Ο χρόνος που ξοδεύει κάποιος στο gaming δε συνδέεται με την ευημερία του τελικά

Νέα ανατρεπτική μελέτη
27 Ιουλίου 2022 11:00
Ο χρόνος που ξοδεύει κάποιος στο gaming δε συνδέεται με την ευημερία του τελικά

Μία έρευνα του Oxford Internet Institute το 2020 με περιορισμένο αριθμό δείγματος, βρήκε πως όσοι απασχολούνταν για μεγαλύτερο χρόνο παίζοντας games ήταν πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο μία νέα έρευνα από το ίδιο τμήμα αλλά με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δείγματος έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η έρευνα μελέτησε 39.000 video gamers και δεν κατάφερε να βρει τελικά κάποιο συνδετικό κρίκο μεταξύ του χρόνου του gaming και της ευημερίας των gamers. Για να κρίνουν την ευημερία του ατόμου, οι ερευνητές ρωτούσαν για την ικανοποίησή του από τη ζωή και τα επίπεδα συναισθημάτων όπως ευτυχία, λύπη, θυμό και αγανάκτηση.

Η κοινή λογική λέει πως αν έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να παίζεις βιντεοπαιχνίδια, μάλλον είσαι ένας πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε για τα παιχνίδια, αν είναι καλά ή κακά για εμάς, βρήκαμε απτές αποδείξεις πως ο χρόνος που παίζεις δεν έχει καμία επίπτωση σε αλλαγές στην ευημερία του παίκτη. Αν οι παίκτες έπαιζαν επειδή το θέλανε κι όχι επειδή ένιωθαν αναγκασμένοι να το κάνουν, τείνουν να αισθάνονται καλύτερα.

Η νέα έρευνα συμπεριέλαβε δεδομένα που πρόσφεραν εταιρίες όπως η Sony, η Microsoft και η Nintendo με τη συγκατάθεση των παικτών και αφορούσαν δεδομένα έξι εβδομάδων. Τα παιχνίδια που αφορούσε η μελέτη ήταν:

  • Animal Crossing: New Horizons
  • Apex Legends
  • Eve Online
  • Forza Horizon 4
  • Gran Turismo Sport
  • The Crew 2

Ο δημιουργός των Lemmings και Grand Theft Auto, Mike Daily, σε δήλωσή του, θεωρεί πως τα οφέλη του gaming είναι ποικίλα.

Δε νομίζω πως η “ευημερία” είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος. Όπως όλα στη ζωή, είναι μια ισορροπία. Αν περάσεις 24 ώρες τη μέρα παίζοντας ένα παιχνίδι, δεν είναι καλό. Όπως δεν είναι καλό να τρως ή να γυμνάζεσαι 24 ώρες τη μέρα.

Tags: