταιγίδας (Ηχητικό)

Όταν πέφτει στο μαγνητικό πεδίο της Γης
25 Οκτωβρίου 2022 09:40
Ακούστε τον τρομακτικό ήχο μιας ηλιακής καταιγίδας (Ηχητικό)

Οι ήχοι που ακούμε από τη μετατροπή δεδομένων κοσμικών γεγονότων είναι συνήθως απόκοσμοι και ο ήχος μίας ηλιακής καταιγίδας η οποία χτυπάει το μαγνητικό πεδίο της Γης, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), έδωσε στη δημοσιότητα τον ήχο του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας καθώς μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια των ηλιακών ανέμων.

Φυσικά η καταγραφή του ήχου από αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να γίνει απλά στρέφοντας ένα μικρόφωνο στον ουρανό. Χρειάστηκε η συλλογή δεδομένων από τρεις Swarm δορυφόρους της ESA και η μετατροπή τους σε ήχο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δορυφόρους Swarm, καθώς και από άλλες πηγές και χρησιμοποίησε αυτά τα μαγνητικά σήματα για να δημιουργήσει μία ακουστική αναπαράσταση του πεδίου. Το project ήταν σίγουρα μία ενδιαφέρουσα άσκηση στο συνδυασμό επιστήμης και τέχνης. Το βουητό του μαγνητικού πεδίου της Γης συνοδεύεται από μία αναπαράσταση μίας γεωμαγνητικής καταιγίδας η οποία προέκυψε από μία ηλιακή έκλαμψη στις 3 Νοεμβρίου του 2011 και όντως ακούγεται πολύ τρομακτική.

Μάλιστα στην πλατεία Solbjerg της Κοπεγχάγης, έχουν τοποθετηθεί 30 ηχεία τα οποία μεταδίδουν αυτόν τον ήχο τρεις φορές την ημέρα.

Το στήσαμε έτσι ώστε κάθε ηχείο να αντιπροσωπεύει μία διαφορετική τοποθεσία στη Γη και επιδεικνύει πώς έχει αλλάξει το μαγνητικό μας πεδίο τα τελευταία 100.000 χρόνια.