H NASA θα ψάξει για εξωγήινους στα πέρατα του διαστήματος με έναν παραδοσιακό τρόπο

Έχετε πετύχει μήνυμα μέσα σε ένα μπουκάλι;
15 Μαρτίου 2024 23:22
H NASA θα ψάξει για εξωγήινους στα πέρατα του διαστήματος με έναν παραδοσιακό τρόπο

Έχετε πετύχει ποτέ γραπτό μήνυμα μέσα σε μπουκάλι, είτε θαμμένο κάπου είτε μέσα στη θάλασσα; Με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο στοχεύει η NASA να βρεί ή και να προσεγγίσει κάποιου είδους εξωγήινης μορφής που μπορεί να βρίσκεται στα βάθη του διαστήματός μας.

Σε μια ιστορική πρωτοβουλία που παντρεύει την ποιητικότητα με την κοσμοθεωρία, η NASA ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει ένα "μήνυμα σε μπουκάλι" στα πέρατα του διαστήματος. Το μήνυμα αυτό, που προορίζεται για το δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη, αποτελεί μέρος της πρωτοποριακής αποστολής της υπηρεσίας για την αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης ζωής.

Tο διαστημόπλοιο Europa Clipper, που έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση τον Οκτώβριο του 2024, θα μεταφέρει ένα ιδιαίτερο ωφέλιμο φορτίο: ένα ποίημα με τίτλο In Praise of Mystery: A Poem for Europa («Προς Έπαινο του Μυστηρίου: Ένα Ποίημα για την Ευρώπη») της βραβευμένης αμερικανίδας ποιήτριας Άντα Λιμόν (Ada Limon), γραμμένο με τον γραφικό χαρακτήρα της, καθώς και το πορτρέτο του πρωτοπόρου πλανητικού επιστήμονα Ρον Γκρίλι (Ron Greely), ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής. 

Στόχος της αποστολής είναι να εξερευνήσει την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι φιλοξενεί έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, καθιστώντας τον ως πρωταρχικό υποψήφιο στην προσπάθεια ανακάλυψης ζωής πέρα από τη Γη. Το Europa Clipper θα πραγματοποιήσει 49 διελεύσεις από την Ευρώπη, συλλέγοντας δεδομένα για τον προσδιορισμό της κατοικησιμότητας του φεγγαριού, καθώς αναμένεται να φτάσει εκεί το 2030.

Στην εσωτερική πλευρά βρίσκεται κολλημένο ένα τσιπ πυριτίου πάνω στο οποίο έχουν χαραχθεί με μια δέσμη ιόντων τα ονόματα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή -αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για αποστολή της NASA. Το μικροτσίπ βρίσκεται στο κέντρο ενός σχεδίου που δείχνει ένα μπουκάλι να αιωρείται στην τροχιά του Δία, ο συμβολισμός ενός «μηνύματος σε μπουκάλι».

Κάτω από το μπουκάλι είναι χαραγμένο το ποίημα In Praise of Mystery: A Poem for Europa («Προς Έπαινο του Μυστηρίου: Ένα Ποίημα για την Ευρώπη») της βραβευμένης αμερικανίδας ποιήτριας Άντα Λιόν, γραμμένο με τον γραφικό χαρακτήρα της, καθώς και το πορτρέτο του πρωτοπόρου πλανητικού επιστήμονα Ρον Γκρίλι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής. Στην εσωτερική πλευρά της πλάκας συναντάται επίσης η Εξίσωση Ντρέικ, την οποία ανέπτυξε το 1961 ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ προκειμένου να εκτιμήσει πόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να κρύβονται στον γαλαξία μας.

Από την άλλη στην εξωτερική πλευρά της πλάκας έχουν χαραχθεί ως κυματομορφές η λέξη "νερό" όπως ηχογραφήθηκε σε 103 γλώσσες. Οι κυματομορφές απλώνονται επιτηδευμένα σαν ακτίνες από ένα κεντρικό σύμβολο που αναπαριστά τη λέξη "νερό" στην αμερικανική νοηματική γλώσσα.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας όπως θερμικά όργανα, φασματόμετρα, γεωραντάρ και κάμερες θα μελετήσει την προέλευση του δορυφόρου και το αν υπάρχουν συνθήκες ύπαρξης ή εξέλιξης μικροβιακής ζωής. 

Αυτή η εκστρατεία αποτελεί μια μοναδική συνεργασία μεταξύ τέχνης και επιστήμης, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη επιθυμία να εξερευνήσει το άγνωστο και να επικοινωνήσει με όλο το σύμπαν. Καθώς το Europa Clipper θα κάνει το ταξίδι των 1,8 δισεκατομμυρίων μιλίων, δεν θα μεταφέρει μόνο επιστημονικά όργανα αλλά και ένα κομμάτι της συλλογικής περιέργειας και δημιουργικότητας της ανθρωπότητας.