Το "Μαύρο Καλοκαίρι" της Αυστραλίας αύξησε τη θερμοκρασία της στρατόσφαιρας

Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1991
28 Αυγούστου 2022 10:57
Το "Μαύρο Καλοκαίρι" της Αυστραλίας αύξησε τη θερμοκρασία της στρατόσφαιρας

Οι εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία στα τέλη του 2019 έχουν το δικό τους όνομα. Το “Μαύρο Καλοκαίρι” της Αυστραλίας κόστισε ανθρώπινες ζωές, “έπνιξε” πόλεις και “έβαψε” καφέ μακρινούς παγετώνες. Οι πυρκαγιές έκαψαν έκταση 5.8 εκατομμυρίων εκταρίων και ήταν τόσο έντονες που δημιούργησαν τα δικά τους καιρικά συστήματα.

Συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα με υπολογιστικά μοντέλα για τη συμπεριφορά σωματιδίων αεροζόλ, επιστήμονες του University of Exeter μπόρεσαν να εντοπίσουν τον καπνό ο οποίος έφτασε ψηλά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Μάλιστα, έφτασε σε τέτοιο υψόμετρο, που οι ακτίνες του Ήλιου θέρμαναν περαιτέρω τα σκοτεινά σωματίδια του καπνού.

Το πρώτο νέφος εντοπίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και έφτασε σε υψόμετρο 16 χιλιομέτρων. Το δεύτερο, από τις 12 Ιανουαρίου 2020, έφτασε στη στρατόσφαιρα, στα 35 χιλιόμετρα και έμεινε εκεί για δύο μήνες.

Σε αυτήν την περίοδο, τα σωματίδια αεροζόλ κάλυψαν το Νότιο Ειρηνικό και εντοπίστηκαν στη στρατόσφαιρα από τη NASA.

Εκείνη την περίοδο, υπήρξε μία ξαφνική αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 0.7 βαθμούς Κελσίου! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απότομη αύξηση θερμοκρασίας από την έκρηξη του ηφαιστείου Pinatubo το 1991. Οι ανώμαλες θερμοκρασίες επέμειναν για τέσσερις μήνες και οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτές οι θερμοκρασίες δε θα μπορούσαν να έχουν εξηγηθεί χωρίς τα 0.81 τεραγραμμάρια σωματιδίων καπνού που εντόπισαν οι δορυφόροι στη στρατόσφαιρα.

Παρόλο που η επιφάνεια του πλανήτη έπεσε κατά μισό βαθμό Κελσίου χάρη στα σωματίδια των νεφών τα οποία μπλόκαραν την ακτινοβολία του Ήλιου, η απορρόφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας από τα σωματίδια στη στρατόσφαιρα προκάλεσε σημαντική θέρμανση σε αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως εκρήξεις ηφαιστείων και τέτοιου είδους τεράστιες πυρκαγιές, απελευθερώνουν αεροζόλ στην ατμόσφαιρα τα οποία εξαντλούν το στρώμα του όζοντος. Οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στην επιφάνεια των σωματιδίων καπνού χρησιμοποιούν μόρια όζοντος. Χαρτογραφώντας την κάθετη κατανομή του όζοντος στο Νότιο Ημισφαίριο το 2020, βρέθηκαν σημάδια περαιτέρω εξάντλησης του στρώματος του όζοντος. Έτσι, αυξήθηκε η διάρκεια τη τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, η οποία συνήθως μικραίνει προς το τέλος της Άνοιξης.

Μάλιστα η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2020 και τώρα ξέρουμε το γιατί. Μετά από τρία χρόνια, είναι τρομακτικό να βλέπουμε τις ευρείες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι τεράστιες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.