Οι gamers κινδυνεύουν από μόνιμη απώλεια ακοής και εμβοές

Τι πρέπει να κάνετε;
18 Ιανουαρίου 2024 10:19
Οι gamers κινδυνεύουν από μόνιμη απώλεια ακοής και εμβοές

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Public Health αποκαλύπτει πως οι gamers κινδυνεύουν από μόνιμη απώλεια ακοής και εμβοές, ένα διαρκές σφύριγμα στα αυτιά. Η μελέτη ανέλυσε 14 έρευνες οι οποίες περιλάμβαναν 50.000 ανθρώπους συνολικά και σκοπό έχει να ενισχύσει την ενημέρωση για την υγεία των gamers, με τον ίδιο τρόπο που έχει γίνει για τις συναυλίες και τα ακουστικά.

Το πρόβλημα φυσικά εντοπίζεται όταν οι gamers εκτίθενται σε μεγάλη ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά μπορούν να μειώσουν την ένταση για να μειωθεί το ρίσκο, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν πως μέρος του προβλήματος είναι η διάρκεια στην οποία εκτίθενται σε μεγάλες εντάσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας ενήλικας μπορεί με ασφάλεια να εκτεθεί στα 80 decibels για 40 ώρες την εβδομάδα, περίπου δηλαδή όσο είναι η ένταση ενός κουδουνιού. Πάνω από αυτό το επίπεδο όμως, η ασφαλής έκθεση στην ένταση πέφτει σημαντικά. Ο ΠΟΥ συστήνει 85dB για μόνο 4 ώρες την εβδομάδα και 90dB για μόλις μία ώρα και 15 λεπτά την εβδομάδα. Για τα παιδιά, αυτά τα όρια είναι ακόμα χαμηλότερα.

Τα μέσα επίπεδα έντασης των ακουστικών για τέσσερα δημοφιλή shooting games βρίσκονται μεταξύ 88.5 και 91.2 decibels, ενώ σύντομες περίοδοι μεγάλης έντασης, όπως οι πυροβολισμοί, φτάνουν τα 119dB.

Οι ερευνητές καλούν για περισσότερες μελέτες για να μάθουμε περισσότερα για το σύνδεσμο μεταξύ gaming και απώλειας ακοής, με έμφαση στα e-sports, στις γεωγραφικές κατανομές, το φύλο και την ηλικία. Μόλις δύο έρευνες τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μετρήσει τα επίπεδα έντασης στα video games.

Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως το gaming μπορεί να είναι μία κοινή πηγή μη ασφαλούς ακρόασης. Τα δεδομένα δείχνουν πως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους του gaming, έτσι ώστε να προωθήσουμε την ασφαλή ακρόαση μεταξύ των gamers.

Το Royal National Institute for Deaf People στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά να μειώσετε την ένταση των ακουστικών στο 50% και να ρυθμίσετε χαμηλότερα τα επίπεδα έντασης των ειδικών εφέ και της μουσικής στα παιχνίδια που το επιτρέπουν. Πρέπει να κάνετε επίσης τακτικά διαλείμματα, τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε ώρα, έτσι ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν τα αυτιά σας.

Tags: