NASA: Δείτε τα πανέμορφα σύννεφα του Δία που σχηματίζουν... παγωμένο cupcake (ΒΙΝΤΕΟ)

Χάρη στα δεδομένα και τις φωτογραφίες του αεροσκάφους Juno της NASA
23 Σεπτεμβρίου 2022 14:30
NASA: Δείτε τα πανέμορφα σύννεφα του Δία που σχηματίζουν... παγωμένο cupcake (ΒΙΝΤΕΟ)

Χάρη στα δεδομένα και τις φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους Juno της NASA, διάφορους επιστήμονες και αστρονόμους μπορέσαμε για πρώτη φορά να "δούμε" τα παγωμένα σύννεφα του πλανήτη Δία

Πρόκειται για ένα 3D render που δημιουργήθηκε και μετατράπηκε σε video animation ώστε να γίνει μια όσο το δυνατόν πιστότερη αναπαράσταση του πως κινούνται τα σύννεφα στον ουρανό του Δία. 

Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από την JunoCam της NASA, η οποία είναι η κάμερα ορατού φωτός που βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος, το οποίο έφτασε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016. Το διαστημικό σκάφος Juno εξοπλίστηκε ειδικά με την JunoCam για να προκαλέσει περισσότερο ενδιαφέρον στο κοινό για την εξερεύνηση του Δία και των γύρω φεγγαριών του. Τώρα οι διάφοροι πολίτες που ασχολούνται με τις επιστήμες, οι επαγγελματίες αστρονόμοι και η ομάδα Juno απέδειξαν ότι η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αξιόπιστες επιστημονικές εργασίες.

Ο μαθηματικός και μηχανικός λογισμικού Gerald Eichstadt παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Επιστημονικό Συνέδριο Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 στη Γρανάδα. Σύμφωνα με αυτόν, η αποστολή Juno παρέχει στους ερευνητές την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Δία με τρόπο που είναι "πρακτικά απρόσιτος" από τα γήινα τηλεσκόπια και ότι οι ερευνητές είναι σε θέση να καταγράψουν τα ίδια χαρακτηριστικά των νεφών από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Επιπλέον, η ομάδα μέτρησε τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους το ηλιακό φως αντανακλάται και διασκορπίζεται από τα σύννεφα σε διάφορα υψόμετρα, με τα σύννεφα που αντανακλούν λιγότερο ηλιακό φως να βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και τα σύννεφα που αντανακλούν πολύ ηλιακό φως να βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω: 

Tags: