Κινδυνεύει το TikTok με απαγόρευση και στην Ελλάδα; - Πρώτη δήλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τοποθετήθηκε δημοσίως η Ursula von der Leyen
01 Μαΐου 2024 18:07
Κινδυνεύει το TikTok με απαγόρευση και στην Ελλάδα; - Πρώτη δήλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, το TikTok κινδυνεύει με απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου “Protecting Americans from  Foreign Adversary Controlled Applications Act”, το οποίο έχει υπογράψει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden. Τι συμβαίνει όμως με την Ευρώπη και κατ’ επέκταση και με όλες τις χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα; Μπορεί το TikTok να απαγορευτεί και στην γηραιά ήπειρο;

Η απάντηση είναι: «Δεν αποκλείεται».

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ με τους επικεφαλής υποψηφίους των κομμάτων για τις εκλογές του 2024, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, άφησε να εννοηθεί ότι η απαγόρευση του TikTok και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απίθανο σενάριο.

Συγκεκριμένα, αφού ο συντονιστής του ντιμπέιτ αναφέρθηκε σε όσα έχουν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το TikTok αντιμετωπίζει εθνική απαγόρευση, εκτός εάν πωληθεί από τον ιδιοκτήτη του, την ByteDance, η Ursula τόνισε για την Ευρώπη: «Δεν αποκλείεται».

Αμέσως μετά, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «το πρώτο θεσμικό όργανο παγκοσμίως που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά μας τηλέφωνα», κλείνοντας:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον κίνδυνο του TikTok».

Όπως φαίνεται, λοιπόν, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον είναι σε σκέψεις για την απαγόρευση της εφαρμογής, αφού όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι «κίνδυνος».

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό βέβαια και το αν η Ε.Ε. σκοπεύει όντως να πάρει μέτρα, όπως έχουμε δει να κάνει τελευταία με πολλούς νόμους που βάζουν στο στόχαστρο τους Big Tech κολοσσούς, μένει να το δούμε.