Το TikTok βγάζει κέρδος από φιλανθρωπίες

Κρατάει ποσοστό από ανθρώπους που χρειάζονται χρήματα
12 Οκτωβρίου 2022 10:34
Το TikTok βγάζει κέρδος από φιλανθρωπίες

Οικογένειες Σύριων οι οποίοι βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων, χρησιμοποιούν το TikTok για να ζητήσουν χρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παιδιά, κάνουν livestream για ώρες, παρακαλώντας για ψηφιακά δώρα τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν για μετρητά.

Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει όμως πως το TikTok κρατά ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων, το οποίο μερικές φορές φτάνει ακόμα και το 70%. Τα livestream αυτού του είδους μπορεί να αποφέρουν έως και $1.000 την ώρα, αλλά το BBC διαπίστωσε πως τα χρήματα που καταλήγουν στα χέρια των προσφύγων είναι μόλις ένα μικρό ποσοστό αυτών.

Το TikTok τονίζει πως αυτού του είδους το περιεχόμενο παραβιάζει τους όρους χρήσης της πλατφόρμας καθώς θεωρείται επαιτεία, ενώ τόνισε πως η προμήθειά του από τα ψηφιακά δώρα είναι σημαντικά μικρότερη από το 70%, χωρίς να διευκρινίζει όμως το ακριβές ποσοστό.

Το ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει επίσης πως συνήθως υπάρχει ένας μεσάζοντας σε αυτά τα livestreams, ο οποίος παρέχει τα τηλέφωνα και τον εξοπλισμό και παίρνει και αυτός ένα σημαντικό ποσοστό επί των κερδών. Μάλιστα, αυτοί οι μεσάζοντες εργάζονται σε εταιρίες που έχουν εμπορική σχέση με το TikTok στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Αυτές οι εταιρίες αποτελούν μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής του TikTok να επιστρατεύσει livestreamers και να ενθαρρύνουν τους νέους να περνούν χρόνο στην εφαρμογή.

Επειδή λοιπόν ο αλγόριθμος του TikTok προτείνει περιεχόμενο βάσει της γεωγραφικής προέλευσης του τηλεφωνικού αριθμού, οι μεσάζοντες χρησιμοποιούσαν βρετανικές κάρτες SIM μιας και βρήκαν πως οι άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι πιο γενναιόδωροι στις προσφορές τους.

Το BBC παρακολούθησε επί 5 μήνες 30 λογαριασμούς TikTok που έκαναν live από στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία και έπειτα ένας δημοσιογράφος του επικοινώνησε με αυτές τις εταιρίες λέγοντας πως ζει σε αυτά τα στρατόπεδα. Δημιούργησε λογαριασμό και έκανε live. Το προσωπικό του BBC στο Λονδίνο του έστειλε ψηφιακά δώρα από άλλο λογαριασμό, αξίας $106. Στο τέλος του livestream, ο λογαριασμός του “Σύριου” δημοσιογράφου έγραφε $33, άρα το TikTok παρακράτησε το 69% της αξίας των δώρων. Από τα $33 παρακρατήθηκαν ακόμα 10% όταν τα μετέφερε σε λογαριασμό για να τα κάνει μετρητά. Ο μεσάζοντας ζήτησε το 35%, αφήνοντας μόλις $19 στο δημοσιογράφο.

Να σημειώσουμε πως το TikTok έχει ως κανόνα να έχει κάποιος 1.000 ακολούθους πριν μπορεί να κάνει live, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνουν livestream ακόμα και accounts με 30 ακολούθους. Το TikTok αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του BBC και έκανε ban όλα τα accounts τα οποία αναφέρθηκαν.

Tags: