Τα πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων θα γίνουν παρελθόν χάρη σε...σπρέι περιτύλιγμα

Φυτική επίστρωση που "ψεκάζεται" αντί για πλαστική συσκευασία
20 Ιουνίου 2022 21:49
Τα πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων θα γίνουν παρελθόν χάρη σε...σπρέι περιτύλιγμα

Μια νέα εφεύρεση θέλει να βάλει τέλος στον περιβαλλοντικό όλεθρο που αποτελούν τα πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων, αυτά με τα οποία τυλίγουμε για παράδειγμα το ψωμί ή τα φρούτα. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Phys.org, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Πανεπιστήμιο του Harvard ανέπτυξε μια φυτική επίστρωση, η οποία θα μπορεί να "τυλίγει" τα τρόφιμα ως μια πιο πράσινη και ασφαλέστερη λύση από το παραδοσιακό πλαστικό περιτύλιγμα. 

Αυτή η επίστρωση λέγεται πως θα "ψεκάζει" ίνες με βάση το βιοπολυμερές και τον πολυσακχαρίτη -ο πιο κοινός υδατάνθρακας στα τρόφιμα- τα οποία θα "τυλίγονται" γύρω από το εκάστοτε τρόφιμο. Η προστασία που προκύπτει είναι αρκετά ισχυρή για να προστατεύει τα τρόφιμα από τα χαλάνε και περιλαμβάνει φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες (όπως κιτρικό οξύ, νισίνη και έλαια θυμαριού) που μπορούν να καταπολεμήσουν επιβλαβή βακτήρια και ιούς, εκτός από την πρόληψη της αλλοίωσης.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, η επίστρωση επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του αβοκάντο για περίπου 50%, ενώ χρειάζεται μόλις τρεις ημέρες μέχρι να βιοδιασπαστεί και μπορείτε επίσης να την ξεπλύνετε με νερό. 

Μακροπρόθεσμα οραματίζονται να μετατρέψουν τις ίνες αυτές σε αισθητήρες που θα μπορούν να ενεργοποιούνται και να σκοτώνουν τα βακτήρια, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή τους στα ράφια. 

Ωστόσο, δεν έγινε κάποια αναφορά για να παραχθεί αυτό το σπρέι-περιτύλιγμα βραχυπρόθεσμα. Αυτή η οικολογική λύση ίσως λοιπόν να απέχει πολλά χρόνια από το να έρθει στα χέρια μας αλλά θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο στις χωματερές, να περιορίσει την εξάπλωση των μιρκοπλαστικών που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και για την υγεία μας και να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη τροφίμων.