Άντρας που δαγκώθηκε από γάτα μολύνθηκε από άγνωστο βακτήριο

Είδος βακτηρίων που δεν έχουν δει ξανά οι επιστήμονες
09 Αυγούστου 2023 09:46
Άντρας που δαγκώθηκε από γάτα μολύνθηκε από άγνωστο βακτήριο

Ένας 48χρονος άντρας στο Ηνωμένο Βασίλειο δαγκώθηκε στο χέρι από μία αδέσποτη γάτα και κόλλησε ένα είδος βακτηρίων το οποίο είναι άγνωστο στην επιστήμη. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού του στον ξένο μικροοργανισμό προκάλεσε τόσο μεγάλο πρήξιμο στο χέρι του οκτώ ώρες μετά το δάγκωμα, που αναγκάστηκε να αναζητήσει βοήθεια στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Εκεί οι πληγές του καθαρίστηκαν, έλαβε αντιτετανικό εμβόλιο, αντιβιοτικά και γύρισε σπίτι του. Μία μέρα μετά, επέστρεψε στο νοσοκομείο με το μικρό δάκτυλο και τον μέσο του αριστερού του χεριού να έχουν πρηστεί σε σημείο πόνου, ενώ και τα δύο του χέρια ήταν κόκκινα και πρησμένα.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν χειρουργικά τον ιστό γύρω από τις πληγές, ενώ του πρόσφεραν μία πολύ πιο σύνθετη θεραπεία με κοκτέιλ δυνατών αντιβιοτικών. Ευτυχώς η θεραπεία λειτούργησε και ο ασθενής επανήλθε.

Ωστόσο στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβη. Όταν ανέλυσαν το μικροοργανισμό από τα δείγματα που πήραν από τις πληγές του, βρήκαν έναν άγνωστο οργανισμό που μοιάζει με στρεπτόκοκκο. Αλλά όταν ανέλυσαν το γονιδίωμα του βακτηρίου, δεν ταίριαζε με οποιοδήποτε βακτήριο υπάρχει στα επιστημονικά αρχεία. Τελικά κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν το θετικό κατά Γκραμ βακτήριο στο γένος Globicatella. Ωστόσο η γονιδιακή ανάλυση δείχνε πως διαφέρει από τα υπόλοιπα όπως το G. sulfidfaciens κατά 20%, αποκαλύπτοντας ένα “ξεχωριστό και έως τώρα κρυφό είδος”.

Η ιστορία αυτή δείχνει το ρόλο των γατών ως ταμιευτήρες άγνωστων ειδών βακτηρίων που έχουν παθογόνα δυναμική σε ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ πάνω από 66.000 επισκέψεις στο νοσοκομείο ετησίως γίνονται για γρατζουνιές και δαγκώματα από γάτες. Πολλές από αυτές απαιτούν αντιβιοτικά ή ακόμα και χειρουργείο για να αποφευχθεί μία σοβαρότερη μόλυνση.

Όπως όλα τα ζώα, έτσι και οι γάτες μπορούν να φιλοξενούν επικίνδυνα παθογόνα. Αν σας δαγκώσει μία αδέσποτη γάτα, οι ειδικοί συνιστούν να πλύνετε την πληγή απαλά με σαπούνι ή αλάτι και έπειτα να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Emerging Infectious Diseases.