Επιστήμονες προσπαθούν να φτιάξουν χάπι που θα προσφέρει οφέλη της γυμναστικής

Σύμφωνα με ολοκαίνουργια έρευνα
21 Ιουνίου 2022 19:32
Επιστήμονες προσπαθούν να φτιάξουν χάπι που θα προσφέρει οφέλη της γυμναστικής

Όπως φαίνεται, βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορούν μερικά από τα οφέλη που έχει για την υγεία η σωματική άσκηση να χορηγηθούν ακόμη και μέσω ενός απλού χαπιού.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Baylor College of Medicine, το Stanford School of Medicine και άλλα ιδρύματα εντόπισαν ένα μόριο που παράγεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η έρευνα χρησιμοποίησε ποντίκια, στο αίμα των οποίων βρέθηκε το τροποποιημένο αμινοξύ Lac-Phe, το οποίο συντίθεται από γαλακτικό και φαινυλαλανίνη. Το Lac-Phe ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να καταστείλει την επιθυμία πρόσληψης τροφής κατά περίπου 50%, χωρίς να επηρεάζει τη συνολική δαπάνη ενέργειας ή τη δραστηριότητα των ποντικιών.

Συγχρόνως, το μόριο αυτό συνέβαλε και σε μειωμένο σωματικό βάρος, κυρίως λόγω της μείωσης του σωματικού λίπους, αλλά και στη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη, όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια σε διάστημα δέκα ημερών. Άλλη μια παρατήρηση που έκανε η ερευνητική ομάδα είναι το ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 και το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Lac-Phe. Και αυτό αποδείχθηκε ότι είναι κρίσιμο για την απώλεια βάρους από την άσκηση.

Η ανακάλυψη του Lac-Phe και η σύνδεσή του με την πείνα και τη σωματική άσκηση έχει προφανώς τρομερές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, ο Jonathan Long, που συν-υπογράφει την έρευνα, όντας επίκουρος καθηγητής παθολογίας, δήλωσε:

Θέλαμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργεί η άσκηση σε μοριακό επίπεδο για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε μερικά από τα οφέλη της. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή αδύναμοι άνθρωποι που δε μπορούν να ασκηθούν αρκετά, ενδέχεται μια μέρα να έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που θα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων κ.α.

Συγχρόνως, ο Dr. Yong Xu που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, πρόσθεσε:

Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν την εύρεση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο που το Lac-Phe επιδρά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Στόχος μας είναι να μάθουμε πως να εκμεταλλευτούμε αυτά τα οφέλη της άσκησης για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η νέα αυτή έρευνα έχει τίτλο "An exercise-inducible metabolite that suppresses feeding and obesity" και δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου στο αγγλικό επιστημονικό περιοδικό nature, το οποίο είναι από τα εγκυρότερα του πλανήτη και θεωρείται ως το γνωστότερο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο, με υψηλό συντελεστή επιρροής.

Tags: