Δεν είναι η γάτα σας παράξενη - Εσείς δεν ξέρετε πώς να τη χαϊδέψετε

Νέα έρευνα αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά
14 Αυγούστου 2022 10:37
Δεν είναι η γάτα σας παράξενη - Εσείς δεν ξέρετε πώς να τη χαϊδέψετε

Μία νέα έρευνα δείχνει πως κάτοχοι γατών ή άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ως γνώστες της συμπεριφοράς των γατών, στην πραγματικότητα φέρνουν σε δύσκολη θέση τη γάτα επιδεικνύοντας υπερβολική ή λανθασμένη στοργή. Συνήθως δηλαδή, δε λαμβάνουν υπόψη αν η γάτα θέλει χάδια ή επιχειρούν να τη χαϊδέψουν στα λάθος μέρη.

Φυσικά, κάθε γάτα είναι διαφορετική και πολλές έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να αλληλεπιδράσουν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσετε για να σιγουρευτείτε πως η γάτα είναι άνετη και εκπληρώνετε τις ανάγκες της.

Περίπου 120 εθελοντές βρέθηκαν για πέντε λεπτά με τρεις γάτες τις οποίες δε γνώριζαν. Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν, αξιολογώντας την προσωπικότητά του και την εμπειρία του με τις γάτες. Πέρα από την εντολή να αφήσουν τις γάτες να τους πλησιάσουν και να μην τις κυνηγήσουν, όσοι συμμετείχαν στο πείραμα ενθαρρύνθηκαν να αλληλεπιδράσουν με τις γάτες όπως θα έκαναν με τη γάτα που έχουν σπίτι τους.

Οι ερευνητές λοιπόν βρήκαν πως αυτοί που θεωρούσαν ότι είχαν εμπειρία με γάτες, ήταν αυτοί που ακουμπούσαν τη γάτα στα σημεία που τυπικά δεν τους αρέσει. Μάλιστα, όσοι είχαν περισσότερες γάτες σπίτι και για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδιναν λιγότερο έλεγχο και ελευθερία στη γάτα κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης. Οι εθελοντές μεγαλύτερης ηλικίας και αυτοί που θεωρούσαν τους εαυτούς τους πολύ έμπειρους με γάτες, ήταν αυτοί που περιόριζαν περισσότερο τις γάτες στην αγκαλιά τους.

Πώς πρέπει να χειριζόμαστε τις γάτες λοιπόν;

Αρχικά, πρέπει να δίνουμε στη γάτα την ελευθερία να διαλέξει αν θέλει χάδια. Απλώστε το χέρι σας προς τη γάτα. Αν δε θέλει χάδια, θα σας αγνοήσει. Αν θέλει, θα έρθει και θα τρίψει το μάγουλό της στο χέρι σας. Αυτή είναι μία καλή ένδειξη πως θέλει στοργή και το επόμενο βήμα πρέπει να είναι να τη χαϊδέψετε στο μέρος το οποίο μόλις σας υπέδειξε.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες οδηγίες. Τα μάγουλα, η βάση των αυτιών και ο λαιμός είναι μέρη που όλες οι γάτες θέλουν χάδια. Το υπόλοιπο σώμα εξαρτάται από την προσωπικότητα της γάτας. Περιοχές που σίγουρα θέλετε να αποφύγετε είναι η κοιλιά και η βάση της ουράς.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, απομακρύνετε το χέρι σας. Αυτό δίνει στη γάτα την επιλογή να ζητήσει περισσότερα χάδια ή να απομακρυνθεί αν δεν της αρέσει. Προσφέροντας διαλείμματα στο χάιδεμα, θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στο να νιώσει η γάτα πως έχει τον έλεγχο.

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας δε θέλει να την ακουμπήσετε; Το δείχνει με πολλούς τρόπους, απλά πρέπει να δώσετε προσοχή. Μπορεί να απομακρυνθεί, να σταματήσει να τρίβεται πάνω σας, να σταματήσει ξαφνικά να κινείται, να χασμουρηθεί και να γυρίσει το κεφάλι της από την άλλη, να γλείψει τη μύτη της, να κουνήσει το κεφάλι της, να χαμηλώσει τα αυτιά και φυσικά να σηκώσει το τρίχωμά της. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε πως στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει όταν τις σηκώνετε στην αγκαλιά σας, αφού αυτό αφαιρεί εντελώς τον έλεγχό τους.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, να δίνετε πάντα στη γάτα την επιλογή να αλληλεπιδράσει, να παρατηρείτε τη γλώσσα σώματός της και να τη χαϊδεύετε μόνο εκεί που της αρέσει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Tags: