Η αυτοκινητοβιομηχανία ρίχνει...τρελά λεφτά στα ηλεκτρικά μοντέλα

Και στις μπαταρίες
22 Οκτωβρίου 2022 14:17
Η αυτοκινητοβιομηχανία ρίχνει...τρελά λεφτά στα ηλεκτρικά μοντέλα

Τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται ολοένα και πιο κοινά σήμερα. Ποια είναι όμως τα ποσά που ξοδεύονται για αυτά; Μία πρόσφατη εκτίμηση αναφέρει πως οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου σκοπεύουν να ξοδέψουν $1.2 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2030 στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και μπαταριών και υλικών που χρειάζονται για την παραγωγή. Το ποσό αυτό ξεπερνά τουλάχιστον κατά δύο φορές την τελευταία εκτίμηση που είχε γίνει πέρυσι.

Για να συνειδητοποιήσουμε το ποσό για το οποίο μιλάμε, αξίζει να αναφερθεί η αξία της Alphabet (Google) η οποία εκτιμάται στα $1.3 τρις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να κατασκευάσει πάνω από 54 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, περισσότερο δηλαδή από το 50% της ετήσιας παραγωγής οχημάτων παγκοσμίως. Για αυτό το σκοπό, τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί η κατασκευή μπαταριών χωρητικότητας 5.8 τεραβατοωρών.

Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί η Tesla η οποία έχει σκοπό να κατασκευάσει 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030.

Και η VW όμως έχει φιλόδοξες βλέψεις, επενδύοντας $70 δις στην παραγωγή και αναμένοντας να πουλήσει τουλάχιστον 3.5 εκατομμύρια οχήματα από 30 διαφορετικά ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2030.

Η Ford επενδύει $50 δις και δυνατότητα παραγωγής τουλάχιστον 240 GWh σε μπαταρίες, ενώ θέλει ο μισός στόλος οχημάτων που παράγει να είναι ηλεκτρικός μέχρι το 2030.

Η Mercedes-Benz έχει δεσμεύσει $47 δις για ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και 200 GWh σε μπαταρίες.

Η BMW, η Stellantis και η General Motors θα επενδύσουν τουλάχιστον $35 δις έκαστος σε ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες.