Τα 10 παιχνίδια με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών!

Ένα αφιέρωμα στους τιτάνες αυτού του μέσου
16 Οκτωβρίου 2023 12:01
Τα 10 παιχνίδια με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών!

Ανά τα χρόνια σίγουρα έχουμε δει πολλά εντυπωσιακά gaming επιτεύγματα. Από το ντεμπούτο του Halo 2 το οποίο έγραψε ιστορία το 2004, όταν κατάφερε το πιο κερδοφόρο 24ώρο από κάθε άλλο προϊόν ψυχαγωγίας για τα μέχρι τότε δεδομένα, μέχρι τη σημερινή εποχή που τα gaming IPs έχουν διεισδύσει και σε άλλες βιομηχανίες, όπως με τη Super Mario Bros. ταινία που έσπασε πολλαπλά box office ρεκόρ.

Ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών σίγουρα έχει γνωρίσει πολλά ορόσημα λοιπόν, αλλά λίγα μπορούν να ανταγωνιστούν το κολοσσιαίο επίτευγμα που ανακοινώθηκε πριν μερικές ώρες: Το Minecraft ξεπέρασε το όριο των 300 εκατομμυρίων πωλήσεων.

Αυτό το μνημειώδες κατόρθωμα, που δεν έχει προηγούμενο στη βιομηχανία παιχνιδιών, αποτελεί απόδειξη του πόσο αλλάζει το gaming. Από το 2004 που το Halo 2 ήταν μια αποκλειστική κυκλοφορία για μια μόνο κονσόλα που έκλεισε τον κύκλο του με την κυκλοφορία του sequel το 2007, στο Minecraft που έχει αφήσει στην άκρη τις παραδοσιακές ‘γενιές κονσολών’, όντας μια ‘πλατφόρμα’ που ανά τα χρόνια έχει κυκλοφορήσει για τα Windows, macOS, Linux, Android, iOS iPadOS, Xbox 360, Raspberry Pi, Windows Phone, PlayStation 3, Fire OS, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation Vita, Wii U, Apple TV, tvOS, Nintendo Switch, New Nintendo 3DS και ChromeOS.

Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση λοιπόν, ας δούμε πως διαμορφώνεται σήμερα η λίστα με τα 10 παιχνίδια που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Προφανώς εξαιρούνται οι free-to-play κυκλοφορίες, αφού εκεί δεν υφίσταται το concept των πωλήσεων. Από τους τετραγωνισμένους κόσμους του Minecraft στην Άγρια Δύση του Red Dead Redemption 2, από τις αρένες των PUBG και Overwatch στη συναισθηματική αφήγηση του Witcher, μέχρι την αγνή διασκέδαση των Mario και Tetris.

Αυτά είναι τα 10 παιχνίδια με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών:

1. Minecraft - 300,000,000 πωλήσεις

Το Minecraft αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε αρχικά από την Mojang το 2011. Προφανώς είναι ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η τεράστια ελευθερία που προσφέρει στους παίκτες να χτίζουν, να εξερευνούν και να επιβιώνουν στον κόσμο του, το βοήθησε να γίνει πολιτισμικό φαινόμενο. Με τις απεριόριστες δυνατότητές του έχει χτίσει μια τεράστια κοινότητα, με πολλούς ικανούς builders, αμέτρητους custom servers, YouTube κανάλια και modders. Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Minecraft είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, αλλά και πάλι τα νούμερά του εντυπωσιάζουν.

Για την ιστορία, τα στατιστικά πωλήσεων του Minecraft μοιάζουν χαοτικά όχι μόνο για τα δεδομένα της gaming βιομηχανίας, αλλά και σε σύγκριση με άλλα μέσα ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, το best seller μουσικό άλμπουμ όλων των εποχών, το "Thriller" του Michael Jackson, έχει καταγράψει πωλήσεις περίπου 70 εκατομμυρίων!

2. Grand Theft Auto V - 185,000,000 πωλήσεις

Το GTA V κυκλοφόρησε από τη Rockstar Games το 2013, προσφέροντας μέχρι και σήμερα μια από τις immersive εμπειρίες ανοιχτού κόσμου που έχουμε δει στο μέσο. Το παιχνίδι είναι γνωστό για την περίπλοκη αφήγηση, τα ζωντανά γραφικά του, την ελευθερία που δίνει στους παίκτες να κάνουν τα πάντα και το πλούσιο online του. Αποτελεί όχι μόνο εμπορική επιτυχία αλλά και ορόσημο στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, με την κοινότητα να ανυπομονεί για το έκτο κεφάλαιο.

3. Tetris (EA) - 100,000,000 πωλήσεις

Η σύγχρονη εκδοχή του εμβληματικού παιχνιδιού ήρθε από την Electronic Arts, συνεχίζοντας την κληρονομιά της δημιουργίας του Alexey Pajitnov από το μακρινό 1984. Απλό αλλά συγχρόνως εθιστικό, το Tetris είναι ένα διαχρονικό παιχνίδι που γνωρίζουν όλοι. Για την ιστορία, το Tetris του 1989 που κυκλοφόρησε από τη Nintendo έχει 48 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ υπάρχουν και άλλες εκδόσεις. Αν τις αθροίσουμε όλες, ίσως ο puzzle τίτλος να ήταν ο πρώτος στη λίστα.

