Ακούστε τον απόκοσμο ήχο του Γανυμήδη όπως τον κατέγραψε το Juno της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό σύστημα
20 Δεκεμβρίου 2021 08:56
Ακούστε τον απόκοσμο ήχο του Γανυμήδη όπως τον κατέγραψε το Juno της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος στο Ηλιακό σύστημα, ενώ είναι μάλιστα και ο μόνος δορυφόρος από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα που παράγει εσωτερικά το δικό του μαγνητικό πεδίο. Τον Ιούνιο του 2021 το σκάφος Juno της NASA πραγματοποίησε ένα κοντινό πέρασμα από τον Γανυμήδη και χρησιμοποιώντας το όργανο Waves, κατέγραψε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από τη μαγνητόσφαιρα του δορυφόρου.

Τώρα η NASA μετέτρεψε αυτές τις εκπομπές σε ήχο, προσφέροντάς μας μία απόκοσμη και εντυπωσιακή σύνθεση υψηλών συχνοτήτων.

Το soundtrack σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι μαζί με το Juno καθώς περνάει από τον Γανυμήδη για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αν ακούσεις προσεκτικά, θα εντοπίσεις τις αλλαγές σε υψηλότερες συχνότητες περίπου στα μέσα της καταγραφής, που αντιπροσωπεύουν μία διαφορετική περιοχή στη μαγνητόσφαιρα του Γανυμήδη. – Scott Bolton, Φυσικός του Southwest Research Institute

Στο video των 49 δευτερολέπτων αλλάζουν οι συχνότητες καθώς το Juno μετακινείται από μία περιοχή της μαγνητόσφαιρας του Γανυμήδη σε άλλη, περνώντας από την πλευρά της νύχτας στην πλευρά της ημέρας, με τις συχνότητες να κυμαίνονται από 10 έως 50 kHz. Η καταγραφή έγινε κατά τη διάρκεια του 34ου περάσματος του Juno από τον Δία και το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση 1.038 χιλιομέτρων από τον Γανυμήδη ενώ ταξίδευε με ταχύτητα 67.000 χλμ/ώρα.