Το Juno πρόσφερε εικόνα μοναδικής λεπτομέρειας της Ιώ (ΦΩΤΟ)

Του δορυφόρου του Δία
03 Ιανουαρίου 2024 11:03
Το Juno πρόσφερε εικόνα μοναδικής λεπτομέρειας της Ιώ (ΦΩΤΟ)

Μπορούμε πλέον να θαυμάσουμε με εκπληκτική λεπτομέρεια, το πιο ηφαιστειογενές αντικείμενο του Ηλιακού μας συστήματος, το δορυφόρο του Δία, Ιώ. Στις 30 Δεκεμβρίου 2023, το σκάφος Juno πραγματοποίησε το πιο κοντινό του πέρασμα έως τώρα από την Ιώ, καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες στην πορεία. Πέρασε σε απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του δορυφόρου με στόχο να καταλάβουν οι επιστήμονες περισσότερα για αυτόν τον κόσμο, συνδυάζοντας τα δεδομένα με προηγούμενες παρατηρήσεις.

Προσπαθούμε να μάθουμε κάθε πότε εκρήγνυνται τα ηφαίστεια, πόσο φωτεινά και καυτά είναι, πώς αλλάζει το σχήμα των ροών της λάβας και πώς η δραστηριότητα της Ιώ συνδέεται με τη ροή φορτισμένων σωματιδίων στη μαγνητόσφαιρα του Δία.

Η Ιώ είναι λίγο μεγαλύτερη από τη Σελήνη. Η τροχιά της γύρω από τον Δία είναι ελλειπτική και η διαρκώς εναλλασσόμενη βαρυτική αλληλεπίδραση με το Δία, ασκεί πίεση στο εσωτερικό του δορυφόρου παράγοντας τεράστια ποσά θερμότητας, προκαλώντας μία έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Υπάρχουν περίπου 400 ηφαίστεια στην Ιώ, με τα 150 από αυτά να είναι διαρκώς ενεργά. Τα αέρια που παράγονται από τα ηφαίστεια δεν παραμένουν στο δορυφόρο, αλλά έλκονται από ένα τόξο πλάσματος που περικυκλώνει το Δία, τροφοδοτώντας τα μαγνητικά πεδία του για να παράγουν ένα μόνιμο και ισχυρό σέλας στους πόλους του πλανήτη.

Το Juno θα ερευνήσει την πηγή της μαζικής ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ιώ. Θα δούμε αν υπάρχει ένα ωκεανός μάγματος κάτω από το φλοιό και θα μάθουμε τη σημασία των παλιρροιακών δυνάμεων του Δία, οι οποίες ασκούν διαρκή πίεση σε αυτόν το βασανισμένο δορυφόρο.

Το επόμενο πέρασμα του Juno από την Ιώ αναμένεται στις 3 Φεβρουαρίου 2024 και πάλι στα 1.500 χιλιόμετρα υψόμετρο. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει σημάδια φθοράς στα όργανα του σκάφους μετά τα τρία χρόνια που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία. Ελπίζουν το Juno να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2025 ή μέχρι να προκληθεί κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη.