Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τους σκύλους παρά για τις γάτες

Νέα μελέτη βάζει τέλος στη διαφωνία
29 Οκτωβρίου 2023 09:39
Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τους σκύλους παρά για τις γάτες

Σίγουρα όλοι αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, αλλά μία νέα μελέτη έρχεται να δείξει πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ σκύλων και γατών, ως προς το πόσο ενδιαφερόμαστε για αυτά και τα φροντίζουμε. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από 2.119 κατόχους κατοικιδίων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Αυστρία. Οι 844 ήταν κάτοχοι σκύλων, οι 874 κάτοχοι γατών και οι 401 είχαν και γάτα και σκύλο.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήματα για την ασφάλεια υγείας του κατοικιδίου τους, την προθυμία τους να πληρώσουν για θεραπείες που θα τους σώσουν τη ζωή αν χρειαστεί, καθώς και για το συναισθηματικό δέσιμο με αυτά βάσει της κλίμακας Lexington Attachment to Pets Scale.

Τα αποτελέσματα και στις τρεις χώρες έδειξαν πως οι άνθρωποι είναι διατεθιμένοι να κάνουν περισσότερα για τους σκύλους παρά για τις γάτες. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Δανία και μικρότερη στην Αυστρία.

Ενώ οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τους σκύλους τους περισσότερο από τις γάτες τους σε όλες τις χώρες, ο βαθμός διαφοράς κυμαίνεται αρκετά μεταξύ των χωρών. Υποθέτουμε πως η διαφορά εξαρτάται από πολιτισμικούς παράγοντες καθώς και από το εάν τα ζώα περνάνε αρκετό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους στο σπίτι.

Συνολικά, οι σκύλοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι όσον αφορά τη συναισθηματική και την οικονομική δέσμευση του ιδιοκτήτη, ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο που παραδοσιακά θεωρείται η χώρα για τους λάτρεις των γατών. Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη τις ξεπερνά όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάστηκαν και τον αριθμό των χωρών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Veterinary Science.

Tags: