Για πρώτη φορά βρέθηκαν μικροπλαστικά στο βαθύτερο τμήμα του πνεύμονα

Ποιες οι επιπτώσεις;
11 Απριλίου 2022 11:08
Για πρώτη φορά βρέθηκαν μικροπλαστικά στο βαθύτερο τμήμα του πνεύμονα

Ο όρος “μικροπλαστικά” εφευρέθηκε μόλις πριν 18 χρόνια, ωστόσο σήμερα βρίσκονται σε κάθε κομμάτι του πλανήτη μας. Πρόσφατα ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο αίμα των ανθρώπων και τώρα μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως βρίσκονται και στα πιο βαθιά επίπεδα των πνευμόνων μας.

Η έρευνα ανακάλυψε 39 σωματίδια μικροπλαστικών τουλάχιστον 3μm, σε 11 από τα 13 δείγματα πνευμονικού ιστού από ζώντες ανθρώπους. Από τους διαφορετικούς τύπους μικροπλαστικών που ανιχνεύθηκαν, κυριαρχεί μία δεκάδα ειδών πολυμερών που χρησιμοποιούνται σε πλαστικές σακούλες και συσκευασίες, σε μπογιές, δρόμους, λάστιχα και ρούχα.

Ενώ υπήρχαν μικρές ποσότητες αυτών των πλαστικών, το ανησυχητικό είναι πως βρέθηκαν σε όλα τα μέρη του πνεύμονα, με τη συγκέντρωση να αυξάνεται στα βαθύτερα σημεία του.

Αυτό μας εξέπληξε καθώς οι δίοδοι του αέρα είναι μικρότεροι στα βαθύτερα σημεία και θα περιμέναμε αυτού του μεγέθους τα σωματίδια να φιλτράρονται ή να παγιδεύονται πριν φτάσουν τόσο βαθιά.

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες θεωρούν πως μόνο σωματίδια με διάμετρο κάτω από 3μm μπορούν να εισέλθουν στο φατνιακό κομμάτι του πνεύμονα.

Τα ευρήματα δείχνουν πως η εισπνοή είναι μία εύκολη δίοδος για τα μικροπλαστικά να εισέλθουν στο σώμα και πως εισπνέουμε μεγαλύτερα σωματίδια από αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες. Πέρα από αυτό όμως δε γνωρίζουμε περισσότερα, όπως για παράδειγμα αν τα μικροπλαστικά στα πνευμόνια επηρεάζουν την υγεία μας και πάνω από ποια συγκέντρωση το κάνουν αυτό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.