4. Wii Sports - 82,900,000 πωλήσεις

Το Wii Sports κυκλοφόρησε το 2006 μαζί με το Wii της Nintendo και περιλαμβανόταν με κάθε πώληση της κονσόλας. Πρόκειται για μια εμπειρία που έφερε επανάσταση στο gaming με τους motion control μηχανισμούς του. Δεν άργησε να γίνει -δίχως υπερβολή- κοινωνικό φαινόμενο και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του Wii και την καθιέρωση των motion controls για αρκετά χρόνια, με το PlayStation και το Xbox να προσπαθούν αντίστοιχα εγχειρήματα αργότερα, με τα PS Move και Kinect.

5. PUBG: Battlegrounds - 75,000,000 πωλήσεις

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην εξής λίστα, το PUBG, είναι το παιχνίδι που έκανε δημοφιλές το battle royale είδος. Σε αυτό, 100 παίκτες πέφτουν με αλεξίπτωτο σε ένα νησί, αναζητώντας εξοπλισμό και παλεύοντας έτσι ώστε να γίνουν το τελευταίο άτομο ή η τελευταία ομάδα που θα μείνει όρθια. Όταν κυκλοφόρησε το 2017 απαιτούσε κανονική αγορά και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.

6. Mario Kart 8 / Deluxe - 63,920,000 πωλήσεις

Η εμβληματική racing σειρά της Nintendo συνεχίζει να εντυπωσιάζει, με το Mario Kart 8 του Wii U και την έκδοση Deluxe για το Nintendo Switch. Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο racing/αθλητικό παιχνίδι όλων των εποχών και παραδόξως και για το επιτυχημένο Mario στην ιστορία! Με εμβληματικούς χαρακτήρες, ευρηματικές πίστες και συναρπαστικό multiplayer, παραμένει αγαπημένο παιχνίδι τόσο για τους casual όσο και για τους ανταγωνιστικούς παίκτες.

7. Super Mario Bros. - 58,000,000 πωλήσεις

Το Super Mario Bros. έκανε το ντεμπούτο του το 1985 για το NES και σηματοδότησε την αρχή των platforming περιπετειών του Mario. Με το απλό αλλά συγχρόνως συναρπαστικό gameplay του, έθεσε τα πρότυπα για τα platformers και παραμένει ένα αγαπημένο κλασικό παιχνίδι. Βοήθησε όχι μόνο τη Nintendo να εδραιωθεί στην αγορά, αλλά και όλη τη gaming βιομηχανία να ορθοποδήσει μετά το «κραχ» του 1983!

8. Red Dead Redemption 2 - 55,000,000 πωλήσεις

Άλλο ένα αριστούργημα από τη Rockstar Games, που κυκλοφόρησε το 2018. Το Red Dead Redemption 2 μεταφέρει την δράση στην Άγρια Δύση στα τέλη του 1800 και αφηγείται μια ιστορία παρανόμων και λύτρωσης. Το παιχνίδι έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια για την αφήγηση, το χτίσιμο των χαρακτήρων του, την προσοχή στη λεπτομέρεια, τα γραφικά του, τις αλληλεπιδράσεις των NPCs και τη ζωντάνια του κόσμου του. Πέρα από τη θέση του ως ένα από τα εμπορικότερα παιχνίδια όλων των εποχών, παράλληλα θεωρείται από πολλούς και ένα από τα ποιοτικότερα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

9. Overwatch - 50,000,000 πωλήσεις

Το πρώτο Overwatch αποτέλεσε την αρχή για άλλο ένα franchise-μεγαθήριο από την Blizzard Entertainment. Έφτασε το 2016 και είναι ένα ομαδικό hero shooter πρώτου προσώπου με ένα ποικίλο καστ ηρώων. Με την έμφαση που δίνει στο ομαδικό στοιχείο και στα e-sports, έγινε γρήγορα ένα πυλώνας στην ανταγωνιστική κοινότητα του gaming, πλάι σε μεγαθήρια όπως τα Call of Duty, League of Legends, CS: GO, κ.α.

10. The Witcher 3: Wild Hunt - 50,000,000 πωλήσεις

Η κλιμάκωση της τριλογίας The Witcher καθιέρωσε την CD Projekt ως ένα από τα κορυφαία gaming στούντιο στη βιομηχανία, με το άλμα από sequel σε sequel να είναι κολοσσιαίο. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2015 και ακολουθεί την ιστορία του Geralt of Rivia, ενός κυνηγού τεράτων, στην προσπάθειά του να βρει την εξαφανισμένη υιοθετημένη κόρη του. Οι παίκτες και οι κριτικοί το λάτρεψαν για την πλούσια αφήγησή του, τον κόσμο και τους βαθύτατους χαρακτήρες του. Αναφέρεται συχνά ως ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια της γενιάς του, καθώς και ως ένα από τα καλύτερα RPGs όλων των εποχών.

Tags: