H NASA κατέγραψε μυστηριώδες πράσινο φως στην επιφάνεια του Δία (ΦΩΤΟ)

Οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους εξήγηση
22 Ιουνίου 2023 18:55
H NASA κατέγραψε μυστηριώδες πράσινο φως στην επιφάνεια του Δία (ΦΩΤΟ)

Η φωτογραφία από το διαστημικό σκάφος Juno της NASA έχει τραβήξει τα βλέμματα των επιστημόνων τις τελευταίες μέρες μιας και πρόκειται για ένα παράξενο φαινόμενο που καταγράφηκε στην επιφάνεια του πλανήτη Δια. 

Το Juno, που είναι το δεύτερο διαστημικό σκάφος της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, παρακολουθεί τον πλανήτη και τα φεγγάρια του εδώ και 7 χρόνια. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, το Juno κάνοντας την 31η κοντινή προσέγγιση στον αέριο γίγαντα στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, τράβηξε την εικόνα που θα δείτε παρακάτω. Βρισκόταν 32.000 χιλιόμετρα πάνω από τα νέφη του Δία και τελικά ο επιστήμονας Kevin Gill ανέπτυξε την τελική εικόνα το 2022, χρησιμοποιώντας ακατέργαστα δεδομένα από την JunoCam του σκάφους. 

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και να βρουν πως σχηματίζονται οι τεράστιες καταιγίδες αλλά και διάφορα άλλα αέρα φαινόμενα που μοιάζουν με κεραυνούς. Σε αντίθεση με τη Γη, όπου οι κεραυνοί προέρχονται από τις αυξημένες συγκεντρώσεις νεφών και οι περισσότεροι εκδηλώνονται κοντά στον Ισημερινό, στον Δία οι κεραυνοί σχηματίζονται από σύννεφα αμμωνίας και νερού και εκδηλώνονται συχνότερα στους πόλους του πλανήτη. 

Στη φωτογραφία παρατηρείται μια απόκοσμη, παράξενη πράσινη λάμψη σε έναν περιδινούμενο στρόβιλο πάνω στην επιφάνεια του βόρειου πόλου του Δία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν από τους κεραυνούς που σχηματίζονται στην επιφάνειά του, όμως το ίντερνετ έχει προχωρήσει ήδη σε ένα σωρό θεωρίες για το τι μπορεί να πρόκειται, με επικρατέστερο φυσικά το σενάριο εξωγήινης παρεμβολής. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι ακατέργαστες εικόνες του Δία και των φεγγαριών του που λήφθηκαν από την JunoCam είναιαναρτημένες στο διαδίκτυο και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις επεξεργαστεί