Τεχνητή νοημοσύνη έμαθε να παίζει Minecraft βλέποντας 70,000 ώρες YouTube

Αναλύοντας βήμα-βήμα τις ενέργειες των παικτών
28 Ιουνίου 2022 00:53
Τεχνητή νοημοσύνη έμαθε να παίζει Minecraft βλέποντας 70,000 ώρες YouTube

Η OpenAI, η ερευνητική εταιρία του Elon Musk που εστιάζει σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κατάφερε να δημιουργήσει μια AI που μπορεί να παίξει αποτελεσματικά Minecraft. Πως; Την έβαλε να παρακολουθήσει 70,000 ώρες Minecraft gameplay από το YouTube!

Σε αυτό το σημείο ίσως να αναρωτιέστε ποια είναι η χρησιμότητα μιας τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παίξει Minecraft και η απάντηση ενδεχομένως θα σας εκπλήξει. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των ερευνητών, πρόκειται για ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, αφού σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας Minecraft αλγορίθμων, η AI της OpenAI παίζει το παιχνίδι στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον με τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας δηλαδή τις αντίστοιχες ενέργειες στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

Για να το καταφέρει αυτό, η OpenAI δημιούργησε έναν Video PreTraining (VPT) αλγόριθμο που επέτρεψε στην AI να μάθει βλέποντας. Αρχικά οι ερευνητές ξεκίνησαν συγκεντρώνοντας ένα μικρό σύνολο δεδομένων από εργολάβους, καταγράφοντας όχι μόνο το gameplay τους, αλλά και τις ενέργειες που έκαναν, δηλαδή τα πατήματα πλήκτρων και τις κινήσεις του ποντικιού. Με αυτά τα δεδομένα εκπαίδευσαν ένα μοντέλο αντίστροφης δυναμικής (IDM), το οποίο προβλέπει την ενέργεια που θα γίνει σε κάθε βήμα του βίντεο, αντιστοιχίζοντάς την με ενέργειες στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

Σε πρώτο στάδιο, η AI έμαθε ενέργειες όπως το να κόβει δέντρα, να κατασκευάζει planks και έπειτα crafting tables, ενώ σταδιακά απέκτησε τη δυνατότητα να κολυμπά, να κυνηγά και να μαγειρεύει. Ο απώτερος στόχος ήταν η κατασκευή ενός diamond pickaxe κάτι που τελικά η AI κατάφερε. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον ικανή να κατασκευάσει εργαλεία από διαμάντια στο Minecraft, κάτι για το οποίο ένας έμπειρος παίκτης χρειάζεται περίπου 20 λεπτά.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να βρείτε τη σχετική ανάρτηση της εταιρίας για το θέμα πατώντας εδώ.