Η NASA έστειλε ένα βίντεο γάτας από το βαθύ διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι γάτες κατέκτησαν το διάστημα…
23 Δεκεμβρίου 2023 10:58
Η NASA έστειλε ένα βίντεο γάτας από το βαθύ διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα βίντεο με γάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο internet και η NASA αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μία γάτα για να δοκιμάσει το νέο σύστημα επικοινωνιών της με λέιζερ. Έστειλε λοιπόν στη Γη ένα υψηλής ανάλυσης βίντεο 15 δευτερολέπτων από απόσταση 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Στο πρώτο βίντεο που στάλθηκε από το βαθύ διάστημα λοιπόν, ο γάτος ενός εργαζομένου στο JPL ονόματι Taters, εμφανίζεται να κυνηγάει με μία δέσμη λέιζερ. Το κατόρθωμα της NASA αποδεικνύει τη δυνατότητα επικοινωνίας υψηλής ροής δεδομένων, η οποία είναι απαραίτητη για να υποστηριχτούν πολύπλοκες αποστολές, όπως η αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Το βίντεο στάλθηκε από έναν λέιζερ πομπό που είναι εγκατεστημένος στο διαστημικό σκάφος Psyche, το οποίο τώρα βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και στον Δία, 80 φορές την απόσταση μεταξύ Γης-Σελήνης. Το σήμα λήφθηκε από το Hale Telescope στο Palomar Observatory του Πανεπιστημίου Caltech και από εκεί μεταδόθηκε στο JPL της NASA.

Ένας από τους στόχους είναι να αποδείξουμε πως υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης broadband βίντεο εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Το Psyche δεν έχει εξοπλισμό για να παράγει δεδομένα βίντεο, έτσι συνήθως στέλνουμε πακέτα τυχαίων δοκιμαστικών δεδομένων. Αλλά για να κάνουμε ακόμα πιο αξιομνημόνευτο το επίτευγμα, συνεργαστήκαμε με designers στο JPL, για να δημιουργήσουμε ένα διασκεδαστικό βίντεο.

Οι διαστημικές αποστολές βασίζονται συνήθως σε ραδιοκύματα για να στείλουν και να λάβουν δεδομένα. Τα λέιζερ μπορούν να αυξήσουν αυτή τη ροή δεδομένων από 10 έως 100 φορές. Το ultra-HD video χρειάστηκε 101 δευτερόλεπτα για να σταλεί στη Γη, με μέγιστο bit rate τα 267 megabits το δευτερόλεπτο.

Μάλιστα, αφού λάβαμε το βίντεο στο Palomar, το στείλαμε στο JPL μέσω internet και αυτή η σύνδεση ήταν πιο αργή από το σήμα που ήρθε από το βαθύ διάστημα.

Ο λόγος που επιλέχθηκε ένα βίντεο γάτας δεν είναι τυχαίος, καθώς υπάρχει μία ιστορική σύνδεση. Όταν το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την τηλεόραση ξεκίνησε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1920, η δοκιμαστική εκπομπή ήταν μια εικόνα του Felix the Cat.

Τα γραφικά στο βίντεο αποτυπώνουν την τροχιακή πορεία του Psyche και τεχνικές πληροφορίες για το λέιζερ και την ταχύτητα των δεδομένων, καθώς και πληροφορίες για τον Taters. Η αποστολή δεδομένων στο βαθύ διάστημα μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη τεχνική εργασία, καθώς η στόχευση μίας δέσμης λέιζερ εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά απαιτεί τεράστια ακρίβεια. Λόγω της απόστασης, πρέπει μάλιστα να υπολογιστεί και η ρύθμιση του uplink και του downlink, καθώς στο χρόνο που χρειάζεται το φως να φτάσει στο στόχο, τόσο το σκάφος όσο και ο πλανήτης έχουν μετακινηθεί.