Χρεοκόπησε η γνωστή εταιρία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius Network

Μετά την πρόσφατη κατρακύλα
14 Ιουλίου 2022 10:40
Χρεοκόπησε η γνωστή εταιρία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius Network

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά των κρυπτονομισμάτων βιώνει «ακραίες» συνθήκες, αφού μετά την κατάρρευση του stablecoin Terra και οι τιμές του Bitcoin, του Ethereum και άλλων crypto έχουν πάρει την κατηφόρα. Πιο συγκεκριμένα, η αξία του Bitcoin  βρίσκεται περίπου στα 20 χιλιάδες δολάρια, σημαντικά δηλαδή πιο κάτω από το ορόσημο των 69 χιλιάδων δολαρίων που είχε αγγίξει στα τέλη του 2021.

Κάπως έτσι, η Celsius Network κατέθεσε τώρα αίτηση για προστασία λόγω πτώχευσης. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, πρόκειται για μια εταιρία δανεισμού κρυπτονομισμάτων, στην οποία οι χρήστες μπορούσαν να καταθέσουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία για να κερδίζουν ένα ποσοστό ή από την άλλη να δανειστούν με τόκο ένα ποσό σε κρυπτονομίσματα.

Το μέλλον της Celsius Network ήταν αβέβαιο εδώ και αρκετό καιρό, όταν η εταιρία σταμάτησε χωρίς προειδοποίηση όλες τις καταθέσεις και τις αναλήψεις πριν από περίπου ένα μήνα. Σύμφωνα με τα έγγραφα πτώχευσης που κατέθεσε, η εταιρία έχει μεταξύ 1 δισεκατομμυρίου και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά χρωστάει παρόμοια ποσά. Τώρα ελπίζει να συνεχίσει να λειτουργεί με 167 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, την ώρα που τα πτωχευτικά δικαστήρια θα αναλάβουν την αναδιάρθρωση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως εδώ και καιρό υπήρχαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο και τον τρόπο λειτουργία της Celsius, τα οποία όπως φαίνεται ήταν βάσιμα, αφού η πρώτη αστάθεια της αγοράς την έκανε να χρεωκοπήσει.

Για την ιστορία, οι τρέχουσες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα και το hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows να χρεοκοπήσει.