Κύπρος: Γάτες θα λάβουν χάπια COVID για ανθρώπους

Για να σταματήσει η επιδημία που έχει σκοτώσει χιλιάδες
05 Αυγούστου 2023 09:47
Κύπρος: Γάτες θα λάβουν χάπια COVID για ανθρώπους

Οι γάτες στην Κύπρο έχουν πληγεί από τον κορονοϊό FIP (ο οποίος δε μεταδίδεται στους ανθρώπους) και χιλιάδες έχουν πεθάνει από την ασθένεια στο νησί. Η κυβέρνηση έδωσε λοιπόν το πράσινο φως, εγκρίνοντας την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για να δοθούν στις γάτες χάπια COVID τα οποία προορίζονταν για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν παραμείνει στο απόθεμα της χώρας.

Το στοκ των χαπιών που χρησιμοποιούταν για τις ανθρώπινες περιπτώσεις κορονοϊού και δε χρησιμοποιούνται πλέον, μπορεί να γίνει διαθέσιμο.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα προμηθευτούν τα χάπια, τα οποία θα διαθέσουν έπειτα στους κατά τόπους κτηνιάτρους στην Κύπρο.

Οργανώσεις προστασίας ζώων στην Κύπρο προειδοποιούν πως ο κορονοϊός έχει σκοτώσει ήδη 300.000 γάτες από το συνολικό πληθυσμό του 1.000.000, ωστόσο οι κυβερνητικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για κάτω από 10.000.

Οι ιδιοκτήτες γατών θα μπορούν να προμηθευτούν τα χάπια στους τοπικούς τους κτηνιάτρους, έναντι €2.5 το χάπι. Περίπου 2.000 πακέτα του φαρμάκου θα γίνουν διαθέσιμα σταδιακά στους κτηνιάτρους μέσα στο μήνα.

Να σημειωθεί πως η FIP υπάρχει από το 1963 και μεταδίδεται μέσω επαφής με τα κόπρανα της γάτας. Προηγούμενες επιδημίες ξεπεράστηκαν χωρίς τη χρήση φαρμάκων.