Ανακαλύφθηκε σοβαρό bug στον Windows Defender που κάνει τους υπολογιστές πιο αργούς

Επηρεάζει τόσο τα Windows 10 όσο και τα Windows 11
30 Ιουνίου 2022 12:25
Ανακαλύφθηκε σοβαρό bug στον Windows Defender που κάνει τους υπολογιστές πιο αργούς

Όπως ανακάλυψε ο προγραμματιστής Kevin Glynn, το Windows Defender, το ενσωματωμένο anti-virus των Windows, έχει ένα περίεργο bug που επηρεάζει σημαντικά την απόδοση σε συστήματα με Intel επεξεργαστές. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται στους AMD υπολογιστές, αλλά αντιθέτως επηρεάζει όλα τα συστήματα με Intel Core 8th, 9th, 10th ή 11th Gen επεξεργαστή, είτε μιλάμε για desktops είτε για laptops, τόσο στα Windows 10 όσο και στα Windows 11.

Ποιο είναι, λοιπόν, το θέμα; Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Tech Power Up, υπάρχει ένα bug στον κώδικα του αντιιικού της Microsoft, το οποίο κάνει το πρόγραμμα σε τυχαίες στιγμές να ξεκινά να χρησιμοποιεί όλους τους performance counters που είναι ενσωματωμένοι στους Intel Core επεξεργαστές. Από μόνο του αυτό δε θα ήταν σοβαρό, αλλά ο Defender αλλάζει το επίπεδο προνομίων των counters σε "mode 2", πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται conflict για τα άλλα προγράμματα που προσπαθούν να τους χρησιμοποιήσουν στην τυπική τους κατάσταση, το "mode 3".

Ο προγραμματιστής παρατήρησε πως ο Intel Core i9 10850K που χρησιμοποιεί είχε 6% μειωμένη απόδοση στο Cinebench, ενώ σε άλλες δοκιμές ο Defender μείωνε την απόδοση κατά περίπου 4%. Πρόκειται, λοιπόν, για σοβαρό bug, αφού 6% απόδοσης μπορεί να μεταφραστεί για παράδειγμα σε ένα render που κρατά σημαντικά περισσότερη ώρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο Glynn ετοίμασε ένα δικό του software, το οποίο σταματά αυτή τη συμπεριφορά του Defender, κάνοντας τον υπολογιστή του να αποδίδει όπως πρέπει. Μάλιστα, οι αλλαγές του δεν έχουν καμία επίπτωση στην ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο, οπότε είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί χωρίς να αλλάξει η αποτελεσματικότητα του anti-virus.

Για την ώρα η Microsoft δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα διορθώσει με κάποια μελλοντική ενημέρωση το θέμα, τώρα που πλέον έχει γνωστοποιηθεί.