Το James Webb κατέγραψε ομόκεντρους δακτυλίους σκόνης γύρω από δύο άστρα

Εκπληκτικές οι δυνατότητες του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου
13 Οκτωβρίου 2022 08:57
Το James Webb κατέγραψε ομόκεντρους δακτυλίους σκόνης γύρω από δύο άστρα

Η ESA ανακοίνωσε πως το James Webb Space Telescope (JWST), μπόρεσε να καταγράψει ένα ασυνήθιστο φαινόμενο όπου δακτύλιοι σκόνης σχηματίστηκαν γύρω από δύο άστρα, όπως οι δακτύλιοι που βρίσκουμε στο εσωτερικό των κορμών των δέντρων. Στην εικόνα είναι ορατοί 17 ομόκεντροι δακτύλιοι από σωματίδια σκόνης που περιβάλλουν τα δύο άστρα Wolf-Rayet 140.

Αυτό το είδος των διπλών άστρων είναι σπάνιο στο γαλαξία μας καθώς έχουμε εντοπίσει μόλις 600 τέτοια ζευγάρια. Το Wolf-Rayet είναι το μοναδικό από όσο ξέρουμε, το οποίο διαθέτει αυτούς τους δακτυλίους και μάλλον οφείλεται στην ιδιόμορφη τροχιά τους η οποία είναι επιμηκυμένη αντί για κυκλική.

Κάθε δακτύλιος δημιουργήθηκε όταν τα δύο άστρα ήρθαν πολύ κοντά το ένα με το άλλο και οι αστρικοί άνεμοι συναντήθηκαν, συμπιέζοντας τα αέρια και σχηματίζοντας τη σκόνη. Οι τροχιές των άστρων τα φέρνουν κοντά μία φορά κάθε οχτώ χρόνια. Όπως και με τους δακτύλιους ενός δέντρου, οι δακτύλιοι της σκόνης είναι σημάδι του περάσματος του χρόνου και μας λένε επί πόσα χρόνια λαμβάνει χώρα αυτό το φαινόμενο.

Πέρα από την ανάλυση του φαινομένου, η εικόνα είναι μία εξαιρετική επίδειξη των δυνατοτήτων του JWST, καθώς μέχρι τώρα, με τα επίγεια τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι μπορούσαν να δουν μόνο δύο δακτύλιους σκόνης γύρω από το Wolf-Rayet 140.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.