Ηλιακοί άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο χτύπησαν τη Γη

Δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη
10 Αυγούστου 2022 10:07
Ηλιακοί άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο χτύπησαν τη Γη

Πριν λίγες μέρες, το μαγνητικό πεδίο της Γης χτυπήθηκε από ηλιακούς ανέμους που ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Και ενώ δεν υπήρξε κάποιος άμεσος κίνδυνος, προκάλεσαν εντυπωσιακά και αναπάντεχα σέλας. Μάλιστα το σέλας έγινε ορατό για πρώτη φορά εδώ και πέντε καλοκαίρια από τη Δανία.

Το περιστατικό δεν υπήρχε στην πρόβλεψη και τα σέλας μας εξέπληξαν. – SpaceWeather

Οι ηλιακοί άνεμοι είναι ροές φορτισμένων σωματιδίων και πλάσματος που δεν μπορούν να συγκρατηθούν από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου και φτάνουν στη Γη. Παρατηρώντας την επιφάνεια του Ήλιου οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν ένα “δελτίο καιρού” για την ηλιακή δραστηριότητα και συνήθως γνωρίζουμε πότε θα έχουμε ηλιακές εκλάμψεις ή ηλιακούς ανέμους και ποια θα είναι η ένταση αυτών. Ωστόσο η συγκεκριμένη μάς διέφυγε.

Το Deep Space Climate Observatory της NASA παρατήρησε ασθενείς ηλιακούς ανέμους οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά και αναπάντεχα κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Η πηγή της ηλιακής καταιγίδας παραμένει άγνωστη, ωστόσο το SpaceWeather πιθανολογεί πως πρόκειται για τον προάγγελο ηλιακών ανέμων που προέρχονται από τον ισημερινό του Ήλιου. Μπορεί όμως και απλώς να χάσαμε μία στεματική εκπομπή μάζας (CME).

Μία ασυνέπεια στα δεδομένα των ηλιακών ανέμων στις 7 Αυγούστου, δείχνει ένα ωστικό κύμα που υπήρχε στον ηλιακό άνεμο. Αυτές τις μέρες η δραστηριότητα του Ήλιου παράγει τόσες πολλές μικρότερες εκρήξεις, που είναι εύκολο να παραβλεφθούν οι αχνές CMEs που κατευθύνονται στη Γη.

Τη στιγμή συγγραφής του άρθρου, οι ταχύτητες του ηλιακού ανέμου βρίσκονται λίγο κάτω από τα 600 km/s και κατηγοριοποιούνται ως ηλιακές καταιγίδες G2, με την G1 να είναι η ασθενέστερη και την G5 να είναι η ισχυρότερη. Οι καταιγίδες G2 μπορούν να επηρεάσουν συστήματα ισχύος σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και τις προβλέψεις τροχιάς των διαστημικών σκαφών.