Το James Webb κατέγραψε τον τέλειο Δακτύλιο του Αϊνστάιν (ΕΙΚΟΝΕΣ)

12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά!
28 Αυγούστου 2022 09:26
Το James Webb κατέγραψε τον τέλειο Δακτύλιο του Αϊνστάιν (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα δεδομένα που καταφθάνουν διαρκώς από το James Webb Space Telescope κρύβουν θησαυρούς του σύμπαντος. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής αστρονομίας εντόπισε ανάμεσά τους έναν τέλειο Δακτύλιο του Αϊνστάιν, τον οποίο χρωμάτισε και ανάρτησε στο Reddit.

Ο Δακτύλιος του Αϊνστάιν είναι το φαινόμενο βαρυτικού φακού κατά το οποίο το ένας μακρινός γαλαξίας μεγεθύνεται και παραμορφώνεται σε ένα δακτύλιο από έναν άλλο τεράστιο γαλαξία μπροστά του. Ο συγκεκριμένος γαλαξίας που αποτελεί το δακτύλιο είναι ο SPT-S J041839-4751.8 και βρίσκεται στην ασύλληπτη απόσταση των 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς!

Χωρίς το Δακτύλιο του Αϊνστάιν, δε θα μπορούσαμε να δούμε το γαλαξία. Χάρη στο φαινόμενο του βαρυτικού φακού όμως, μπορούμε να μελετήσουμε γαλαξίες που χωρίς αυτό είναι αδύνατο να τους δούμε.

Οι δακτύλιοι του Αϊνστάιν είναι σπάνιοι αλλά όχι ανήκουστοι. Το Hubble έχει καταγράψει μερικούς αλλά όχι στην ανάλυση που προσφέρει το Webb. Η εικόνα χρησιμοποιεί τρία φίλτρα. Το F1000W για το κόκκινο χρώμα το οποίο αφορά μήκος κύματος 10μm, το F770W για το πράσινο στα 7.7μm και το F560W για το μπλε στα 5.6μm. Έπειτα ο φοιτητής τα ευθυγράμμισε και τα χρωμάτισε με το astropy και η τελική επεξεργασία έγινε με το GIMP.