Το PCIe 7.0 είναι γεγονός και έρχεται να κάνει «τούρμπο» κάρτες γραφικών και SSDs

Μέσα στα επόμενα χρόνια
22 Ιουνίου 2022 11:04
Το PCIe 7.0 είναι γεγονός και έρχεται να κάνει «τούρμπο» κάρτες γραφικών και SSDs

Μπορείτε να φανταστείτε έναν SSD δίσκο με ταχύτητα ανάγνωσης 512GB/s; Ναι, μισό terabyte το δευτερόλεπτο! Κι όμως, είναι θέμα χρόνου μέχρι να έχουμε υπολογιστές με τόσο γρήγορα αποθηκευτικά μέσα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του PCI-SIG Developers Conference 2022 η επιτροπή προτύπων που ευθύνεται για το εξαιρετικά δημοφιλές PCIe ανακοίνωσε τις αρχικές προδιαγραφές του PCIe 7.0, το οποίο αναμένεται να παραδώσει στους συνεργάτες της το 2025, με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων έως 128 GT/s.

Βέβαια, παρόλο που η PCI-SIG αρχίζει να ορίζει από τώρα τις προδιαγραφές, τα πρώτα καταναλωτικά προϊόντα που θα εκμεταλλεύονται το PCIe 7.0, όπως οι κάρτες γραφικών νέας γενιάς και οι επόμενοι αστραπιαίοι SSDs, δε θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων μέχρι το 2028.

Για την ώρα γνωρίζουμε, ωστόσο, μερικές σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, η νέα έκδοση της διεπαφής θα παρέχει διπλάσιο bandwidth σε σχέση με το προηγούμενης γενιάς PCIe 6.0. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της PCI-SIG, θα επιτρέπει 512 GB/s αμφίδρομου throughput μέσω μιας σύνδεσης x16, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η επιβάρυνση της κωδικοποίησης και το αντίκτυπο της απόδοσης της κεφαλίδας, τα οποία σίγουρα θα μειώσουν το πραγματικό bandwidth.

Συγχρόνως, το PCIe 7.0 θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την 1b/1b flit mode κωδικοποίηση και την PAM4 τεχνολογία σηματοδότησης που έφερε το PCIe 6.0. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βελτίωση και στις δύο πτυχές, σε σύγκριση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τις προδιαγραφές έκδοσης 3.0 έως 5.0.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του πολύ υψηλότερου bandwidth ανά lane είναι το ενδεχόμενο πολλές συσκευές να μπορούν πλέον να λειτουργήσουν καταλαμβάνοντας λιγότερα lanes. Για παράδειγμα, ορισμένες κάρτες μπορεί να αρκούνται σε x4 σύνδεση, την ώρα που με τις προηγούμενες PCIe εκδόσεις χρειαζόντουσαν x8. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να μεταφραστεί σε συστήματα με δυνατότητα υποστήριξης περισσότερων συνδεδεμένων δίσκων και άλλου hardware.

Δυστυχώς, όλη αυτή η ταχύτητα έρχεται και με ένα αρνητικό για τους καταναλωτές. Όπως είδαμε και με το άλμα στα PCIe 4.0 και PCIe 5.0, το μήκος των PCIe κυκλωμάτων θα μειωθεί και πάλι εξαιτίας των ταχύτερων ρυθμών σηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση (χωρίς κάποιο πρόσθετο στοιχείο στο μεταξύ) μιας ριζικής PCIe συσκευής, όπως ένας CPU, και της τελικής συσκευής, όπως μια GPU, θα πρέπει μειωθεί. Ως αποτέλεσμα, οι motherboards θα χρειαστούν περισσότερα retimers και παχύτερα PCBs κατασκευασμένα από υλικά υψηλότερης ποιότητας, σε σχέση με αυτά που χρειάζονται για τις τωρινές εκδόσεις της διεπαφής. Έτσι, λοιπόν, η υποστήριξη του PCIe 7.0 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των μητρικών.

Φυσικά, η νέα έκδοση θα είναι πλήρως backwards compatible. Αυτό σημαίνει πως όλες οι μητρικές με τέτοιες θύρες θα μπορούν να συνεργαστούν χωρίς κανένα πρόβλημα και με προϊόντα που έχουν παλιότερης γενιάς PCIe τεχνολογία.